" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ВМІЙТЕ “НЕСТИ СВІЙ ХРЕСТ”

Что значит “нести свой крест” и обязательно ли страдать?Слава Ісусу Христу, дорогі наші читачі !Раді знову зустрітися з вами на сторінках нашого сайту Храму Святого Миколая в Бортничах.

Будь яка  православна людина назве свої або чужі випробування хрестом, без запинки скаже, що Господь нікому не дає хрест вище його сил. Але багато хто не витримує випробувань, і навіть у віруючих це часто викликає почуття протесту. Чому це відбувається? Що таке життєвий хрест, чи обов’язково він пов’язаний зі стражданнями?

Істина не має терміну придатності і не потребує коригування під поточний час. Істина, вона непорушна, і для всіх часів – одна. Тому, проповіді великих святителів: Іоанна Златоуста, Василя Великого, Григорія Ніського, Афанасія Великого і інших святих – залишаються актуальними на сьогоднішній день.

Але слово Боже доноситися до нас, в 21 століття, не тільки з давніх часів християнства, але також летить і з минулого 20-го століття! Священномученик Іларіон Верейський, митрополит Веніамін (Федченков), святитель Лука Кримський та інші вчителі Церкви дають нам необхідні настанови в Істині: як жити за Євангелією.

Ось що говорив святитель Лука Кримський в далекому 1945 році в своїй проповіді :

Хто хоче душу свою спасти, той погубить її; а хто погубить душу свою заради Мене і Євангелія, той спасе її (Мк. 8, 35).

Ці слова Христові слова величезної важливості і глибини, у багатьох можуть викликати подив. Адже ми бажаємо врятувати свою душу, а Господь каже, що якщо ми будемо до цього прагнути, то погубимо її, і для того, щоб врятувати душу, потрібно знищити її, знищити заради Самого Господа Ісуса Христа і Євангелія.

Що ж це означає? Як це зрозуміти?

Звичайно, в словах Христа не може бути нічого суперечливого. Потрібно вміти правильно їх розуміти. І ось яку відповідь на це здивування дає нам Сам Господь: Хто хоче йти за Мною, та ж відречеться себе і візьме хрест свій, і за Мною йде (Мф. 16, 24). От якщо це виконаємо, то душу свою врятуємо.

Що ж потрібно для того, щоб виконати ці слова Христові? Що значить відректися себе?

Відректися себе — це значить зовсім відмовитися від свого розуміння шляхів життя, від того, до чого ми прагнемо за велінням свого серця, відмовитися від своєї волі, свого розуму. Є в цьому щось дивне, нездійсненне? Звичайно, немає.

Коли учень вчиться у майстра ремеслу, то він повинен цілком керуватися вказівками майстра, він не сміє вигадувати нічого свого, ніяких своїх способів роботи. Він повинен беззаперечно коритися майстру, виконувати всі його вказівки і працювати так, як велить майстер, не роблячи відступу від вказівок.

Так і ми повинні стати слухняними Господу Ісусу Христу, і слухняними до кінця, слухняними до смерті.

Це дуже просто. Треба тільки зосередитись, і поглибити свій духовний погляд, і гарненько, чесно вдивитися в тайники своєї душі. І тоді кожен грішник побачить, що там діється. Там темрява, там кишать змії — змії брехні, блуду, заздрості, гордості, обжерливості, крадіжки, навіть вбивства. І нема їм числа.

Хіба ми не ненавидимо змій, не остерігаємося їх? Хіба ми будемо любити змій, які гніздяться в нашому серці? Ми повинні зненавидіти їх, повинні зненавидіти свою душу, якщо в ній кишать змії. У нас мало того, що заслуговує любові. У всякого грішника багато того, що заслуговує ненависті. І потрібно зайнятися цією ненавистю. Якщо на ваших плечах раптом виявиться смердюче брудне лахміття, хіба ви не скинете його, не затопчете ногами? А якщо грішна людина вдивиться в свою душу, то вона побачить, що одяг її душі подібно до цього смердючого рубища. І йому стане огидно, бридко, він зненавидить це лахміття, він зненавидить свою душу, яка так погано одягнена.

Бачите, немає нічого страшного в цій вимозі Христовій.Потрібно зненавидіти свою гордість, зарозумілість, які велять нам будувати своє життя по-своєму, ставити в життя свої власні цілі, будувати плани. Потрібно все це усунути, розірвати цю пожовклу павутину, з усім розпрощатися. Потрібно відректися своєї волі, своїх планів, свого розуму і смиренно схилити шию до Христа. Потрібно Господу Ісусу Христу протягнути трепетливу руку і до Нього волати: “Господи! Не буду йти своїм шляхом. За Тобою піду, Ти мене веди!”

Потрібно до кінця і безумовно підкоритися волі Христовій. Тільки тоді стане для нас можливим хода за Христом. Якщо Господь веде нас туди, куди йшов Сам, якщо Господь вимагає від нас, щоб ми взяли свій хрест і йшли за Ним, то куди ми підемо?

Якщо на нас покладено хрест, то, звичайно, ми підемо не на радість, не на святкування, а туди, куди повинні йти ті, які несуть свій хрест. Ми повинні йти слідом за Ісусом Христом на Голгофу, до кінця, навіть до смерті.

Яку  ж смерть вимагає від нас Господь? Фізичної чи смерті на хресті, яку Сам Він зазнав? Ні, він вимагає іншого. Він вимагає, щоб ми були слухняні, смиренні, щоб ми наслідували Його, принизившому Себе: Він, будучи образом Божим, не вважав за лихе бути Богові рівним, але він принизив Самого Себе, прийнявши образ раба, зробившись подібним до людини; і ставши, як Людина; упокорив Себе навіть до смерті і смерті хресної (Флп. 2; 6-8). Він був послушний Отцю Своєму, так і ми до кінця повинні бути слухняні Йому.

Він веде нас на смерть, але не таку, від якої має тремтіти наше серце. Він вимагає, щоб ми розіп’яли на хресті свої гріхи, як Він був прибитий на хресті за гріхи всього світу до Хреста Свого. Він вимагає, щоб ми не тіло наше прибили цвяхами до хреста, а щоб розіп’яли стару людину, що живе не за заповітами Його, а так, як велить жити світ. Він вимагає, щоб цього старого чоловіка, який перебуває у владі диявола, ми зненавиділи, щоб скинули його, як брудний, старий одяг і почали б нове життя, життя відродженої людини, щоб ми врятували свою безсмертну душу, призначену для спілкування з Богом.

І це ми повинні виконати, бо інакше не може серце наше очиститися, не може в ньому засяяти світло Христове. Для того, щоб засяяло сонце, повинна розсіятися нічна темрява. Для того, щоб було чисте повітря , воно повинно бути очищене від всякого бруду.

Але якщо ми почнемо це велика справу, то нас чекає важка і тривала боротьба, бо той старий чоловік, якого ми скинули і розіп’яли, — це лютий звір. І чим більше ми будемо його бити і розпинати, тим завзятіше він буде огризатися. Він небезпечний для нас, він ніколи не залишить нас у спокої. І нам належить боротьба з цим звіром до кінця нашого життя.

З житія святих ми знаємо, що всі вони до кінця днів своїх вели нескінченну боротьбу зі своєю старою людиною, яку вони розпинали на хресті.

І така боротьба належить кожному з тих, хто вирішив виконати слова Христові і зректися себе. Його чекає довгий, важкий, тернистий шлях, без зупинок, бо зупинитися в духовному житті — це означає йти назад, втратити все те добре і святе, що було придбано. Треба поспішати, треба невпинно, невпинно йти вперед.

Хто був вище св. ап. Павла, який був узятий до третього неба і бачив блаженство праведних, хто може зрівнятися з ним в його рішучості розіп’яти плоть свою, хто сміє сказати, як він: Вже не я живу, а живе в мені Христос, для мене весь світ розп’ятий на хресті (Гал. 2, 20).

А що означає взяти хрест свій, — бо Господь говорить, що кожен з нас повинен взяти свій хрест? Які у нас хрести? Хрести бувають різні у різних людей, бо для кожного Богом приготований свій хрест. Дуже важливо, щоб ми зрозуміли, що таке наш хрест. Дуже важливо, щоб ми взяли саме той хрест, який запропонований нам Богом. Дуже небезпечно самим собі складати хрести, а це буває нерідко.

Які хрести уготовані для більшості з нас? Хрести прості, не такі, які несли мученики, не такі, які до кінця життя несли подвижники в пустелі. Наше життя, життя всіх людей, є горе, печаль і страждання, і всі ці жалі, печалі і страждання нашого мирського, суспільного й сімейного життя і складають наш хрест. Хіба мало завдають, страждань, невдалого одруження, невдалого вибору професії, тяжкі хвороби, приниження, сором, позбавлення майна, наклепу, нас переслідують? Все зле, що творять нам люди, ревнощі подружні — хіба це не наш хрест?

Такі страждання несуть і зобов’язані нести всі люди, хоча вони цього не хочуть. Люди, що ненавидять Христа, люди, які відкидають шлях Христів, однаково страждають, але нарікають і не хочуть нести хрест.

У чому ж різниця між ними і тими християнами, які покірно несуть свій хрест?

Різниця в тому, що християни несуть його покірно, тому, що вони не ганьблять Бога, а смиренно, схиливши свою голову, несуть до кінця свого життя важкий Хрест, йдучи слідом за Господом Ісусом Христом, несуть його заради Нього і Євангелія, несуть його з гарячої любові до Христа, бо розум їх і всі бажання полонені євангельським вченням.

Для того, щоб виконати це вчення, щоб йти по шляху Христову, християнин має покірно і невпинно нести свій хрест, не проклинаючи його, а благословляючи, виконуючи заповіт Христа, відкидаючи себе, йдучи за Христом по вузькому шляху, який веде в царство небесне. А ми всі хочемо, щоб життєвий шлях був широким, просторим, без всяких тернів, бруду, каменів і ровів, щоб він був устелений квітами. Але Господь вказує нам інший шлях — шлях страждань.

Нам треба знати, що на цьому шляху, як би він не був важкий, — якщо ми всім серцем звернемося до Христа, — Він Сам дивно буде допомагати нам; Він буде підтримувати нас, коли ми будемо падати, підкріплювати, підбадьорювати і втішати нас. І тоді ми зрозуміємо слова св. апостола Павла про те, що короткочасне, легке страждання наше перетворюється в безмірну  вічну славу (II Кор. 4, 17), тоді ці страждання нашого короткого життя будуть для нас легкими стражданнями.

Коли ми пройдемо цей шлях, який лише на початку здається страшним і тяжким, коли відчуємо зміцнюючу нас Божу благодать, тоді радісно і зі смиренням будемо нести хрест свій, знаючи, що цим відкриється для нас вхід у царство небесне.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?