" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ХВОРОБА, ЯК ПРИВІД ЗАДУМАТИСЯ ПРО ВІЧНІСТЬ.

 

Слава Ісусу Христу, дорогі наші відвідувачі сайту  !

Сьогодні у нас знову серйозні питання.

Кожному, на кого нападало важке захворювання, здається, що те, що  відбулося з ним –  несправедливо.  Хвороба є  безумовним злом, або в ній є якийсь сенс? Яким чином хвороба допомагає людині зрозуміти, що то є? Припустимо, хвора людина хоче сприйняти те, про що ви говорите, але це для неї дуже нове. В якому напрямку їй рухатися? Що їй робити, щоб вивчити цей сенс, щоб його зрозуміти?

Відповідає протоієрей:

«Я думаю, що нічого хорошого в хворобі немає. Назвати її благом важко, а уявити, як можна її комусь побажати — просто неможливо. Але назвати хворобу безумовним злом не можна. Іноді це може бути меншим злом, ніж те, яке відбулося б без неї.

У деяких ситуаціях хвороба приносить людині користь. Я дійсно зустрічав людей, які вдячні, що Господь попустив цю хворобу. Вони кажуть: «Завдяки хворобі я зрозумів деякі важливі речі. Без неї до мене не прийшло це розуміння. А може бути, без неї я б втратив життя. Самого головного відкриття свого життя без цієї хвороби я б не зробив». Це може відноситися і до того, хто хворіє, і до того, у кого хворіють близькі; тому що хвороба зачіпає однаково і саму людину та її оточення.

Є стародавній афоризм: «Пам’ятай про смерть і повік не згрішиш». Перед обличчям смерті людина все починає бачити зовсім в іншому, істинному світлі. А коли небезпека віддаляється, людина повертається до колишнього способу мислення, але досвід залишається. Ми всі знаємо, що помремо, але мало на світі людей, до яких це доходить. Є істини, які людина знає розумом, але вони не доходять до його серця, вона їх не відчуває.

Хвороба — це, в якомусь сенсі, часткова смерть. Я б навіть сказав, що якщо хвороба — це «часткова смерть», то смерть — це «повна хвороба». Хвороба, доведена до кінця, де від здоров’я вже нічого не залишилося, — це і є смерть. Тому досвід хвороби — це завжди досвід смерті.

Хворій людині багато що бачиться по-іншому. Їй стає страшно підійти неготовим до смерті. Я згадую одну людину. У неї все в житті було нормально. Були незначні болючі відчуття в тілі, на які вона не звертала уваги. Потім її обстежили, назвали нехороший, дуже страшний діагноз. Лікарі сказали, що є серйозна небезпека, що життя скоро закінчиться, треба лікуватися, і не обов’язково лікування буде успішним.

Це її вразило. До цього вона про вічність, про Бога ніколи особливо не замислювалася. Заперечувати не заперечувала, в той же час, як і багато людей, не потребувала віри. Такі люди кажуть: «Може бути і так. Але зараз хвилюють мене зовсім інші питання, і я цим живу. Може, коли-небудь дійду до цього, але зараз не бачу особливого сенсу на цьому зупинятися». І коли вона подумала про те, що, можливо, вона скоро помре, вона, нарешті, зрозуміла, що дійсно важливо в житті, та почала відкривати реальність духовного світу…

Я переконаний, що для кожної людини головними є питання про сенс життя і про смерть. Людина повинна про це думати. Вона повинна зрозуміти, для чого  живе, і чому для неї настане смерть. Якщо людина ці питання відсуває, вона не розвивається внутрішньо і може не відбутися як людина. Життя пройде повз, і коли вона спохватиться, буде вже занадто пізно.

Ця людина сказала: «Якщо смерть — небуття, і мене просто не стане, то в цьому немає нічого страшного. А якщо все ж «там» є щось? А якщо є продовження?» Мені це, знаєте, чому сподобалося? Тому що люди невіруючі звинувачують християн в тому, що християнство — це якась казка, яку віруючі придумали собі на втіху. Немає ніякого вічного життя, але помирати нікому не хочеться, і, щоб заспокоїти себе, придумали, ніби таку казку, що є продовження після смерті. Нібито так легше живеться. А насправді, як показав мій знайомий, це неправда. Для багатьох все навпаки. Багато якраз зацікавлені в тому, щоб нічого після смерті не було. «А якщо є? З чим я туди прийду?»

І вона почала над цим не просто розмірковувати, вона почала читати, ходити в церкву. Вона увірувала, як би, на всяк випадок — а раптом все-таки є? А якщо людина питаннями духовної сторони життя починає цікавитися серйозно, якщо вона не просто з пустого в порожнє всередині себе переливає, а читає хороші книги, розмовляє з людьми, які вже над цими питаннями думали, то вона прийде до віри. Я думаю, є люди, які серйозно думали про віру, але так до неї й не дійшли. Але, в більшості випадків людина приходить, тому що аргументи за те, що є Бог, що є вічне життя, переконливіші, серйозніші, глибші, ніж аргументи проти.

Але зайнятися питаннями віри всерйоз складно в звичайному житті, і вони відсуваються. А при хворобі у людини з’являється потреба розібратися в житті, смерті, у вірі. Не у кожного, звичайно. Я знаю, багато хто і в хворобі так нічого і не зрозуміли.

Я б не хотів сказати, що сенс хвороби тільки в одному. Я впевнений в тому, що є багато різних смислів і в кожній конкретній ситуації хвороба буває попущена Господом з різною метою. Але я думаю, що найчастіше хвороба входить в життя людини, щоб змусити його серйозно задуматися про те, про що він повинен був думати завжди: про сенс свого життя, про свою причетність до Бога, про вічність.

У цьому відношенні мені дуже подобається перша глава книги пророка Ісаї, коли Господь звертається до свого народу, який, будучи обраним, як ми знаємо зі Старого Завіту, не був гідний цього обрання. Народ то схилявся в ідолопоклонство, в якісь інші речі, загалом, ішов від свого Творця. І ось Господь каже такі слова: «Віл знає володаря свого, і осел — ясла пана свого, а Ізраїль не знає Мене, народ Мій не розуміє. На жаль, народ грішний, народ обтяжений гріхами, плем’я лиходіїв, сини погибельні! Залишили Господа, знехтували Святого Ізраїлю, — повернулися назад. У що будете биті ще, коли неслухняними далі ви будете? Вся голова у виразках, і все серце зчахнуло». У цих словах є позірне протиріччя. З одного боку, слова жорстокі, з іншого боку, зрозуміло, що вони викликані тільки любов’ю. Господь бачить, що його улюблене чадо, його народ, який Він обрав, обирає не життя, а смерть, бо життя тільки в Бозі. Ті слова, з якими Господь звертається до Ізраїлю в Старому Завіті, вже в наші новозавітні часи можна сказати по відношенню до кожної окремої людини, коли Господь говорить: «Ну що тобі ще треба, що мені ще зробити, щоб ти, нарешті, зрозумів, у чому твоє життя, у чому твоє спасіння?»

Ми насамперед говоримо про хвороби, які припускають ймовірність смерті. Якщо людина страждає від хвороби, яка доставляє йому масу неприємностей, але при цьому він знає, що від неї ніхто не помер, це не так дієво. Чоловік нарікає, але буде терпіти. А коли є реальна небезпека або померти, або стати калікою, прикутим до ліжка, тут стає страшно…

Якщо дивитися на життя так, як це відбувається у більшості, що є тільки земне життя, і нічого іншого немає, а смерть — це повне знищення, то хвороба, яка може наблизити смерть, — це жахливо. А якщо розуміти, що земне життя — це тільки переддень, що на землі ми тільки вчимося жити, що смерть не завершення, а швидше навпаки, як пологи для немовляти, який був в утробі, то все змінюється. Справа не в тому, настане смерть раніше чи пізніше, а в тому, чи буде за цією смертю життя або ж буде непроглядна темрява, холод і повна порожнеча. Ось це набагато важливіше. Це зрозуміти дуже важливо, щоб чоловік глянув на смерть не як на вихід, а як на вхід.

Мені здається, що найголовніше джерело сенсу — це Євангеліє. Мені недавно розповіли про одну жінку, яка хворіла на рак. У лікарні з нею виявилася християнка, яка дала їй Євангеліє. Та почала його читати. У неї були якісь питання, їй допомагали в цих питаннях розібратися. І це перевернуло все її життя. Вона стала молитися, звертаючись до того Христа, про який читала в Євангелії. І сталося диво. Це відбувається далеко не завжди, але це з нею сталося. Вона одужала. Більш того, вона не тільки сама одужала… Про це мені розповідав чоловік. Чоловік у неї був алкоголіком. Він сказав: «Моя дружина одужала, і вона так увірувала, що після цього стала молитися за мене кожен день. От мене приносять додому п’яного, укладають у постіль. Вона злого слова не говорила, а кожен день о сьомій годині вечора, вставала на коліна і молилася за мене». Рівно через рік, день в день з того часу, як вона почала молитися, він кинув пити. Такі збіги важливі, тому що через ці збіги Господь показує нам, що це не випадковий збіг, що це все під наглядом.

Повертаючись до цієї жінки, я хочу сказати, що найголовніше — це читання Євангелія. І бажано, щоб поруч була людина, яка може щось пояснити. Хоча мені багато скаржаться, що нічого не зрозуміло і так далі, але це неправда, значить, і не намагалися. Євангеліє — проста книга, досить ясна.

Я завжди раджу починати з Євангелія від Луки. Євангеліє від Луки найбільш схоже на ту літературу, до якої звикла  сучасна людина. Для мене важливо переконати людину, щоб вона хоча б один раз одне з чотирьох Євангелій прочитала, щоб вона знала хоча б загальний сюжет. А вже далі моє завдання, як священника, пояснити ті чи інші місця, показати, яке має відношення те, що ми прочитали в Євангелії, до його життя».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?