" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Як правильно молитись. Поради єп. Ігнатія (Брянчанінова)

Ігнатій БренчаніновЩе в дитинстві навчившись молитві і все своє життя перебуваючи в її творенні, святитель Ігнатій Брянчанінов з особистого досвіду знав, яке велике значення має молитва в духовному житті християнина. Серед своїх сучасників владика бачив майже скрізь зубожіння правильного розуміння молитви і залишення істинного молитовного подвигу. Він писав: «У цей чассуттєва потреба в правильній молитві, а їїто і не знають! Істотно потрібно правильне розуміння молитви в наш час! Вона суттєвий, єдиний керівник в наш час для спасіння! »

Бажання навчити сучасників, які зверталися до нього за порадами в духовному житті, спонукало святителя Ігнатія написати кілька статей про молитву, які згодом увійшли до зібрання його творів. Неодноразово в проповідях і листах святитель також торкався цього важливого питання. Молитва, за поясненням святителя Ігнатія, є звернення людини занепалої та такої, що кається до Бога, вилив перед Ним свої сердечні бажань і прохань. Вседосконалому Богу не потрібні людські молитви, Господь знає потреби кожної людини перш його прохання; по Своїй милості Він нерідко дарує Свої щедроти людям, які і не просили Його про це.
Молитва необхідна, перш за все, самому тому, хто молиться, вона засвоює людину Богу, наближає творіння до Творця. «Молитвапричастя життя. Залишення її приносить душі невидиму смерть ».

Владика Ігнатій, слідом за багатьма святими отцями, молитву вважав основою християнського подвигу. Правильний молитовний подвигоснова духовного успіху християнина. У молитовному подвигу зосереджуються і для свого удосконалення в ньому працюють, «як службові йому», все інші подвиги. Повторюючи слова святого Іоанна Лествичника, святитель Ігнатій говорить, що молитва є «мати і глава всіх чеснот» … вона запозичує чесноти з джерела благБогаі засвоює їх тому, хто молитвою перебуває в спілкуванні з Богом.

Щоб християнину вступити у спілкування з Богом через молитву і процвітати в чеснотах, йому потрібно навчитися правильної молитви.
Владика уподібнював молитву зброї, правильно вживаючи яку, християнин може побороти всіх невидимих ворогів свого порятунку. Як при необдуманому, неправильному поводженні зі зброєю людина може сама погубити своє життя, так і при неправильних вправах в молитві він може «зброєю, даною на спасіння», вбити свою душу.
Преосвященний Ігнатій бачив, що в його час багато в молитовному подвигу шукали насолоди і захоплення, розпалювали свою уяву і мрійливість і в наслідок посилення неправильного молитовного подвигу приходили в більший або менший розлад душі.

Дотримуючись вчення святих отців, святитель Ігнатій вважав, що правильна молитва можлива лише у тих християн, серця яких сповнені почуттям покаяння. Він писав: «Для правильності молитви треба, щоб вона відбувалася з серця, наповненого неміччю духу; з серцем скорботним і смиренним. Всі інші стани серця, доки не буде оновлено його Духом Святимвизнай, якими вони і точно є, – невластивими для грішника що кається, що благає Бога про прощення гріхів своїх, про звільненняяк з темниці і кайданівз поневолення пристрастями ».

Покаянняце єдине почуття, яким повинні бути сповнені всі молитви християнина. Маючи в серці це рятівне почуття, християнин не буде думати про насолоди і захоплення в молитві. Маючи основою почуття покаяння, правильна молитва повинна бути з’єднана з цілковитою увагою молиться… . При молитві розум повинен бути поглинутий в слова молитви.

Саме увазі при молитві святитель Ігнатій надавав великого значення. Він писав: «Що душа для тіла, то увага для молитви, без уваги вона мертва, не має ніякого значення». Уважна молитва призводить людський дух до смирення, і від смирення народжується покаяння. Будьякі молитви: читання ранкових і вечірніх молитов, акафістів, заняття Ісусовою молитвою і інші молитви для благотворного впливу на людину повинні бути з’єднані з увагою.
Людині, яка вперше приступає до молитовного правила, святитель Ігнатій радить дотримуватися розсудливої помірністімолитися недовго, але, по можливості, ЧАСТО. «Початківець, – пише владика, – повинно займатися молитвою потроху, але часто, щоб зберегти смак до молитви і не створити в умі стомлення, від якого відбувається залишення молитви».

Для збереження уваги початківцю корисно читати молитви кілька разів вголос, якщо він знаходиться один в приміщенні, і урізноманітнити вимовлені молитвичитати поперемінно акафісти, Ісусову молитву і інші молитви. Ніхто з тих, хто приступив до молитовного правила не повинен відразу ж вимагати від себе досконалої, що не розсіяної сторонніми помислами молитви. Уважна молитва є дар Божий, і людина повинна приготувати себе до прийняття цього дару постійним спонуканням себе до уважною молитві.
Щоб молитовний подвиг отримав правильний напрямок, кожному християнину корисно щодня чинити певне молитовне правило.

Молитовні правила можуть бути найрізноманітніші, залежно від часу і тілесних сил тих, хто виконує їх. Зазвичай правило складається з ранкових і вечірніх молитов, визначеного числа земних поклонів, канонів, акафістів і Ісусової молитви.

Молитовне правило мирянина, на думку Владики Ігнатія, має бути перш за все пропорційно з його силами і як можна простіше інескладне. Виконання правила, що перевищує сили людини, зазвичай дуже скоро приводить до того, що той, хто молиться не тільки залишає це правило, а й взагалі перестає молитися, ніж припиняє свій духовний розвиток.

Правило, яке відповідає силам людини, яке виконується щодня, сприяє духовному росту людини і в міру його духовного зростання може бути згодом збільшено. Простота правила сприяє більшій зосередженості того, хто молиться.

Знаючи, як важко початківцю молитися, привчати себе до уважною молитві, владика дозволив своїм прихожанам прочитувати молитовне правило поступово протягом всього дня, а не все відразу; навіть читання акафісту і зібрання ранкових і вечірніх молитов він допускав не за «один раз».

З усіх молитов для початківця владика вважав дуже корисним акафіст Господу Ісусу. Але і його він радив читати спочатку не більше, ніж один раз на тиждень, і дуже неспішно і з увагою. Одному мирянину святитель Ігнатій радив вранці і ввечері здійснювати наступне молитовне правило: «Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.»; «Царю Небесний …», Трисвяте по «Отче наш …», «Господи, помилуй» (12 разів). «Прийдіте поклонімся …», 50 Псалом, Символ віри, «Богородице Діво, радуйся … »(тричі). Після цього двадцять молитов: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мя», при кожній молитві земний уклін. Потім інші 20 цих же молитов з поясними поклонами, потім молитву: «Достойно єсть …», «Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас». Деяким з своєї пастви і до зазначеного правилом владика додавав ще 10 поясних поклонів з молитвою «Пресвята Владичице моя Богородице, спаси мене грішного» і 10 земних, 5 поясних поклонів з молитвою: «Ангеле Божий, хранителю мій святий, моли Бога за мене грішного».

Вранці, після виконання правила, святитель Ігнатій рекомендував прочитати ранкові молитви, 23 глави Євангелія і після цього зі страхом і трепетом приступити до своїх повсякденних занять.
У молитовному правилі мудрий архіпастир ніколи не зв’язував свою паству неодмінними зовнішніми умовами. Пропонуючи тим, кого він пас молитовне правило, він завжди залишав за ними можливість дещо збільшити або зменшити його, відповідно до своїх сил. Деяким він дозволяв навіть здійснювати молитовне правило сидячи. Особливо поблажливий був владика до хворих, їм він не призначав певного молитовного правила, але радив молитися частіше, вживаючи для цього прекрасні короткі молитви: «Боже, очисти мене грішного» і «Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас».

Не тільки вранці і ввечері, виконуючи молитовне правило, рекомендував владика мирянам молитися, а й по можливості частіше протягом всього дня. Своїй сестрі Єлизаветі Олександрівні, яка проводила відособлений спосіб життя в селі та зайнятої турботами в сім’ї, святитель Ігнатій радив у вільний час займатися молитвою, коли та щось робить. Найбільш відповідною молитвою, яку можна зручно поєднати з рукоділлям, владика вважав Ісусову молитву: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного».

Молитовний подвиг християнина приносить рясні плоди, але перш, ніж той, хто молиться стане достойним отримати їх, йому нерідко доводиться подолати багато внутрішніх проблем.

Досвідчений молитвник, святитель Ігнатій попереджає, що молитву іноді супроводжує рясне розчулення, а іноді в душі настає особлива сухість. На цей внутрішній стан владика радить дивитися абсолютно байдуже і з терпінням продовжувати молитву, не прагнучи і не вважаючи себе гідним бачення, яке посилається Господом лише в серця смиренні і очищені від пороку довгим молитовним подвигом. «Коли при молитві відчувається нечутливість, то, незважаючи на цей стан нечутливості, корисно прагнути до уважної молитви і не залишати молитовного подвигу, творячи молитву гласно і неспішно, тому, що після нечутливості раптово приходить до серця благодать Божа, і воно приходить в розчулення», – писав владика.

Ворог роду людського заздрить християнам, які займаються уважною молитвою, і завжди намагається наводити на них різні спокуси.
Делателю молитви святитель Ігнатій нагадує слова святих отців: «Помолившись як належить, очікуй противногоабо збентеження або спокуси». Однак, на глибоке переконання владики, всі спокуси, які трапляються після молитви, відбуваються не без Промислу Божого; якщо християнин мужньо переносить їх, вони послужать до придбання досвідченості в духовній боротьбі.

Велике значення молитви в духовному житті християнина. Час, проведений в молитві не витрачено даремно, а вжито для насадження в своїй душі Царства Небесного і наближення до Бога.

Молитва не тільки породжує все християнські чесноти, а й приносить полегшення совісті, примиряє з ближніми і з обставинами життя, поселяє в душі мир і збуджує милосердя та милість до людства, викорінює пристрасті, робить людину байдужою до світу і покірною Богові, дає сили в боротьбі з гріховними помислами і потягами.

Молитва невідступно супроводжує справжнього християнина протягом усього його життя, зміцнює і втішає його при всіх скорботах, хворобах і спокусах. Вона нас мешканців землі робить причасником небесних благ.

З роботи иг. Марка (Лозинського) «Духовне життя мирянина і ченця по творам і листам єп. Ігнатія (Брянчанінова) ».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?