" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Християнський шлюб або шлюб у гріху?

venchanie-ili-grazhdatskiy-brakНа жаль, далеко не всі мають можливість бути народженими в православній родині. Більшість людей дізнаються про те, що «Бог існує» лише на схилі своїх днів. Людям властиво звинувачувати в тому своїх батьків, які самі, свого часу, так само не отримали належного православного виховання від своїх же батьків, а ті – від своїх, і так до нескінченності …

Людина так влаштована, що звинувачуючи інших, він складає провину з самого себе, і тим самим, отримує для себе малу частку розради. Але це тимчасове полегшення швидко проходить. Душа християнська шукає для себе духовності, цього пошуку їй не уникнути, отже, нас завжди буде мучити совість, задаючи постійно одне і теж питання – чому я не з Богом?

Господь завжди чекає нас. Інша справа, що ми не хочемо до нього йти. Бо де Господь, то там любов, всепрощення, самопожертва, смиренність, лагідність, терпіння. Все це «дуже складно і не зручно та не приємно» для нас. Тому, нам набагато простіше жити без Бога, виправдовуючи себе тим, що в дитинстві ми не отримали належного християнського виховання.

Шлюб у гріху

Ну добре, дитинство пройшло, настала пора зрілості, але ми знову продовжуємо жити без Бога. Хто ж нам заважає жити з Богом? Ніхто. Просто ми самі цього не хочемо. Це занадто складно, і, знову таки, в нашому сучасному світі – це не зручно та не приємно.

Наприклад, що стосується шлюбу. Храми відкриті. Господь чекає. Але мало хто поспішає до Господа за благословенням на добре й вірне подружжя. Таїнство Вінчання, на жаль, дуже рідко стає першим кроком на шляху до тихого сімейного щастя.

Без Бога неможливо побудувати нічого доброго. Шлюб без Божого благословення – це еквілібристика канатоходьця на шаленій висоті без всякої страховки. У будь-яку хвилину ви можете зірватися вниз і загинути, і дороги назад не буде!

Відкидаючи Божу допомогу, люди намагаються будувати свої відносини без Бога, наївно вважаючи, що впораються самі, без Нього … Таїнство Вінчання сприймається, скоріше, як чергове святкування весілля, ніж, як Найбільше Таїнство єднання двох сердець.

Величезна помилка вважати, що перед тим, як зв’язати себе узами шлюбу, треба «пожити разом, пізнати один одного»! Це є великим гріхом вже хоча б тому, що людина навмисно, і цілком усвідомлено, намагається будувати своє життя без Бога, відвертається від Нього, відмовляється від Його Божественного благословення.

Живучи в цивільному шлюбі, без Таїнства вінчання, без Божого благословення, люди не вчаться найголовнішого, що є в сімейному житті – відповідальності один за одного, взаємної любові, вмінню носити тягарі один одного!

Навпаки, мешкаючи разом, чоловік і жінка звикають використовувати один одного в своїх інтересах, а потім безжалісно викидати, як непотрібну в побуті річ.

«Церква, мовою духовного життя, говорить нам про те, що якщо цей гріх здійснений і не розкаяний, то ми за нього обов’язково розплатимося. Чим? Зрадами, скандалами, розлученням … Що побудовано на гріху, то не буде міцним і здоровим!

Якщо люди в цьому стані живуть, то їм терміново потрібно каятися і, природно, укладати законний шлюб, якщо люблять один одного, або – якщо любові немає – розлучитися!

Це нікому нічого доброго не дасть, про це говорять не тільки служителі Церкви, а й серйозні психологи та юристи. Співжиття «цивільним шлюбом»- абсолютно безплідний, тупиковий шлях.

Щоб створити щасливу сім’ю – одну і назавжди – необхідно керуватися правилами, власне, не нами придуманими, а частково закладеними в Святому Письмі, частково – у великому досвіді сімейного життя традиційної православної родини, і, безумовно, власним здоровим глуздом.

Багато хто починав будувати своє сімейне життя без Бога, без Божого благословення просто тому, що на той період свого життя вони дійсно забули про існування Бога і просто не знали, що для того, щоб сімейне життя приносила щастя і радість, необхідне Боже благословення.

Невже для них все втрачено, і пошуки так і не знайденого, але обіцяного на весіллі сімейного щастя, так і залишаться незавершеними?

Звичайно, ні. Господь завжди нас чекає. І до свого останнього подиху ми ще можемо звернутися до Нього! Ніколи не пізно обвінчатися, в якому б ви не були віці, скільки б років не прожили разом і яких би помилок ви не накоїли!

Господь завжди нас чекає. І в наших силах прямо сьогодні, прямо зараз, почати будувати своє життя заново, по іншому – разом з Богом, заради Бога і для Бога.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?