" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЯК ДУХОВНО РОЗВИВАТИ СЕБЕ В ВЕЛИКИЙ ПІСТ

Слава Ісусу Христу, дорогі наші  читачі, брати і сестри. Великий піст – це особливий час для духовного розвитку. Як найкращим чином його провести?

– Звернемося до Іоанна Златоуста, який говорить про те, що невкушеніє м’ясної їжі, якісь обмеження в розвагах і все інше – це, безумовно, важливо, але це, я б сказав, одне з найлегших.Набагато складніше є пост в справді духовному сенсі: утримання від пристрастей і зростання в чеснотах.

І ось Іоанн Златоуст говорить: під час посту будь добрішим, більш тихим, більш розсудливим. Тобто людина повинна змінюватися не тільки в зовнішньому плані, в якихось поведінкових моделях – в тому сенсі, що перестав їсти одне, а став їсти інше; або, наприклад, став ходити з більш сумним обличчям і в чорній одежі … Як сказав Христос: коли постите, то не будьте лицемірами.

Навіщо вдавати з себе когось? Бога хочемо обдурити? Він про нас і так все знає. Господь, навпаки, говорить: вмий своє обличчя, одягни чистий одяг, посміхайся всім. У мене пост йде, але це не означає, що я спеціально псую особу свою, щоб всі бачили, який я. Покаяння має бути щире, воно повинне виходити з серця, піст повинен бути щирим, повинен переживатися самою людиною з усвідомленням того, що для нього це необхідно.

І пост, безумовно, не повинен бути таким собі виконанням формальностей, дієтою … Це час чеснот, час молитви, час сугубого покаяння. Для цього в церкві є весь інструментарій. Можете прийти в будні дні на пісне богослужіння, воно дуже духовно зібране і налаштоване. Є земні поклони з молитвою Єфрема Сирина, є літургія Передосвячених Дарів, настроює на потрібний лад. Майже у всіх храмах під час посту звершується таїнство Соборування, коли теж крім зцілення душевних і тілесних хвороб ми отримуємо досвід глибокого покаяння, тому що там дуже багато саме покаянних молитов. І весь пост в результаті нас налаштовує саме на те, щоб нам подолати в собі щось.

Якщо я не можу собі в чомусь відмовити, про який духовний розвиток може йтися? Якщо не можу собі в якийсь момент сказати: ні, тобі це не потрібно (хоча б в плані їжі, в плані якогось мінімального задоволення, розваг), то потім, коли переді мною стоятиме більш серйозний моральний вибір (наприклад, змінити чи чоловікові або дружині), які сили я знайду? Якщо не можу навіть від малого відмовитися? Згадаймо слова Євангелія: хто в малому був Мені вірний, той над багатьма поставлений буде. Хто в малому був вірний, той може і багато в чому реалізувати себе. А хто навіть малого не може дотримати – це несерйозно.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?