" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Як поставити свічку – куди, коли і кому?

Що такого в запалюванні свічки?

 Але насправді тут дуже багато схованих значень і їх варто знати.

Що таке палаюча свічка? Це в першу чергу світ від самого Бога і цей світ нам приніс Ісус Христос.

Цей світ нам даний Ісусом, щоб розвіяти темряву. Наші предки жили у темряві гріхів, не знаючи, що є істинний Бог. Так і свічка, коли горить, то проганяє всю темряву навколо, а бджолиний віск, будучи по своїй суті чистим символізує людське покаяння в наших гріхах і те, що ми прагнемо до Бога, щоб виконувати його заповіти перед очима Його.

Намагаючись сьогодні розповісти про те, як варто встановлювати свічку, треба, в першу чергу сказати, що це не варто робити на автоматичному режимі. Важливо, спочатку створити в душі відповідний настрій, сповнений любові до тих, за кого ми ставимо свічку.

Куплена нами свічка є тим символом нашої пожертви, символом віри і любові в серці.

Впевнений, що вам відомо про те, що свічки прийнято ставити за здоров’я та за упокій.

За здоров’я прийнято ставити свічки з різних причин – в подяку за Божу допомогу і за щедроти Його, перед будь-якими подіями, які важливі для людини ( мандрівка, купівля чого нибудь і т.п.).

За упокій прийнято ставити свічки на особливий стіл – канун, який має вигляд чотирикутного столу («тетрапод» від ін-грец. τετράποδ), з мармурової або металевої дошки, на якій розташовані гнізда для поминальних свічок; також каноном називають місце поруч з тетраподом (зазвичай приставний столик), куди приносять продукти для поминання покійних. На самому каноні стоїть Розп’яття зі Спасителем і з Пресвятою Богородицею та апостолом Іваном Богословом. Саме перед цим канунником і відбуваються панахиди і різні заупокійні богослужіння.

 Мета цього в тому, щоб віддати шану тим, хто пішов з цього світу.

Наступним питанням, яке часто цікавить людей, є питання про те, до яких святих і до яких ікон треба ставити свічки.

 І тут знову хочу звернути увагу, що важливо в думках і в серці налаштуватися на цю дію – встановлення свічки.

 Коли думки ваші світлі і чисті, коли в душі є любов, тоді можна ставити свічку до Ісуса Хреста чи Його Матері Марії і те, про що ви просите чи бажаєте, буде почуте.

Коли ж у вас щось особливе, якесь своє особливе звернення до Бога чи до святих, а не звичайне бажання принести жертву Богу  у вигляді свічки, тоді варто визначитися кому саме будемо ставити свічку.

Так, якщо ваша близька людина хворіє то можна звернутися до святого  Пантелеймона цілителя або до ікони Богородиці «Цілителька».

Коли в родині хтось пиячить, тоді варто ставити свічку до ікони «Невипивана Чаша».

Тобто тут треба знати, які святі приходять на допомогу в яких ситуаціях по милості Божій. Також можна поставити свічку до свого святого чи до ангела охоронця. Ікони, до речі, варто мати і в себе дома, щоб можна було у випадку необхідності поставити святим свічку та помолитися їм.

ЩО ОЗНАЧАЮТЬ ЦЕРКОВНІ СВІЧКИ? НАВІЩО СВІЧКИ СТАВИТИ В ЦЕРКВІ?

Свічка має своє символічне значення, бо вона вказує на горіння в молитві перед Богом, перед Богородицею та всіма святими.

Запалюючи свічку ми віддаємо шану і пожертву Господу, тому храму, як дому Божому і цим ми свідчимо, що маємо причетність до світла Господнього.

Вогонь свічки видимо проявляє нашу любов і добре ставлення до людини, на честь якої ставиться свічка. Але, якщо свічку ставити без сердечної любові та доброго побажання в душі, то така свічка є марною. Це значить, що не варто ставити свічку маючи на серці інші клопоти. Таку жертву Бог не прийме. Поставивши свічку варто ще і помолитися, можна проговорити молитву своїми словами, про те, що на серці.

ЯКИМ СИМВОЛОМ Є СВІЧКА ПЕРЕД ІКОНОЮ?

Коли горить свічка, то цей вогонь показує наше палке звернення до Господа в молитвах, це прояв вічності в символах. Це наше горіння перед Богом, Його Святою Матір’ю і всіма угодниками Божими.

 Як вогонь завжди світить і прагне до гори, так і людина всім серцем та душею, всіма думками прагне до Бога, до царства Божого.

КОЛИ ВАРТО СТАВИТИ СВІЧКИ?

Свічки варто ставити до початку Богослужіння, хоча не одноразово приходилось бачити, що люди ставлять свічки але не запалюють їх до початку служби. Це не правильно, бо проходячи до підсвічників під час молитви, ми відволікаємо інших від зосередженої молитви. Тому, якщо в храмі багато людей, а ви спізнилися, варто свічку поставити після Богослужіння.

ЯК ТРЕБА СТАВИТИ СВІЧКУ?

Куплену свічку треба підпалити від іншої свічки, яка вже горить на підсвічнику, а потім поставити у вільне гніздечко на підсвічнику. Не можна застосовувати свої сірники або запальничку, якщо горять інші свічки.

 Не можна запалювати свічки від лампадки, то віск, коли капає може потушити лампадку.

КОМУ І СКІЛЬКИ СВІЧОК ТРЕБА СТАВИТИ?

Тут відсутні якісь чіткі правила. Тут ви самі визначаєтесь скільки і яких свічок брати в церковний лавці. Це ваша пожертва Богу і вона не є обов’язкова, але добровільна.

Зазвичай ставлять свічку на підсвічник біля центрального аналоя чи як варіант, до самої поважної ікони. Наступний крок це свічка до мощів святого ( при наявності) і тільки після цього ми ставимо свічки за здоров’я до ікон і потім вже на канун за упокій душ спочилих рабів Божих.

ЧИ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ КЛАСТИ СВІЧКУ НА ПІДСВІЧНИК, ЯКЩО ТАМ ЇЇ ВЖЕ НЕМАЄ КУДИ СТАВИТИ?

Саме так і варто вчиняти. Але не варто ставити свою свічку другою в одне гніздечко або гасити свічку іншої людини та ставити свою.

ЧИ МОЖНА ТРИМАТИ ПАЛАЮЧУ СВІЧКУ В РУЦІ?

Тримати палаючи свічки в руках варто наприклад, під час панахиди. Запалюють свічки і на полієлей, але це стосується священнослужителів.

Тримати свічку з палаючим вогником варто обережно, оскільки гарячий віск може капати на руки, на обув та на підлогу. Не варто підносити палаючий вогонь близько до людини, яка стоїть попереду вас. У всяку іншу обставину варто ставити свічки на підсвічник і не чинити так, як вам заманеться, бо в храмах є свої правила, в тому числі і правила безпеки.

КОМУ ПОСТАВИТИ СВІЧКУ ПРО ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ? ЩО КАЗАТИ ПРО ВІДПУЩЕННЯ ГРІХІВ?

Відпущення гріхів в православній церкві відбувається лише під час сповіді ( більше про це на сторінці «Сповідь і причастя».

В той же час поставивши свічку і не сповідавши свої гріхи перед священником, ви не отримаєте прощення своїх гріхів.

ЯКИМ СВЯТОМУ КРАЩЕ ПОСТАВИТИ СВІЧКУ ПРИ СІМЕЙНОМУ РОЗЛАДІ, КОЛИ ЧОЛОВІК ХОЧЕ ПІТИ З СІМ’Ї?

Ставить свічку за процвітання родини треба до Богородиці, до святих Гурія, Самона і Авіва, до святої блаженної Ксенії Петербурзької.

Не завадить при цьому також згадати всі свої провини перед чоловіком ( дружиною), вибачитися та примиритися з ними.

ЧИ МОЖНА ПОСТАВИТИ СВІЧКУ ЗА НЕКРЕЩЕНУ НОВОНАРОДЖЕНУ ДИТИНУ, ЯКА ЗАХВОРІЛА?

Якщо дитина не хрещена, то за неї моляться рідні своїми словами, але за таку дитину не подають записки, щоб молився святий отець в храмі, бо якщо людина не хрещена, за неї в церкві не молиться, бо церква молиться лише за своїх членів.

Якщо дитина хворіє, то її треба охрестити. У випадку, якщо хвороба важка, варто покликати священика, де б дитина не знаходилась.

Через хрещення Бог дає особливу благодать, яка може врятувати дитину і завжди буде поміччю їй.

Якщо ж дитина охрещена, то треба замовити молебень чи сорокоуст за здоров’я, як омога частіше причащати своїх діток. Це дуже сильна допомога і захист.

КОМУ ТРЕБА СТАВИТИ СВІЧКУ ПРО ЛЮДИНУ, ЯКА МАЄ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД НАРКОТИКІВ?

При наркозалежності треба молитися і свічку запалити перед іконою Богородиці «Невипивана Чаша», мученику Воніфатію, праведному Івану Кронштадтському.

КОМУ ПОСТАВИТИ СВІЧКУ, ЯКЩО ДИТИНА СЕРЙОЗНО ЗАХВОРІВ?

В таких випадках варто звертатися до Бога, до Богородиці та перед іконами святих варто молитися і запалювати свічки.

Варто також розуміти, що хвороба дається дитині, щоб через неї звернути увагу батьків на необхідність молитися, принести своє покаяння, посповідати свої гріхи. Це заклик Бога до вас, щоб родина прийшла до Бога. Це знак посилити духовне життя родини.

 А дитину, яка хворіє треба поїти святою водою, обмивати нею тільце дитини, але найважливіше – це постійно причащати малюка в храмі. Якщо дитина хворіє та не має можливості бути в храмі, то причащають у лікарні чи у себе вдома, куди запрошують священника.

Про те, що варто виконувати також вимоги лікарів ми мови не ведемо взагалі.

ДО ЯКОЇ ІКОНІ КРАЩЕ ПОСТАВИТИ СВІЧКУ, КОЛИ ЧЕКАЄ ОПЕРАЦІЯ?

Варто звертатися до святого чудотворця та цілителя Пантелеймона , святих мучеників-безсрібників Косьми й Даміана Римських. Також раджу приготувати себе, щоб посповідатися та причаститися Святих Христових Таїн. Ще дуже корисно, знаючи ім’я лікаря молитися за нього і просити, щоб сам Господь лікував його руками.

ЧИ МОЖНА ЗАПАЛЮВАТИ СВІЧКУ ЗА СВОЄ ЗДОРОВ’?

Не тільки можна, а і треба. Пам’ятаємо, що свічка це наше жертовне звернення до Господа. Саме тому так багато молитов написані від першої особи.

ЧИ МОЖНА ВАГІТНІЙ ЖІНЦІ СТАВИТИ СВІЧКИ ЗА УПОКІЙ?

Безумовно можна. Тим більше за упокій рідних всім нам треба молитися, це корисно і для нас.

КОМУ СТАВИТИ СВІЧКУ ЗА УСПІХ В СПРАВАХ?

Якщо вас турбує благополуччя родини чи успіх в справах, то лише ставлення свічок не вирішує питання. Тут вимагається все робити в комплексі – життя за заповідями Божими, регулярна молитва, сповідь, причастя.

Почитайте Євангеліє і там побачите, що Господь просить нас бути чуйними, смиренними, творити добро, милосердними справами нести у світ любов.

Складно? Але чи багато людей це виконує – ні, і навіть слухати не бажають, але як припече біжать до церкви і просять Бога, щоб він щось зробив для них.

Це, як відношення до батька. Слухаєш його і він завжди допомагає, а якщо не звертаєш на нього увагу, а потім біжиш та просиш допомоги – та чи кинеться він вам допомагати?

Але, щоб ваші молитви були почутими, варто ще і молитися не формально вичитуючи молитви, а так, щоб молитва йшла з серця, щоб в серці була віра і надія, що Господь почує і допоможе.

 І тут є ще один момент. Те, що ми просимо у Бога не завжди корисне для нас і Бог будучи всевідаючим не завжди виконує наші прохання, якщо вони можуть нам зашкодити.

 На жаль, багато хто вважає, що Бог не справедливий, бо не виконав його забаганку. Бог не автомат по виконанню наших бажань, це варто пам’ятати. Спочатку віддай Богу, а потім проси.

ЧИ МОЖНА СТАВИТИ СВІЧКИ ЗА ТРАГІЧНО ЗАГИБЛОГО НЕХРЕЩЕНОГО, І ВЗАГАЛІ ПРО УПОКІЙ НЕХРЕЩЕНИХ?

Як зазначено вище ви самі можете молитись вдома, але писати записки за упокій нехрещених не дозволяється і це справедливо.

ЧИ МОЖНА СТАВИТИ СВІЧКИ ЗА ЗДОРОВ’Я ТА УПОКІЙ У ВЕЛИКДЕНЬ?

Поставити свічки і за здоров’я і за упокій ви можете в будь який день, але за померлих в дні цих свят не моляться. Це саме свято Великодня і всю Світлу Седмицю. Для цього є спеціальний поминальний день Радониця. Вона завжди припадає на другий вівторок від свята Великодня.

ЧИ МОЖНА СТАВИТИ СВІЧКИ, ПРИДБАНІ В ДРУГОМУ ХРАМІ?

В храмах є правило, що свічки купують саме в тому храмі, де і ставлять, оскільки це маленька пожертва храму.

КУДИ ДІВАТИ СВІЧКУ ПІСЛЯ ОСВЯЧЕННЯ ПАСОК І ЯЄЦЬ? ЧИ МОЖНА НЕСТИ ЇЇ ДОДОМУ?

Так, ці свічки варто принести додому і запалити ще і вдома на святковому столі, або під час домашньої молитви. Також можна залишити свічку горіти в храмі.

НАВІЩО ЗНІМАЮТЬ ЗГОРІЛІ ТІЛЬКИ ДО ПОЛОВИНИ СВІЧКИ,  МИ Ж ЗА НИХ ГРОШІ ЗАПЛАТИЛИ…

Це не повинно вас засмучувати. Коли ви придбали свічку і запалили її,  Господь вже прийняв вашу пожертву. А роблять так лише коли дуже багато свічок і всі хочуть запалити свою. Не засмучуйтесь, все добре. Бог все бачить.

КОЛИ ЗАСТОСОВУЮТЬ ЛАДАН? МОЖНА КОРИСТУВАТИСЯ НИМ ВДОМА?

В храмах ладан використовують під час Богослужінь, а нам його можна застосовувати вдома, під час молитовних правил, без обмежень.

web3267

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?