" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Якщо Бог не чує молитви та як молитися за інших? Як вчитися домашній молитві ч. 8

6790Чому наші молитви бувають непочутими?

Якщо молитва така сильна, то чому ж не кожен отримує те, чого просить? На це святий апостол Яків дає таку відповідь: «Просите та не одержуєте тому, що просите не на добро (Як. 4, 3). Хто хоче отримати, той повинен добре просити. Якщо ж не завжди ті, хто просять отримують, то не молитва в цьому винна, але тому, що не добре моляться. Як той, що не вміє добре керувати хорошим судном не припливає до наміченого місця, але багаторазово розбивається об каміння, і в цьому винне не судно, але погане управління ним, так і молитва не винна в цьому, коли той, хто молиться не отримує того, що просить, , але той, хто не добре молиться.

Не отримують те, що просять тільки ті, які або самі злі і не хочуть ухилитися від зла, щоб створити добре, або ж просять у Бога злі речі, або, нарешті, хоча і добрі речі просять, але вони просять не старанно, не так, як слід. Молитва сильна, але не яка-нибудь, а досконала молитва тих, які добре моляться.

Яка ж молитва саме така, як треба? Розмова про це вимагає не одного дня, і тому я коротко згадаю хоча б дещо.

Молитва того, хто слухається Господа, буває чутна і приємна для Бога. Хто слухається слів Господніх, як про це сказав Сам Господь: «Не кожен, хто каже Мені: «Господи! Господи!» увійде в Царство Небесне, але виконуючий волю Отця Мого Небесного» (Мф. 7, 21), хто ходить в законі Господньому (Пс. 118, 1), і виконує волю Його, бажання того і Господь виконає і почує молитву того, хто слухає Його. Смиренна молитва, а не фарисейська, сходить високо, до Третього Неба, до самого Престолу Всевишнього, молитва смиренного пройде крізь хмари. Така, наприклад, була молитва смиренного митаря: “Боже! Будь милостивий до мене грішного! (Лк. 18, 13), і Манасії, царя Єрусалимського. Крилами молитви, на яких вона злітає до Вишнього, що сидить на шестикрилих Серафимах, є всякі чесноти, особливо ж смирення, піст і милостиня, як про це сказав Товії Архангел Рафаїл, що злетів з Неба: «Добра справа – молитва з постом і милостинею і справедливістю… Ліпше творити милостиню, ніж збирати золото» (Тов. 12, 8). Як у всякої чесноти, так особливо в молитві необхідні старанність і ще раз старанність: Багато може ревна молитва праведного (Як. 5, 16). «Не даремно Спаситель наш сказав: Просіть, і дано буде вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам (Мт. 7, 7)», – пише святитель Димитрій Ростовський (103, 361-362).

«Господь ніколи не відмовляє в дарах. Якщо ж і відмовляє іноді до часу – відмовляє для того, щоб дар став цінніше для тих, що приймають його і щоб він був пильнішим в молитві… Уста можуть просити все, але Бог виконує тільки те, що корисно… Господь – премудрий Роздаватель. Він дбає про користь того, хто просить і, якщо бачить, що те, що він просить шкідливо або, принаймні, марно йому,- не виконує просимого і відмовляє в уявному благодіянні. Він вислуховує кожну молитву, і той, чия молитва не виконується, отримує від Господа настільки ж спасительний дар, як і той, чия молитва буває виконана… Усіма можливими способами Бог показує, що Він милостивий Податель, Він дарує нам Свою любов і являє нам Своє милосердя. А тому і не відповідає ні на одну неправильну молитву, виконання якої принесло б нам смерть і загибель. Однак, і в цьому випадку, відмовляючи в тому, про що ми просимо, не залишає нас без доволі корисного дару; тим самим усуваючи від нас шкідливе, Він вже відкриває нам двері щедрот Своїх. У  Господа не знаходить собі місця безглуздя прохача: немудрому, який по простоті своїй, всупереч розуму, просить шкідливого для себе, Бог подає премудро.

Відмовляє ж в дарах лише тому, хто не виконує Його повелінь.

Всякий інший спосіб дії був би нерозумінням для всевідання Подателя. Тому, будь упевнений, що всяке прохання, яке не буває виконано, безсумнівно, шкідливе, а то прохання, яке почуте,- корисне для тебе. Господь праведний і благий і не залишить твоїх прохань невиконаними, тому що в благості Його немає злості, а правді Його – заздрості. Якщо Він зволікає з виконанням, то не тому, що розкаюється в обітниці, навпаки. Він хоче бачити твоє терпіння» (преподобний Єфрем Сирін).

Як молитися за інших людей

Молитва за інших людей – невід’ємна частина молитвослів’я.  Предстояння Богу не віддаляє людину від ближнього, але пов’язує його з ними ще більш тісними узами.

«Молячись за живих і померлих та називаючи їх по іменах,- пише святий праведний Іоанн Кронштадтський, – треба від щирого серця, з любов’ю вимовляти ці імена, як би носячи в душі ті обличчя, імена яких поминаєш, подібно, як годувальниця носить і гріє своє чадо (1 Сол. 2, 7), – пам’ятаючи, що вони наші члени і уди (члени. – Ред.) Христового Тіла (пор.: Еф, 4, 25; 5, 30). – Недобре перед лицем Божим тільки перераховувати язиком імена їх, без участі та любові серця. Треба помислити, що Бог дивиться на серце,- що й особи, за яких ми молимося, також вимагають від нас, по боргу любові християнської, братського співчуття і любові. Велика різниця між бездушним переліком імен і між серцевим поминанням їх, одне від іншого відстоїть, як небо від землі. Але ім’я Самого Господа, Пречистої Його Матері, святих Ангелів і святих Божих людей переважно треба закликати завжди від щирого серця, з вірою і любов’ю полум’яною; взагалі, слова молитви не треба перебирати тільки язиком, як би перевертаючи пальцем аркуші паперу в книзі або як би відраховуючи монети; треба, щоб слова виходили, як ключ живої води з джерела, щоб вони були щирим голосом серця, не були чужою, взятою у когось в борг одежою, чужими руками».

Як молитися за кривдників і ворогів

Не слід обмежуватися тільки молитвою за близьких і дорогих нам людей. Молитва за тих, хто заподіяв нам прикрість, вносить у душу мир, чинить вплив на цих людей і робить нашу молитву жертовною.

«Коли бачиш в близькому недоліки і пристрасті, – пише святий праведний Іоанн Кронштадтський, – молися про нього; молися про кожного, навіть про ворога свого. Якщо бачиш брата гордого і норовистого, який гордовито з тобою або з іншими спілкується, молися про нього, щоб Бог просвітив його розум і зігрів його серце вогнем благодаті Своєї, говори: “Господи, навчи раба Твого, що в д’явольску гордість впав, лагідності і смирення, і віджени від серця його морок і тягар сатанинської гордині!

Якщо бачиш злісного, молися: “Господи, добрим сотвори раба Твого цього благодаттю Твоєю!

Якщо сріблолюбного та жадібного, кажи: Скарб наш нетлінний і багатство невичерпне! Дай цьому рабові Твоєму, створеному за образом і подобою Твоєю, пізнати лестощі багатства, і те, що все земне – суєта. Як трава дні всякої людини, і лише Ти єдиний – багатство, спокій і радість наша!

Коли бачиш п’яного, говори серцем: Господи, зглянься милостиво на раба Твого, що спокусила омана черева і плотської веселості, даруй йому познати солодкість утримання та посту, та виникаючих від них плодів духа.

Коли бачиш пристрасного до їжі і який блаженство своє в ній знаходить, кажи: ” Господи, найсолодша їжа наша, хай не загине, але перебуває в життя вічне! Очисти раба Твого від скверни об’єдіння і чужого Духові Твоєму, і даруй йому пізнати солодкість животворящої Твоєї духовної їжі, бо це є Плоть і Кров Твоя і святе, живе та дієве слово Твоє.

Так чи подібним чином молися про всіх согрішаючих і не насмілюйся нікого зневажати за гріх його або мститися йому, бо цим збільшилися би тільки виразки тих, що грішать, – виправляй порадами, погрозами й покаранням, які б служили засобом до припинення або утримання зла в межах помірності».

kartinka4

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?