" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ВСЕ,ЩО МАЄМО – НЕ НАШЕ, А БОЖЕ

Слава Ісусу Христу, дорогі наші брати і сестри !Хочеться сьогодні розповісти вам одну праведну невигадану історію.В одному  монастирі був монах, на ім’я Арефа. Він проводив життя не гідне ченця. Так, на жаль, вів він себе не по-чернечому. Все тягнув до себе в келію, але ніколи навіть хліба не подав голодному. І такий він був скупий, що навіть для себе самого хліба шкодував. І ось в одну ніч прийшли злодії і вкрали все, що він накопичив. Арефа прийшов від цього в розпач. Зневіритися означає «втратити надію». Це великий гріх перед Богом. Яке ж ми маємо право впадати у відчай, коли Господь про нас піклується? Саме-то головне, що Він піклується про нашу душу, щоб вона була чистою і прекрасною. А ось Арефа сподівався не на Бога, а на своє багатство. Бог, бачачи, що його душі від жадібності і від всяких накопичених речей одна тільки шкода, дозволив злодіям прокрастися в його келію і все забрати.

І тоді зневірений Арефа, бажаючи знайти злодія, почав багатьох підозрювати, а деяких прямо звинувачував: ти, мовляв, вкрав мої речі. Як він міг так говорити? Адже він же не бачив, правда? Тому іншим стало дуже прикро. Брати-монахи благали його не шкодити своїй душі, чи не зводити на них наклеп, а покласти свою печаль на Господа. Тобто, знову-таки, сподіватися на Бога, а вже Він все влаштує до нашої користі. Але Арефа і слухати нікого не хотів.

Тоді милостивий Бог знову вирішив допомогти ченцеві. Він, звичайно, не став допомагати йому в пошуках вкрадених речей, від яких душа Арефи стала черствою і немилосердною. Ні, але Господь зробив мудро: Він наслав на ченця важку хворобу, щоб вражений нею Арефа змінив свій поганий характер. Однак Арефа був упертий, і навіть коли наблизився до смерті, не міг примиритися з Богом і звинувачував Його у всіх своїх нещастях.

До чого ж він дійшов! На що перетворився! Ось він лежить, безнадійно хворий, до смерті рукою подати, а очі у нього злі-презлі, і він говорить такі жорстокі слова проти Бога, що хоч вуха затикай і біжи геть.

Але треба знати, що Господь до кінця намагається врятувати будь-якого, навіть найлютішого грішника. І ось Він дав побачити Арені, що зібралося навколо нього безліч бісів, а також злетілися янголи. Тут-то вмираючий і почав волати:

– Господи помилуй! Господи, згрішив я! Все багатство моє – насправді Твоє, і тому я не скаржуся. Не потрібні мені ні речі, ні гроші, ні коштовності. Тепер я зрозумів, що це все один пил і бруд. Я хотів би жити по-іншому, позбутися від зла і всіх любити. Але, видно, судилося мені померти. Ти вже прости мене, окаянного.

Після цих слів хвороба Арефи кудись поділася, як ніби її й не було, і він встав з ліжка. Він розповів братам, яке було йому явлення:

– Прилетіли, – говорив він, – до мене янголи і безліч зібралося страшних демонів. І завели біси розмову про вкрадене золото, і говорили так: «Він не дякував, а ображав Бога, і тепер він наш і відданий в наші руки». Ангели ж говорили мені: «О, нещасний! Треба було дякувати Богові за те, що Він забрав у тебе багатство. Так Він надав тобі милість, яка вище будь-якої іншої милості ». – І ось, – продовжував розповідати Apeфa, – коли ангели сказали мені це, я став кричати: «Господи, прости, згрішив я!» І зараз же біси зникли, а ангели стали радіти. Вони записали в особливий зошит моє зникле золото і срібло, як ніби я все своє багатство добровільно віддав – як милостиню.

Почувши історію, що сталася з Арефою, монахи прославили Бога. Видужалий монах з тих пір завжди славив і хвалив Бога. І всі дивувалися, як змінилися його думки і характер. Тепер Арефа, який раніше скаржився і навіть зневажив Бога, говорив:

– Ну і що ж! Нічого страшного не сталося. Подумаєш – золото! Подумаєш – гроші! Господь дав, Господь і взяв. Слава Тобі, Боже!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?