" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Яка милостиня здатна випросити нам помилування у Бога?

Святитель Миколай, день пам’яті якого славно святкується 19 грудня, серед інших християнських чеснот відрізнявся милосердям і співчуттям до бідних і нещасних. Хоча милосердя до бідних і є цариця чеснот і допоможе нам відкрити ворота до царства Божого, але не завжди. Лише при дотриманні відомих умов. Тому в день пам’яті цього великого угодника Божого варто вести мову про те, яка милостиня сильна випросити нам помилування у Бога і вічне блаженство на небі.

а) Дати блаженство, випросити у Бога помилування благодійнику в змозі звичайна милостиня, яка твориться, за прикладом Отця Небесного, всім нужденним в ній без усякого розбору.

«Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний. Він наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і неправедних; Він добрий і до невдячних і злих», заповів нам Спаситель (Мт. 5:45; Лук:6, 35. 36).

Наш обов’язок подавати руку допомоги кожному нужденному у ній, забезпечувати кожного, який іменем Христовим просить милостині, чи то людина, вдягнена в багате вбрання або покрита руб’ям, людина з міцними силами або немічна, співвітчизник або чужинець, іновірець або єдиновірний, вдячний за благодіяння або невдячний, постидної поведінки або чесного життя. Не наше діло розбирати, чи вартий милостині жебрак чи ні. Нам заповідано від Всещедрого Подателя всіх благ Бога: «всякому, хто просить у тебе, давай» (Лук. 6:30). Значить і повинні ми подавати милостиню всім. Не слід нам утримувати свою руку від доброчинства тому, якого випробували або коли ви передбачаєте невдячність.

Згадаємо нашого Спасителя, Який хоча знав наперед, що з десяти прокажених, зцілених Їм, лише один тільки повернеться подякувати Його, не дивлячись на те, явив Свою милість однаково всім десяти прокажених.

«Добра душа благодіє ближньому, і не тільки невдячність його переносить великодушно, але і з терпінням приймає від нього образливе», вчить нас один подвижник.

Отже, браття та сестри, допомогайте всім без вилучення, хто б не приходив під дах ваш; всякого голодного наситьте, жаждущего напоїть, роздягненого одягніть, мандрівника впустіть в будинок, сироту та вдовицю захистіть, — і тоді надія ваша на отримання царства небесного не буде марною.

 б) Для більшого зміцнення надії на отримання царства небесного потрібна при загальності доброчинства і потаємність доброчинства. Треба подавати милостиню наскільки це можливо таємно. Ця обережність необхідна для уникнення суєтної слави людської. Від марнославства завжди тікати треба, а особливо при поданні милостині. «Милостиня, заражена цією хворобою, не є вже справа милосердя, але хвастощі та твердосердя. Коли ти подаєш милостиню не з милосердя, але для того, щоб показати себе, тоді вона не тільки не є милостиня, але навіть образа, бо цим ти публічно висміюєш брата свого», навчає св. Іоанн Златоуст.

«Пильнуйте, не творіть милостині вашої перед людьми, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого небесного. Отже, коли твориш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди. Істинно кажу вам, що вони вже отримують нагороду свою. У тебе ж, коли твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить права, щоб таємна була твоя милостиня, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно», — говорить небесний Учитель Христос (Мт. 6:1-4).

Святитель Микола, якого в цей час ублажає церква всіляко намагався захистити всі свої благодіяння тайною. Особливо видно його скритність в благотворінні одному патарскому громадянину, який, був колись у славі і багатстві пізніше прийшов в безслав’я і убозтво, до того розгубився духом, що зважився відкрити у домі своєму притулок безчестя. Святитель у глуху північ тихо і непомітно підійшов до вікна і, тихенько в нього спустивши вузол з золотом, поспішно пішов додому, давши йому можливість пристойно влаштувати своїх дочок.

в) Крім загальності і сокровенності, милостиня повинна бути також надаватися нами з надбання, яке отримане чесною і праведною працею, а не насильством і розкраданням.

«Корисно подавати милостиню, але згубно ображати інших. Перш відстань від розкрадання, а потім подавай милостиню. Якщо завгодно сіяти в жебраків, то сій з власного. А якщо наміришся сіяти з чужого, то знай — це найгіркіші кукіль», застерігають святі Тихон задонський та Ісаак Сирін. «Якщо ти даєш, говорить св. Григорій назіанзін, то давай зі свого, а не годуй і не одягай бідного тим, що не належить тобі». «Є люди, які, пограбувавши ближнього, вважають себе виправданими, роздавши бідним десять або сто златниц. Це жидовська, або швидше сатанинська милостиня! Яка користь буде від того, що ти даєш одному те, що відняв у іншого?

Ти повинен винагородити в четверо того, кому ти пошкодив; в іншому випадку ти залишаєшся боржником його. Милостиня, що дається з майна, придбаного неправедно, є злодійство і людиновбивство», говорить св. Іоанн Златоуст.

г) Останньою властивістю милостині, здатної доставити блаженство благодійнику, є милостиня, яка подається  з бажанням, з серцевою участю, з веселим обличчям, при всіх обставинах життя.

«Милостиня полягає не в тому, щоб давати гроші, але щоб «давати з християнським почуттям милосердя». Тільки та милостиня справжня, яка подається з радістю. Якщо даєш що тому, хто потребує, то нехай веселість обличчя твого передує даванню твоєму, і добрими словами повтішай скорботу його», — переконують св. I. Золотоустого і св. Ісаак Сирін. «Давати охоче значить більше, ніж давати багато», говорить блаж. Августин.

Отже, ось яка має бути милостиня, за яку ми могли б отримати від Судді-Бога помилування, отримати царство небесне і блаженство вічне!

Вона повинна надаватися всім без вилучення нужденним в ній, — творитися не на показ людям, а таємно від всіх, не заради подяки і похвали як від облагодіяних, так і від сторонніх, а з послуху і з наслідування Отця Небесного, за християнською любов’ю до жебраків, як до братів Христових і наших, — виділятися з майна, придбаного нами працею чесною і праведною, а не отриманого насильством і розкраданням, обманом і здирництвом, — повинна подаватися з повною привітністю і охоче, а не з прикрістю і облудою (2 Кор. 9:7).

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?