" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Введення в храм Пресвятої Богородиці – історія свята

vvedenie02Свято 4 грудня

Свято – Введення в храм Пресвятої Богородиці – вже однією своєю назвою кличе нас у храм. В цей день всі православні люди згадують, як зовсім ще маленька Діва Марія була присвячена батьками Богу і вперше увійшла в Єрусалимський храм. Їй було всього три роки, коли сталися ці події!

 

Ось як це було. На одному із схилів Галілейських гір, серед квітучої зелені садків стояло містечко Назарет. У ньому жили праведне подружжя Йоаким і Анна. Жили вони в повному достатку, одного тільки їм не вистачало: у подружжя не було дітей! Йоаким і Анна палко молилися Господу, вони навіть дали обітницю, що якщо дитина народиться, то присвятити її Богу. Подружжя вже почало старіти, а їхня молитва все не виконувалася.

 

Але ось одного разу з’явився Йоакиму і Анні Ангел Господній! Він сказав, що у них незабаром народиться Дочка, благословенна більш за всіх земних дочок. Ім’я Їй буде Марія. Почувши таку дивну обіцянку, подружжя поспішили в Єрусалимський храм, щоб принести подячну жертву.

 

І ось через кілька місяців у Анни дійсно народилася Дочка, і батьки назвали Її Марією. Навіть в радості вони не забули обіцянки присвятити свою дитину Богу. До трьох років прожила Марія у Назареті, в будинку батьків. Тихо і безтурботно текла їх життя. Коли Їй виповнилося три роки, Йоаким і Анна вирішили, що настав час виконати дану Богові обітницю.

 

Що це означає, присвятити дитину Богу? Це означає, що маленького хлопчика чи дівчинку благочестиві батьки приводили в Єрусалимський храм. Дитина залишався жити при храмі і виховувалася там разом з іншими дітьми в любові до Господа. І ось Йоаким і Анна почали готуватися до урочистого дня. Вони скликали своїх родичів, які повинні були разом з Марією слідувати з Назарету в Єрусалим. Три дні перебували подорожні в дорозі і, нарешті, досягли міста.

 

Почалася урочиста хода до Єрусалимського храму. Попереду йшли юні діви з запаленими свічками і співали священні молитви; за ними йшли Йоаким і Анна, ведучи за руки Марію. Родичі і багато народу оточували всю ходу. П’ятнадцять високих сходів вело в храм. Батьки Марії поставили Її на першу сходинку.

 

Як же здивувалися всі присутні, коли побачили, що така маленька дівчинка, Сама, без сторонньої допомоги, зійшла по східцях храму! А на помості храму зустрів Марію первосвященик Захарія. «Йди, Чиста, йди, Преблагословенна! Увійди в радості у Храм Господа Твого!» – сказав він. Це Дух Святий просвітив Захарію, адже тоді ще ніхто не міг знати, яка велика і дивовижна доля очікує маленьку Марію.

А первосвященик надав трирічній дівчинці і зовсім небачену почесть. Він узяв Марію за руку і повів у саму священну частину храму – у Свята Святих, куди мав право входити тільки він сам, і то лише раз на рік!

vvedenia

Марія залишалася при храмі дванадцять років. Як Вона жила там і що робила? Ангел Господній явився Марії, щоб настановляти Її у Священному Писанні. Вона старанно займалася рукоділлям і, звичайно ж, постійно молилася Богу. Ось бачите, яке дивовижне свято прийшло до нас! Сама Пресвята Богородиця, входячи в Божий храм, вказує нам шлях до нього.

 

Підемо ж і ми за Нею! У храмі наші молитви з’єднуються з молитвами святих, а нашою особливою Молитовницією є Божа Матір. Вона з дитячих років полюбила святий храм і з радістю допомагає всім, хто приходить до нього для молитви.

 

Ще раз вітаємо всіх Вас, дорогі наші відвідувачі, з дванадесятим радісним святом – Введення в храм Пресвятої Богородиці!

 

Бажаємо миру, добра, радості та святкового настрою!

 

До перегляду пропонуємо чудовий фільм про сьогоднішнє свято, яке цікаво показує і розкриває весь його глибокий сенс.

 

Недарма кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути, тому й пропонуємо заглянути в духовний і благодатний світ сьогоднішніх подій.

На російській мові

 

<Головна                                                      Православні свята >

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?