" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Хрещення Київської Русі

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри, шановні читачі нашого православного сайту Церкви Святого Миколая в Бортничах !

Вітаємо Вас з Днем Хрещення Русі!

Це свято було встановлено в день святої пам’яті рівноапостольного князя Володимира, зусиллями якого наш народ прийняв віру православну!

З одного боку, це подія була давно, більше 1000 років тому. З іншого ж боку, Хрещення Київської Русі відбулося зовсім недавно, 20-30 років тому…Після розпаду атеїстичного Радянського  Союзу розпочалося ,так би мовити, повторне хрещення, натовпи людей пішли в храми…

Але прийняти Таїнство Хрещення це ще не означає духовне прозріння. Хрещення, – лише один крок на шляху до Бога.

Завдяки святому рівноапостольному князю Володимиру, пам’ять якого Церква нині святкує, Київська Русь вибрала віру православну. Господь довго вів Володимира до істини, і хоча його серце і розум схилялися до істинного Православ’я, але сталося це не відразу. Багато навичок життя гріховного в язичництві йому заважали.

І ось перед хрещенням він осліп, а коли занурився у купіль хрещення, прозрів, як сказано в житії, не тільки тілесно, але й духовно і зовсім змінився.

Найважливіше для нас усіх — це прозріти духовно, тому що багато досить помиляються щодо самих себе. Вважаючи себе віруючим і маючи віру в те, що Бог є, людина іноді думає, що цього цілком достатньо, забуваючи, що і язичники вірять, і мусульмани вірять в те, що є Бог, і загробне життя, Страшний суд. Будь-яка людина, якщо вона нормальна, це відчуває і знає. Але те, що Христос приніс на землю, сильно відрізняється від того, що кожен з нас може відчувати. Христос прийшов на землю, для того щоб відкрити нам життя небесне. І шлях до цього небесного життя особливий. Особливість ця полягає в тому, щоб людина навчилася виконувати головну заповідь — полюбила Бога.

Коли князь Володимир вибирав віру, одним з аргументів прийняття Православ’я були слова його послів, що ходили до Константинополя. Вони сказали: «Коли ми стояли в храмі, то не знали, де ми, на небі чи на землі». Хоча турки багато в чому спотворили Софію константинопольську, але і зараз у будь-якої людини, яка приходить у цей храм, побудований в шостому столітті, серце тріпоче від тої дивовижної краси і глибокого розуміння християнської істини, яка в ньому відображена. Тому посли так і говорили: «Князь, це, напевно, віра істинна, тому що творить таку красу».

Ми знаємо, що наша віра правдива, — знаємо навіть не тому, що досконало вивчили православну догматику, а серцем. Православ’я сяє красою святості. Якщо ми подивимося на православних святих і на тих людей, яких шанують святими інші народи, ніякого навіть порівняння бути не може: православні святі сяють надзвичайною святістю, це видно всім, тільки абсолютний сліпий або дурний може це заперечувати. Так, скрізь є праведники: і у мусульман, і у індуїстів, і скрізь є добрі люди. І Господь, дивлячись на них, радіє, що і в тому, і в тому народі такі чудові люди. Але такої абсолютної надзвичайної святості ніде немає, тільки в Православ’ї. Тому ми можемо абсолютно спокійно свідчити, що це істина.
Розмовляючи з людиною про його віру, завжди можна сказати: покажи мені адептів твого навчання, покажи їх життя і їх справи, їх особу, а ми тобі покажемо своїх. І тоді все відразу стає на місця. Коли ми порівняємо людину, яку вважають святою у Індії, чи Америці, чи в Африці, з нашими святими, тоді зрозуміло, що кожне дієслово тут повинне замовкнути, не треба нічого доводити. Ось, будь ласка, з допомогою Православ’я самий звичайний хлопчик, син простого купця, може стати Серафимом Саровським.

І якщо ми всі зібралися в храм, то тільки за цим. Господь хоче від нас тільки цього, тому що мета життя християнського, як сам преподобний Серафим говорив, є святість. Хто не хоче святості, тому в храмі і робити нічого. Якщо ти хочеш влаштуватися в цьому житті, щоб все у тебе було добре з чоловіком, з дітьми, з грошима, так треба не Богу служити, а дияволу, бо він князь світу цього. Треба бізнесом займатися, якщо ти хочеш влаштуватися тут. Тоді наймеш собі самих прекрасних лікарів, побудуєш собі чудовий будинок в самому чудовому курортному місці, у тебе будуть і слуги, і охоронці, і прекрасні автомобілі, і будеш жити розкошуючи. Цим шляхом вже багато людей пішли, цілі народи, і досягають успіху в цьому, як кажуть, дай Бог здоров’я.

Але Христос же не за цим прийшов. Це все можна робити і без Христа. А якщо хто хоче досягти святості, то дуже важко це все поєднати: і прагнення до життєвого устрою, і турботу про душу. Вже дуже людське життя коротке. Тому Господь сказав так: якщо хочеш бути християнином, хочеш досягти Царства Небесного, то ти не дбай, що тобі їсти і що пити, а шукай Царство Небесне. А вже Сам Всемогутній Бог, бачачи, що ти шукаєш Царство Небесне, Він тобі влаштує те, що вважатиме за потрібне: потрібну тобі кількість їжі, потрібну тобі кількість автомобілів, потрібну тобі міру здоров’я і хвороб, потрібний тобі хрест, потрібну тобі скорботу, — все Господь тобі дасть за Своїм благим провидінням. Те, що тобі корисно, те Він тобі дасть, а те, що тобі шкідливо, Господь від тебе забере і Сам тебе захистить, тільки треба Йому у всьому цьому довіритися і у всьому почати Йому служити.

Любов до Бога проявляється в тому, що людина починає Богу служити. Ось рівноапостольний князь Володимир першу половину життя служив собі і досяг дуже багато чого: і славу, і багатство, і здоров’я, і безліч дітей, і пошани, і страху людського — всього. На найбільшу в світі імперію пішов війною і поставив її на коліна, змусив себе визнати, змусив себе поважати. Це ж яка сила, і хоробрість, і міць! Всього досяг. А у другій частині життя, коли він прозрів і тілесно, і духовно, він вже почав служити Христу і став дійсно своїм підданим батько рідний, так що народ його навіть прозвав Червоним Сонечком. Ще ніколи на Русі не було такого князя, щоб так людей любив. А звідки в нього така любов? Тільки від Бога, тому що він прозрів.

Ось і нам треба глибоко зрозуміти, чого від нас вимагає Бог і як ми повинні жити. Нам треба навчитися любити Бога, а для цього треба починати з малого: навчитися любити ближнього. А ми близького зазвичай всі хочемо якось використовувати. Ми з тобою християни, тому ти повинен мені допомогти — ось таке у нас ставлення до ближнього. А насправді Христос не вимагає цього: ми християни, тому я повинен тобі допомогти. І треба на кожну людину дивитися не з точки зору, що б мені від нього взяти, як би мені його використать. Тому що ми дуже любимо чужими руками жар загрібати. Це дуже зручно: дав розпорядження — і все пішло, сам жар і вигрібається. Ось як просто: і справу зроблено, і все в порядку. А християнство — це зовсім не те. Християнство — це коли людина бачить, що хтось жар вигрібає, і каже: давай краще я. Ось, здавалося б, така дрібниця, коли людина каже «дай я», коли він хоче сам, замість нього, коли він відчуває, що він повинен.

Дуже легко щось зробити чужими руками, і можна так все уявити, що ніби це ти сам. І кожен з нас, якщо розгляне своє життя, то згадає, як тисячу разів з допомогою інших намагався в рай в’їхати. Але при цьому ми забували про Бога, Який бачить абсолютно все таємне наше. І Господь говорить: ти роби таємно, а Я, бачачи твоє таємне, дарую тобі явно. Тобто нам треба намагатися робити по можливості не напоказ. Не треба трубити про себе, не треба показувати себе хорошими, добрими, благочестивими, себе всіляко виявляти. Це і людям гидко, і перед Богом бридко, бо Бог знає, хто ми такі насправді, вже Бога-то ми ніяк не обдуримо. Тому треба свої добрі справи не перетворювати на марнославство, а потрібно все обов’язково приховувати. На жаль, це зовсім неможливо. Тому багатьом святим доводилося тікати з монастиря в монастир, тому що занадто велика слава була. І деякі навіть подвиг юродства на себе брали, перед людьми намагалися дурнями показуватися, лише б цієї слави було поменше. Тому що вже дуже цінували, що Господь про них скаже.

Людська чутка, думка натовпу — це завжди жахливо. Тому ми і славимо князя Володимира, начальника землі Руської, що він не посоромився тих ідолів, яким кланявся все своє життя, по Дніпру плавати пустити; він не посоромився відректися від своїх помилок. А адже це дуже важко, і багато дорослих дядьків ніяк не можуть, буває, на таке зважитися. Це зовсім вчинок непростий, це вимагає мужності. Але Володимир був чоловік вельми хоробрий, мужній. Ну і, звичайно, Господь йому допоміг. Ось і нам, щоб бути християнами, потрібно бути мужніми, рішучими, послідовними, потрібно бути вірними, як Господь сказав Хомі: «Не будь невірним, але вірним». І наша вірність Богові і полягає в тому, що ми послідовно, уважно, скрупульозно повинні служити Богові і не шукати похвали від людей. Навпаки, може бути, навіть і сором будемо за це терпіти. Ось тоді Господь нас за це похвалить.

Треба завжди пам’ятати, навіщо ми живемо на світі, для чого ми хрестилися, для чого ми читаємо Євангеліє; ніколи не втрачати з виду сенс свого життя. Ми всі повинні працювати для Господа. У нас повинно бути все для Господа. Що б не затіяла людина, що б не задумала, все повинно бути на славу Божу. Бо християнин — це людина, присвячена Богу, він відтепер вже собі не належить. Ми повинні так старатися жити, щоб нічого собі, нічого за чужий рахунок. Нам ні одна людина на землі нічого не повинна зробити, тільки ми всім колом повинні від початку до кінця. От якщо ми так будемо жити, тоді наше серце зможе розкритися для любові Божої, тільки тоді ми прозріємо духовно, тоді побачимо Бога, тоді ми станемо духовними істотами, дізнаємося, що таке Царство Боже.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?