" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЯК ПІДГОТУВАТИ СТАРУ ЛЮДИНУ ДО СМЕРТІ ?

Молитва от коронавируса: священники рассказали, как и кого просить об  избавлении - МК Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри. Кінець земного життя людини неминучий. Кожному з нас коли-небудь доведеться зіткнутися віч-на-віч зі смертю. Православну віруючу людину розмовами про смерть не здивуєш і не налякаєш. Адже власне ми до неї і готуємося – до цього головного іспиту в нашому житті. А земне життя – це підготовка до зустрічі з вічністю. Все, що нам доводиться зазнати на життєвому шляху: скорботи, радості, біди, нещастя, успіхи і провали, – все це безліч завдань, які нам слід вирішити. А керівництвом до їх вирішення є Святе Письмо, повчання святих отців.
Святі отці радили завжди пам’ятати про смерть. Адже смертна пам’ять робить наше життя більш тверезим, налаштованим на виконання заповідей Божих, слідування Божій волі. Наша підготовка до смерті починається не в старості, а з самої першої хвилини нашого життя.
Важливо молитися від серця за людину, щоб зрозуміти, що саме і як нам слід щодо його «творити і промовляти».  Потаємне життя душі людини – це таємниця, захована в Богові, і одними своїми благими намірами справі порятунку не допоможеш. Не випадково святий Паїсій Святогорець говорить, що великий егоїзм – думати, що ти можеш виправляти інших. Але якщо ми щиро молимося за людину, якщо ми шукаємо виконання волі Божої про нього, і бажаємо взяти участь в справі його порятунку – то Господь обов’язково допоможе, дасть зрозуміти і відчути, коли настане той момент, коли потрібно діяти; пошле людей, які виступлять посередниками, і, нарешті, направить серце самої літньої людини до шукання вічного життя в Богові. Але ж, в кінцевому підсумку, головне в цьому.
Мова навіть не про «підготовку до смерті». як здається. Така постановка питання більш доречна для свідомо віруючої і воцерковленої людини – її розмовами про смерть не налякаєш і не здивуєш. А ось людині, ще далекій від релігійного і церковного життя, як раз, може бути, важливіше розповісти про це життя, про її висоту і повноту, про радість спілкування з Богом. І про засоби залучення у цьому житті: про увагу сердечну, про покаяння і молитви, про сповідь і Причастя. Ось тоді, можливо, милістю Божою душа людини і розкриється і звернеться до Творця і сокрушиться і поплаче про свої гріхи, а решту Господь нехай вирішить.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?