" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Як молитися. Наші рекомендації з особистого досвіду

01-1Як молитися. Приготування до молитви:

Приступаючи до молитви, в будь який час, зупинись, заспокойся -постій трохи або посидь і очисти в цей час  свій розум, зупини свої думки від всього зайвого – справ і турбот. Потім подумай про Того, кому ти хочеш принести свої моління і хто ти насправді перед Ним. Тому треба налаштувати в своїй душі відповідний тому стан смирення і побожного страху Божого. Треба в думках встановити зв’язок з Богом, або з тим до кого ти молишся. Для розуміння, це як телефонувати комусь. Коли ми набираємо номер, то явно представляємо ту людину, якій телефонуємо. Але при молитві нам треба явно налаштуватися та відчути, що душа з’єдналася з Богом. Ось саме тут і починається молитва, а від того, як ти її почнеш залежить половина успіху.

А тепер, як саме молитися, тобто, сама молитва.

Зробивши те, що написано вище, треба стати перед образами, перехрестися, вклонитися та починати своє моління. Молитви потрібно читати неспішно. Намагайся щоб це кожне слово пройшло через твоє серце. Намагайся мисленим зором представити все, що написано в молитві, щоб відчувати душею все сказане.

Всі молитви треба робити з хрещенням та поклонами.

Саме все це вкупі робить твою молитву приємною для Бога, а сама молитва приносить плоди.

Для прикладу: читаючи « І прости нам провини наші» – відчуй в серці що ти дійсно стільки зробив поганого перед Богом, що ти каєшся та тобі соромно за це. Відчуй, що ти просиш прощення перед рідним.

І коли говориш: « нехай буде воля твоя», відчуй, як ти маленький і віддаєш всього себе в руки сильного і надійного батька, який завжди бажає тобі добра, захистить і допоможе в будь який час.

Саме мисленні дії нашого уявлення під час моління, намагання пропустити все це через серце і є належною молитвою.

І ще деякі поради як молитися:

  • Спочатку сам признач собі невелике правило для молитви. Це дасть тобі змогу виконувати моління не поспішаючи.
  • І ще. Коли читаєш молитви, намагайся зрозуміти серцем кожне слово, щоб на молитві відразу створювати мислений образ того, про що йде в молитві. Це зробить моління легким через створені образи.
  • Часто на початку сторонні думки входять в голову і ми відволікаємося. В такому випадку зусиллям волі треба відкинути такі думки и зосередитися на молитві. Якщо знову такі думки про життєві проблеми прийшли, знову зусиллям волі відкинь їх і ще уважніше читай слова молитви, поки не пропустиш їх серцем. Це привчить тебе не відволікатися і бути уважним на молитві. Бо неуважна молитва це гріх перед Богом.
  • Наступне. Якщо під час молитви відчуєш, що якесь слово молитви глибо торкнулося твоєї душі, треба зупинитися і поки перестати читання.
  • Хай твоя душа отримає насолоду від цього. Це є стан молитовного духу, який поступово входить в тебе. Намагайся, як омога довше зберегти його в душі. Це сприяє укріпленню молитовного стану і духу. Це дуже чудово і багато хто до цього прагне.
  • Закінчивши молитву не варто швидше перейти до звичайних справ. Сять, відчуй свою душу, подякуй їй за допомогу. Намагайся запам’ятати стан, коли під час молитви відчував особливі відчуття молитовного дару Божого.
  • Та і є інший момент. Коли гарно помолишся, то так не хочеться повертатися у звичайний стан, бо коли відчуєш приємне, незвичайне, то так не хочеться звичайного.

Якщо ці не складні рекомендації виконувати, то скоро до тебе прийде молитовний стан і кожне моління буде приносити тобі задоволення та благодать в душу. А якщо виявиш терпіння, то і молитовний дух прийде до тебе.

Ось, саме з цього треба починати привчати себе до молитовного правила.

Але це тільки перші кроки в молитві. Як говорить прислів’я. Шлях в тисячу миль починається з першого кроку.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?