" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Який шлях ідеальний – сімейний, або чернечий?

Слава Ісусу Христу,дорогі брати і сестри.

Наступне наше питання турбує багатьох читачів: Який шлях християнського духовного життя ідеальний –  сімейний, або чернечий?

Відповідь:

Ідеал християнського  духовного життя даний Спасителем. Господь не пов’язує його досягнення з чернецтвом, яке виникло 2,5 століття тому. Він говорить тільки про бездоганне виконання Божих заповідей. Святі апостоли першими досягли християнської досконалості. Вони не були ченцями. Деякі з них були людьми сімейними.

Природа духовного життя єдина. Святі отці лише вказують на чернецтво, як на шлях, йдучи яким можна повніше розкрити закладені в людині духовні можливості. Однак люди, які мають рішучість догоджати Богові, завжди могли це зробити, живучи і сімейним життям.

Преподобному Макарію Великому Бог сказав: «Ти не зрівнявся добродійним  життям з двома жінками, які живуть разом в найближчому місті». Коли подвижник розшукав їх, він запитав, як вони живуть. Жінки сказали, що вони дружини двох рідних братів. Живуть разом 15 років. За цей час жодного разу не сварилися і не сказали один одному жодного образливого слова. Уникають пустослів’я і неробства. Дізнавшись про життя цих жінок, св. Макарій сказав: «Воістину скрізь і кожному можна врятуватися, і Бог допоможе, було б тільки бажання порятунку».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?