" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

“Візьми хрест свій і йди за Мною”

Добрий день, дорогі наші відвідувачі! Різдвяний піст зобов’язує нас не тільки до посту, але і до духовного читання. Адже наша душа живиться молитвою і корисним для душі читанням.

Сьогодні давайте звернемося до повчання Святителя Інокентія (Борисова), який нагадує нам про життєвий хрест, покладений на нас Господом нашим Ісусом Христом.

“Спаситель велить Своєму послідовнику взяти хрест свій — той, який належить саме йому, призначений зверху для нього. Це потрібно відмітити для того, що зла воля наша норовлива у всьому, навіть у виборі хреста, на якому їй потрібно бути распятою. Не хочуть взяти той, який даний їм Богом, а хочуть мати свій саморобний і в такому, як їм хочеться, вигляді, а не іншому, який до того ж складається з таких, а не інших утисків і поневірянь.

Так, наприклад, такій – то людині, мабуть, судилося страждати і очищатися подвигами життя сімейного і суспільного; а він шукає для себе хрестів відлюдницького життя. До яких труднощів, небезпек не доводить людей таке свавілля і свій  норов, а це насправді шкідливо! А головна небезпека в тому, що таким чином вони дають місце своєму свавіллю, і це в той час коли він перший і повинен підлягати відторгненню і смерті на хресті.

Ні душа, яка любить Христа, якщо ти дійсно відкинула, як повинно бути, саму себе і зважилася йти за Господом своїм на Голгофу, то ти вже не будеш вибирати собі хрест, перестанеш видумувати його по-своєму, а візьмеш той, який давно готовий саме для тебе. Так, він давно готовий! Бо, оскільки хрест є необхідність для кожного, то Промисел Божий розпоряджається нашим життям так, що для кожного є свій хрест, своя частка скорбот, спокус, хвороб. Тому цей хрест є самий дійсним і животворящим; бо він створений не людиною, а Самим Богом. Тому, хто зважився йти за Господом і для цього бере хрест, повинен знайти саме свій хрест, а не брати чужого, який йому не належить, щоб за своє свавілля не впасти під його вагою.

Але невже в цьому випадку немає ніякого місця свавіллю, вільним самопозбавленням і жертвам? Є, і є багато! Тільки перш за все треба зважитися переносити позбавлення і скорботи, що посилаються від Бога, ті, які неминучі, виходячи з самого нашого положення у світі і суспільстві; а потім вже, якщо вистачить старанності і з’явиться випадок та необхідність, йти на жертви довільні. Але і в цьому випадку необхідним є правило — брати хрест знову не чужий, а свій, тобто такий, який відповідає своєму стану, своїм силам, з християнським смиренням, самозреченням.

Давайте, дорогі наші читачі, поставимося до цих слів серйозно, і дбайливо, зі старанністю посіємо їх у своєму серці, як сіяли б пшеничні зерна в ґрунт. І нехай вони принесуть плід з лишком!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?