" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Зустрічаємо Великдень з радістю!

Мир Вам, дорогі брати і сестри !

В ці дні  ми святкуємо найбільше і величне свято у церковному році – Великдень, Воскресіння Ісуса Христа з мертвих. Пасха є найбільшим торжеством християн, бо це свято перемоги добра над злом, життя над смертю.

Воскреснувши з мертвих, повернувшись до життя, Ісус Христос засвідчив цим свою перемогу над силами смерті, темряви, зла. А що є основою цієї перемоги? Це звичайно Божа любов. Тому свято Воскресіння, це торжество перемоги Божої любові над силами зла.

Саме з любові до людей Ісус прийшов у цей світ і прийняв людське тіло, з любові до нас прийняв страждання і смерть на хресті, і з любові до нас Він воскрес третього дня, щоб ми воскресли разом з Ним до нового, вічного життя.

Щиро вітаємо  всіх вас з радісним святом – Великоднем, Пасхою Христовою. Хай непереможна Христова любов щедро наповнить ваші душі невичерпною радістю та зігріє серце. Щоб Божа любов воскрешала людські серця до ново життя, яке дарував нам усім Ісус Христос своїм славним воскресінням з мертвих.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Напевно кожен з нас підготувався до разговіння, освятив паски та яйця, нарізав ковбасу, протер пляшку кагору і заготовив інші святкові страви на Пасхальну ніч.
Це, звичайно, добре. Але це все для тіла.
А от для душі підготовка повинна бути зовсім інша.
Ігумен Сергій говорить наступне:

Поперше, для підготовки до свята Великодня існує Великий піст. Чоловік, який не дотримувався Великого посту, все одно відчує свято Пасхи, Великодня радість, тому що, як сказано в Огласительному слові святителя Іоанна Златоуста, яке читається на пасхальній ранішній службі, “постилися і не постилися, тіштесь днесь“, тобто хто готовий і хто не готовий, разом радійте. Але чоловік, котрий підготувався просто більше зуміє пережити, більше зможе відчути.”

Далі о. Сергій говорить про значущість духовного посту, і про те, що постивша людина отримує щось більше у Великоднє свято, ніж людина,що  не дотримувалась посту:

Телевізор у піст не можна дивитисяПіст полягає не тільки в тому, щоб щось не їсти, найважливіше цей пост для душі. І піст душевний не менш важкий. Буває, що пост стосовно їжі людина просто іноді не в змозі виконувати за станом здоров’я. В цьому гріха немає, Церква дозволяє послабити піст в їжі хворим людям. А піст душевний потрібно дотримуватися всім. Це такий піст, коли людина віддаляється від усього того, що сприяє гріховним переживанням, думкам. Зайвий раз Постом в гості не піде, в театр не піде, зайвий раз піде в храм, стане на молитву. Людина Постом покликана  проводити більш спокійне, більш зосереджене життя. Але необхідно зосередитися не стільки на собі, скільки на молитві як бесіді з Господом. Той, хто Піст гідно проведе, той до Великодня приходить вже в певному стані духу. Якщо ми щось робимо заради Господа, то будьяка молитва, взагалі будьякий крок відбивається на нас, змінює нас, допомагає позбутись якихось гріховних слабкостей, гріховних властивостей і душі і тіла. Відбувається освячення, облагороджування, піднесення до Бога. І от коли людина виконає шлях Великого Посту, наблизиться до Великодня, тоді вона гідно радість Великодня зустріне. Подібно людині, яка підготувалася до якогонебудь земного торжества, яка вмилася, одягнулася, подбала про те, як прийняти гостей, подумала про подарунки для гостей, – коли приходять гості, то все у нього буває нормально, все готово. А коли людина непідготовлена, то як виходить: людина з ранку прокидається, раптом йому дзвонять: “Вася, ми до тебе в гості їдемо“. Він хапає щось гарячково, з холодильника щось дістає, щось одягає, прасує, все виходить сумбурно, гості все одно приїжджають, але свято все одно вже трішечки не те, свято зіпсоване. На всій землі люди готуються до земних свят, а тим більше до такої події. Внутрішня підготовка полягає у внутрішній боротьбі з гріхами шляхом покаяння, усвідомлення якихось своїх гріховних якостей і, по можливості, подолання їх.

Великдень тоді дійсно,  – це радість, це нагорода людині. Як сказав один з святих, преподобний Серафим Саровський, будь-який земний цар в нагороду своїм підданим роздає подарунки. Так і Бог дає віруючим особливий, жаданий подарунок. Ось ми цей благодатний дарунок від Бога отримуємо у святі Великодня!”

Слова о. Сергія повністю розкривають настающую картину посту і майбутнього Великодня. Тобто, якщо людина духовно постив, то він підготував будинок своєї душі для прийняття ГостяВоскреслого Бога!

Напевно, є серед Вас, дорогі наші відвідувачі, і ті, хто з якихось причин не дотримувався Великий піст і не приступив до Таїнства Сповіді і Причастя. Тоді ми радимо Вам дати Богові обіцянку (і строго виконати її!), що в найближчий тиждень Ви обов’язково підготуєтесь до цих життєво важливих Таїнств Церкви, і приступите до них. І тоді Господь увійде і у Ваш дім душі, і обдарує Вас великою Великодньою радістю!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?