" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Як нам побачити Покрову?

pokrovaХоч і пройшло свято Покрови Пресвятої Богородиці, але хочеться повернутися до нього і знову поговорити на тему: Як нам грішним побачити Покрову? Що треба робити, щоб Господь і його Пресвята Мати не полишали нас?

Свято Покрови пов’язане з подією, коли в Константинополі блаженний Андрій і його учень Єпіфаній спромоглися бачення Божої Матері, яка молилася за християн і потім накрила їх Своїм омофором, захищаючи від видимих і невидимих ворогів.

Але нажаль, сьогодні багато християн не бачать того, як сам Господь і Матір Божа печуться про наше спасіння. Чому?

Що позбавляє нас духовної зору, і що може допомогти нам прозріти і побачити ту любов, з якою про нас дбають Господь, Божа Матір і святі?

Як нам не позбутися Пречистої Покрови?

Про це розмірковує священник.

Віра – це не тільки дар, віра – це праця, віра – це подвиг.

Безліч людей оточувало Христа в дні Його земного служіння, тисячі ставали свідками проявів Його Божої сили, Його любові, яка все перевершує, Його милосердя. Але чи багато було тих, хто дійсно побачив в Ньому Бога, Який став Людиною? Чи багато хто з очевидців Його чудес не засумнівалися в Ньому, коли на Хресті Він віддав дух в руки свого Отця Небесного? І разом з тим … Разом з тим говорить Господь апостолу Фомі: «Тому ввірував ти, що побачив Мене; Блаженні, що не бачили й увіровали»(Ін. 20: 29).

Як дивно: бачать – не вірять, а не бачили – вірять! Віра – це не тільки дар, віра – це праця, віра – це подвиг.

Чому ми так часто забуваємо про Божу любов, про Промисел, який невпинно печеться про нас? Тому що пам’ятати про Бога потрібно завжди, а не тільки лише в якісь «особливі» моменти нашого життя. Потрібно пам’ятати і тоді, коли зовсім не хочеться: в ті миті, коли наша воля коливається, коли ми схиляємося до гріха, а совість підказує: «Господь дивиться на тебе, Він бачить твою боротьбу: постарайся встояти, постарайся утриматися від падіння, до якого схиляється твоє серце ».

Потрібно, але чи багато хто зважується? Не частіше ми вважаємо за краще в такі миті і очі «закрити», і пам’ять «відключити», і голос совісті «не почути»? І ось саме це і позбавляє відваги, позбавляє надії, здатності з простотою і безпосередністю дитини вірити в те, що Господь ніколи не залишає нас милість Свою, ніколи не перестають клопотати про нас Пресвята Богородиця і всі святі угодники Божі.

І залишаються лише блаженний Андрій та друг і учень його блаженний Єпіфаній, що споглядають простягнений над головами молільників у Влахернському храмі Покров Пречистої Владичиці нашої. А ми – читаємо, чуємо про це і намагаємося прийняти це знання в свої серця. Але лише тоді, коли розширюється серце любов’ю до Бога і до ближнього, коли день за днем виганяє з нього те, що заважає діяти в ньому благодаті, коли очищується воно, стає здатним дійсно вмістити Його в себе. І тоді багато з того, що не бачили і не помічали ми раніше, робиться очевидним для нас, і ми не з книг, не з розповідей, а з власного, нехай ще дуже обмеженого досвіду, дізнаємося, що це таке – зір духовний.

Тільки творячи подвиг ми можемо зустрітися з Христом.

– Думаю, не помилюся, якщо скажу: причиною того, що ми не відчуваємо піклування Божого про нас, – неувага до динаміки життя, динаміки матеріальної і духовної.

Люди забувають, що життя – це не стан, а процес: процес руху і боротьби, процес реалізації своєї свободи. Людям здається, що вони – постаті на шахівниці і суть справи в тому, щоб встати на потрібну клітинку – і стояти там нерухомо. Але це глибока помилка, вона несумісна з християнською свідомістю, з Самим Христом.

Тільки творячи життєвий подвиг ми здатні зустрітися з Ним, сприйняти Його дар, Його любов.

Стабільне, забезпечене земне життя, на жаль, розмиває нашу пам’ять про подвиг. Але сучасність з її великими швидкостями і різкими змінами – що багатьом дуже не подобається! – знову і знову мобілізує нас на подвиг, на наше прагнення до порятунку і до Спасителя.

Покрова – це не затишний дах, під яким можна відсидітися під час життєвих негараздів; це – бойовий прапор, під яким ми йдемо «проти світоправителів цієї темряви, проти духів злоби піднебесних» (Еф 6: 12.).

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?