" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри.  4 грудня за н.ст. ми святкуємо велике двунадесяте православне Свято – Введення в храм Пресвятої Богородиці, яке однією своєю назвою кличе нас до храму. В цей день всі православні люди згадують, як зовсім ще маленька Діва Марія була присвячена батьками Богу і вперше увійшла в Єрусалимський храм. Їй було всього три роки, коли відбулися ці події!
Вникнемо в подію свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, і справді побачимо велике благовоління до нас Небесного Отця, Який створив велич і славу для спокути нашої. Щоб приготувати одухотворений храм найчистішому Божеству, Господь обирає з-поміж ізраїльтян, благоговійно віруючих в пришестя Месії, старців Іоакима і Анну, чудодійно дозволяє їх неплодство народженням дочки Марії. У природному зачатті від батьків, хоча праведних і благочестивих, але схильних до спадкового псування гріховного, Марія не могла бути вільною від дії первородного гріха, загальної, сумної спадщини прабатьків. Щоб стати найчистішим і непорочним і вмістилищем божественного єства, Марія предочищається і освячується в самому народженні і в наступні часи приготування Її до великого Свого призначення під час перебування Її у храмі.

За стародавнім священним переказом, Іоаким і Анна, коли прийшов час виконати те, що обіцяли Богові, запросили всіх своїх родичів, скликали юних дівчат, одягли Пречисту дочку свою в кращий одяг і повели в храм Єрусалимський. Попереду йшли дівчата з запаленими свічками в руках, за ними святі батьки вели Богодаровану дочко свою, а позаду з веселощами слідували родичі, сусіди і знайомі. Коли хід наблизився до храму, назустріч вийшли зі співом псалмів первосвященик, священики і левити. Храм Єрусалимський мав п’ятнадцять високих ступенів при вході. Як тільки зняли з Марії дорожній одяг і зодягли Її в найкращий і благоліпний, Вона з першого ступеня, нічиєю рукою не підтримується і  зійшла по всіх ступенях, як повнолітня. Всі здивувалися такому сходженню Дитяти, а первосвященик Захарія, по навіюванню від Святого Духа, довершив те діло надзвичайне і для всіх дивовижне. Він ввів Її в саме внутрішнє відділення храму, в Святая Святих, за другу завісу, де колись знаходився Ковчег Заповіту, який, перебуваючи в полоні вавилонського був втрачений. Сюди за законом вхід був заборонений не тільки жіночої статі, але і священикам, навіть сам первосвященик міг входити сюди тільки один раз в рік з жертовною кров’ю. Але Богоматір з повним правом введена була в Святая Святих.. І не тільки первосвященика, але і все, батьків Її і родичів, обгорнув їх Духом Божим. Самі лики ангельські, за словами святої Церкви, невидимо при цьому присутні, входження Пречистої бачачи, здивувалися, як зі славою Діва вніде у Святеє Святих.

Пресвята Діва не тільки в день Введення входила у Святая Святих, але і після. Вона жила при храмі, вона туди входила безборонно, так як всім явно було особливе до Неї благовоління Боже, знаменням чого було те, що вона удостоювалася явища ангела, який приносив їй щодня їжу. Дванадцять років провела Пресвята Діва при храмі, де належним чином приготувалася до свого призначення послужити порятунку роду людського як Богоматері.

У сходженні Діви Марії до храму відкривається образ сходження людської душі до чистоти і святості богоподібного житія. Істинне життя душі в тому і полягає, щоб прагнути вгору, до неба і Бога. Все, що затримує її в цьому прагненні, згубно для неї, подібно до того, як гине і гасне полум’я, якщо зупинити його природне прагнення вгору. Щоб дати людям можливість задоволення духовних прагнень, Бог всюдисущий благоволив явити Свою особливу присутність на землі в храмі, який тому і називається домом Божим. Храм Божий, таким чином, служить для нас першою і найважливішою сходинкою наближення до Бога, і хто цурається храму Божого, той не втече від смерті на бурхливому житейському морі подібно до того, як ніхто не може без корабля врятуватися від хвиль морських. Йти шляхом наближення до Бога і дбати про спасіння душі необхідно людині з найперших років свого життя, як тільки починає проявлятися свідомість. Напрямок душі від вражень дитинства залишається незмінним протягом усього життя. Пресвята Діва Марія не без мети так рано відведена була з дому батьківського і повинна була провести в храмі всі роки свого першого віку до повноліття. Вона повинна була виховатись при храмі, щоб краще зберегти своє серце від суєти мирської і затвердити в ньому богомисліє і молитовний настрій.

Чи не так повинно починатися і виховання кожної християнської дитини? Юне серце, як посудина, має бути огороджена від підступу зла і лукавства, від гріховного співтовариства і спокус гріховних. Необхідно, щоб страх Божий насаджений був в серці дитини з найперших років її життя, і благочестивим прикладом батьків і вихователів воно було навчено благоговінню до святині, ретельності в молитві і слухняності Церкви у виконанні християнських обов’язків. Недбалість у цьому відношенні, настільки часто примічається в нинішній час, сумним чином відбивається в неприборканість, норовливстьі і безвір’я багатьох, надходить через це шкідливими членами суспільства і згубними чадами гріха, яким уготована сама тяжка доля як в цьому, так і в майбутньому житті.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?