" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Яка мета християнського виховання?

Слава Ісусу Христу,  дорогі наші відвідувачі!

Поговоримо, чого ж ми хочемо досягти через виховання дитини в православній вірі?

На чому повинно будуватися таке життя? Як же деформується життя, коли мирське, тілесне давить на духовне і впливає на наші душі?

І що відбувається, якщо порушується ієрархічність особистості людини, і він починає жити протиприродним для себе життям?
Відповідає протоієрей:

Християнське виховання дітей

Християнське виховання нам потрібно для того, щоб Христос Бог прийшов під покрівлю души дитини і дарував малюку віру чисту та глибоку і коли дитина згадує про Христа, то щоб саме це глибоке розуміння в душі ототожнювало його як християнина, щоб він розумів, що це правильно і лише християнське життя має повноцінне забарвлення.

І саме тому ми повинні приділяти найбільшу увагу душі, духу дитини, бо саме через дух дається душі те, що йде від Господа і потім душа вже впливає на наше тілесне. Такий і лише тільки такий порядок. Бо коли ми перевертаємо з ніг на голову все, тоді плоть починає давити на духовне і викривляти наші душі. Саме так і з’являються моральні уроди, бо людську природу ми спотворили.

Коли у людини все налаштовано так, як це задумав Бог, тоді ця людина живе в гармонії радості та щастя, якщо ж ні, тоді як кажуть на душі коти шкребуть. Про це гарно написано в Святому писанні: «Що користі людині придбати весь світ, а себе самого погубити?» (Лк. 9:25).

Це саме про те, що написано вище. Коли ми силою ламаємо порядок, подарований нам Богом, ми  починає жити протиприродним для себе життям.

Це життя само по собі вже не здатне принести нам радість, але може завести і до дуже сумних наслідків.

 Таких прикладів море. Зовні «упакований» має освіту, має наче б все, що можна бажати, але ці люди часто духовно пусті. Вони не мають в душі гармонійних зв’язків і тому вони в душі відчувають свою неповноцінність

Людина приходить в це життя, щоб реалізувати себе саме через духовний розвиток, тому, що Бог створив нас з вами, як свою копію за образом і подобою.

І саме тому ми говоримо про християнське виховання бо саме воно може створити гармонію – через повноту життя духовного та душевного ми отримаємо з Божого благословіння насолоду від життя фізичного.

Бо з іншого боку, якщо в душі дисбаланс, тоді і будь-які цінності цього швидкоплинного світу не радують людину, як кажуть йому нічого не миле.

Тобто, ось ми і прийшли до того, що християнське виховання – це навчати дитину любові до Бога і виконанню його заповідей. Все це в такому вигляді несе радість і Богу, оскільки всі ми знаємо на своєму прикладі – коли наші діти виконують те, що ми наказуємо їм, то це нас радує і приємно для нас, а коли ні, тоді сумуємо.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?