" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Водохреща та Таїнство хрещення

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри, читачі нашого православного сайту Церкви Святого Миколая в Бортничах. У суботу, 19 січня, православні  святкують Хрещення господнє, яке є завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу. Саме в цей день, згідно з євангельської історії, хрестили Ісуса Христа в річці Йордан, де на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба.

Слово «хрещаю», «хрещу» в перекладі з грецької означає «занурюю у воду». У Старому Завіті вода означає початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, з’являть всі живі істоти. В пам’ять про те, що Спаситель своїм хрещенням освятив воду, вода напередодні свята освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення — в річках або інших місцях, звідки набирають воду.

Згідно з євангельським оповіданням, до Іоанна Хрестителя, який був біля річки Йордан, прийшов 30-річний Ісус Христос для того, щоб прийняти хрещення. Під час хрещення «відкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба, який казав: Ти Син Мій Улюблений, у Тобі Моє благовоління!». Після Хрещення Ісус Христос пішов у пустелю, щоб на самоті, молитві і пості підготуватися до виконання місії, з якою він прийшов на землю. Ісус сорок днів «був спокушуваний від диявола і нічого не їв».
Господь Сам не потребував хрещення, але наказав Івану Предтечі хрестити Його, щоб сповнилося все, як було написано. Тим самим Господь вказав нам на необхідність і для нас приймати таїнство хрещення. Одного разу вночі, у розмові з Никодимом, одним з вірних фарисеїв, Господь роз’яснив йому, що якщо людина не народиться водою і духом, то вона ніколи не потрапить в Царство Боже. Якщо ж людина вірує в Бога та бажає отримати Царство Боже, то вона обов’язково повинна прийняти Хрещення. Бо воно є необхідною умовою для її прийняття в суспільство духовне.

Лише через Церкву і лише через неї тільки він може мати надію досягти Царства Божого. «Якщо хто увірує й охреститься, – говорить Господь, – той спасеться, а хто не увірує і не хреститься – засуджений буде». Кожен християнин, хто вірує і хоче врятуватися, повинен сам прийняти таїнство Хрещення і своїх дітей хрестити.

Що ж відбувається в таїнстві Хрещення? В ньому вмирає стара, гріховна людина. Тому якщо людина (зараз мова про дорослих) буде з вірою і покаянням приймає таїнство Хрещення, то простяться йому і первородний гріх, і його власні гріхи, яких він набирається до Хрещення. Людина з купелі виходить наче Янгол Божий. Є безліч прикладів, коли дія таїнства Хрещення на оточуючих і самого того, хто хреститься була очевидна. Іноді охрещений блищав, ніби сонце, весь він змінювався навіть із зовнішнього боку, а всередині переживав блаженство Царства Божого.

Той, хто прийняв таїнство Хрещення відроджується Духом Святим, вдягається Самим Господом, бо Господь входить всередину його серця. Сьогодні ми чули: «усі ті, що в Христа Хрестилися, у Христа вдяглися». Це означає, що Господь входить у наші серця. Проте якщо людина після Хрещення буде жити не по-християнськи, а як язичник, ображаючи Господа всякими гріхами і не каючись у них, якщо не вона  буде очищати свою душу від гріхів покаянням, вона виявиться подібною нехрещеному. Ось чому часто чуємо з боку невіруючих: «Ось ви, віруючі, хрещені, а ви гірші за нас». Так і Слово Боже говорить: вами, християнами, зневажається Боже ім’я, бо ви живете гірше, ніж язичники. Господь дав свободу людині, і вона може йти або до Бога, або до диявола. Третього шляху немає.

І це важливо зрозуміти Н А З А В Ж Д И.

Немає середнього стану. Тому ми, християни, повинні йти до Бога, прагнути до Нього, вірувати Йому, приймати таїнства, виконувати заповіді Божі, а якщо що не виконали, то усвідомлювати це і не виправдовуватися, а оплакувати свої гріхи перед Ним, просити пробачення, щоб Він, милосердний Господь простив і очистив нашу душу.

Хто ж свідомо грішить, виправдовує свої гріхи та не кається в них, той противиться Господа, перетворюючись у ворога Божого і йде до біса. Без таїнства Хрещення, повторюю вам, людина не може увійти в Царство Боже. Ось чому ворог нашого спасіння, диявол, так воює проти таїнства Хрещення, всіляко намагається применшити його значення, перешкоджає його здійсненню. Тому якщо хто не був хрещений немовлям, той повинен хреститися в дорослому стані, попередньо покаявшись у гріхах своїх і давши обіцянку Богові жити по-християнськи.

Щоб перепливти море, потрібен корабель, – вплав моря не перепливеш. Щоб перепливти море житейське і досягти Царства Божого, потрібно увійти в церковний корабель, увійти в Церкву, бо тільки на кораблі церковному можна перепливти бурхливе життєве море і досягти Царства Божого. І знову, увійти у Церкву Христову можна тільки через таїнство Хрещення. І якщо людина, ставши членом Церкви, продовжує по немочі впадати у гріх, але все ж прагне до Господа, кається, то хоча своїми гріхами вона і відпадає від Церкви, однак при щирому каятті очищається і знову з’єднується з Церквою.

Так при сповіді священик читає молитву: «Примири цього грішника і з’єднай зі Святою Твоєю Церквою», а потім читає дозвільну молитву і звільняє  його від гріхів. Ми всі повинні знати, що без таїнства Хрещення ніхто не спасається. Тому ми маємо хрестити своїх дітей. Якщо вони не могли бути хрещені в дитинстві, заповідайте їм при вашому останньому подиху своє бажання: «Діти, ось моє прохання, якщо ви скільки-небудь шкодуєте і любите мене, якщо хочете мене втішити, дайте обіцянку, що свого часу ви приймете таїнство Хрещення».

Усіма засобами Господь намагається врятувати кожну людину. «Радість буває на небі і про одного грішника, який кається». Всіляка допомога від Господа, і від угодників Божих, і від Ангелів приходить людині, яка щиро всіма силами намагається догодити Господу, виконати Його Святі заповіді і кається в кожному своєму гріху. Нехай не багато людей знає про віру, нехай мало хто вірує, нехай він сумнівається, але нехай він свої сумніви скаже Господу: «Господи, вірую, хочу вірити, але допоможи моєму невірству. Невіра терзає мою душу. Господи, вірую, але сумніваюсь, будь милостивий, допоможи мені. Господи, даруй і мені прийняти таїнство Хрещення і увійти в Церкву Христову!» Які б перешкоди не були на шляху, людині потрібно хреститися, тому що немає іншого шляху в Царство Боже, не має іншої можливості спасти свою душу. Але, хрестившись, ми повинні жити так, як Господь вказує, а не так, як каже наш брехливий зіпсований розум і наше спотворене, повне усяких гріхів, серце, яке підказує: живи як знаєш. Господь введе нас в Царство Боже.

Господь вимагає, щоб ми йшли тим шляхом, який Він вказує. А шлях цей — вивчення Євангельських заповідей Божих  жити за цими заповідями, покаяння, молитва до Господа, щоб Він не залишив нас, а вводив нас до Себе різними шляхами: кого скорботами, кого хворобами, а когось благополуччям, — але важливо, щоб Він врятував нас, не позбавив нас Царства Божого.

Але повторюю: туди іншого шляху немає, як через таїнство Хрещення. Будемо намагатися читати Слово Боже, особливо Євангеліє, де описані і життя Господа, і Його страждання заради нашого спасіння, Його заповіді, Його вчення. Будемо перейматися Духом Божим, намагаючись виконувати Його святі заповіді, будемо каятися в гріхах і надіятися, щоб Господь сподобив нас після смерті бути учасниками Свого Царства.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?