" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Як потрібно каятися – докладно або коротко?

На сповіді

Добрий день, дорогі відвідувачі нашого православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

Ми з Вами, але нажаль не всі, досить часто вдаємося до Таїнства Сповіді. І, напевно, у багатьох з нас зароджується подібного роду питання: Покаяння — це розмова з духівником, або просто щире каяття у своїх гріхах?

Священик відповідає на це питання:

─ Як різноманітні способи нашого спілкування з Богом, так і різні умови й обставини, при яких ми приносимо до Нього покаяння. Сповідь є відраза від гріха. Вона є основоположним актом духовно-морального відродження людини: рішучий життєвий поворот від гріховності до богоугодного життя. По своїй сутності покаяння передбачає, насамперед, зміну серця і звернення до Бога, як до Небесного Лікаря, що має владу і силу зцілити хвору гріхом душу. Цей внутрішній, серцевий акт є головним і необхідним для очищення душі.

Євангеліє з великою любов’ю і зворушливими подробицями описує деякі випадки таких звернень до Бога: блудного сина, який «був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся» (Лк.15:32), грішниці, яка обливала ноги Ісуса сльозами і отирала волоссям голови своєї, цілувала ноги Його і мастила миром (Лк.7:38), Закхея (Лк.19:5-9), митаря, який «не смів навіть підняти очей до неба, але бив себе в груди й казав: Боже! будь милостивий до мене грішного!» (Лк.18:13).

Будь-який християнин, маючи перед собою ці досконалі зразки, може щиро звернутися до Бога і покаятися. Людина нерідко потрапляє в умови, в яких не має можливості приступити до покаяння в храмі: терпіти і нудитися в полоні і темницях, подвижники роками і десятиліттями жили відлюдниками, мандрівники, хворі, відірвані від храму і не мали можливості запросити священика та ін.

Потрібно вірити, що милосердний Господь пробачить такого і очистить від гріхів, якщо він з покаянною молитвою звернеться до Нього. Навіть тоді, коли ми маємо можливість, регулярно приступати до таїнства сповіді в церкві, не повинні забувати, що і поза храмом ми можемо благати Бога про прощення гріхів і вірити, що Господь простить нас.

Покаянним почуттям пройняті молитви у складі ранкового і вечірнього правила (молитва митаря, молитва Святому Духу, трисвяте, молитва до Пресвятої Трійці, Отче наш, 50-й псалом і ін). Вони містять прохання очистити нас від гріха. Це не умовність, а реальні молитви до Господа. тому віримо, що і прощення отримуємо реально. І протягом дня, якщо нас спіткала спокуса, і ми згрішили, можемо закричати до Бога про помилування. При цьому значення таїнства покаяння для нас не применшується.

Навпаки, жива молитва зі скрушеним серцем протягом дня приготовляє нас до сповіді, навчає нас приступати до нього не формально, а з серцевою теплотою і щирою надією. Сповідь у храмі має не тільки сакраментальний бік (очищення серця), але духовно-виховну. Пастирську допомогу людина найчастіше отримуємо під час сповіді, коли священику найбільш зручно подати необхідне науки.

<<<   Головна                               Запитання священнику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?