" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ТАЇНСТВО СОБОРУВАННЯ І ДЛЯ ЧОГО ВОНО ПОТРІБНЕ

 

Слава  Ісусу Христу, дорогі наші  брати і сестри.Сьогодні поговоримо про Таїнство Соборування або Єлеопомазання.

Що таке – Таїнство Соборування, і для чого воно потрібне? Чи можна соборувати людей в несвідомому стані? Чи прощаються  в Таїнстві Соборування забуті нами гріхи? Чи треба прагнути протягом всього свого життя каятися в своїх гріхах, або досить перед смертю один раз пособоруватись і все?

“Соборування і Єлеопомазання – дві назви одного й того ж дійства. Перш за все потрібно сказати, що це – Таїнство, а значить, разом із вчинюваними священиком діями, являється  впливом на людину Божої благодаті.

Соборуванням це Таїнство називається тому, що в колишні часи, коли була така можливість, для його здійснення збиралося кілька священиків, по чинопослідуванню їх повинно бути семеро. Зараз, звичайно, це досить рідкісне явище в силу того, що священник в невеликій церкві один чи два. Однак сам чин змін не зазнав, завдяки чому всі дії повторюються сім разів, з тією лише різницею, що зараз їх робить найчастіше один, рідше – кілька священиків. Ну а найменування «Єлеопомазання» говорить саме за себе – під час здійснення Таїнства освячується єлей, тобто рослинна олія.

В давнину єлей був найпоширенішим лікарським засобом, і ця його особливість була помічена і використана в Таїнстві Єлеопомазання. Над єлеєм читається молитва про те, щоб Сам Бог приєднав до його природної дії Свою цілющу милість. Потім освяченим єлеєм неодноразово – сім разів – помазання учасників Таїнства.

Церковна свідомість причину багатьох душевних і тілесних недуг бачить в хворобах душі людини, в його гріховності. Тому в молитвах Таїнства Соборування з проханнями про зцілення тіла пов’язані благання про прощення гріхів. У цьому є навіть якась гра слів, недоступна, на жаль, в перекладі з грецької мови. Справа в тому, що по-грецьки масло ( «єлей») і милість ( «елеос») – це однокореневі слова. Таким чином, в Таїнстві Соборування єлей розуміється, як якийсь провідник Божественного елеоса – ласкаво, очищає душу того, хто кається від гріха.

Чин Єлеопомазання, за змістом читаємих в ньому молитов, призначений для людей, які відчувають душевну або тілесну слабкість, знаходяться в хворобі, гнітючому стані, переживають душевний розлад, невлаштованість. У ньому багато покаянних прохань, закликів до покаяння в своїх гріхах. Оскільки дітей великими грішниками можна назвати лише з великими труднощами і невиправданою натяжкою, над ними Таїнство Соборування не здійснюється, воно призначене для дорослих, «досвідчених» грішників. Якщо людина бере участь в Єлеопомазанні з покаянним почуттям, то Господь очищає його від гріхів і разом з цим зміцнює тілесні сили, полегшує і зцілює хвороби.

Ось що пише про це апостол Яків: «Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підійме, і якщо він гріхи вчинив, простяться йому »(Іак.5,14 – 15).

Є багато прикладів цілющої дії Соборування, коли завдяки йому люди вставали, буквально, з смертного одра. Однак і в тих випадках, коли відомо, що хвороба вже підводить риску життя людини, Соборування, думаю, не буде недоречним. По-перше, навіть якщо очевидний кінець буття  тіла, не втрачають свого сенсу молитви про зцілення душі. По-друге, в таких випадках Господь часто по молитвах дає тиху, спокійну і безболісну смерть. Це, на мій погляд, теж чимало.

 – Чи можна соборувати людей в несвідомому стані?

– Це справа неоднозначна. Звичайно ж, для участі в будь-якому Таїнстві необхідно, щоб людина усвідомлювала те, що відбувається з нею і брала участь в молитві. Ну, а у випадку з Соборуванням ще й покаянно оцінювала свій духовний стан.

Однак також відомо, що в разі смертельної небезпеки допускається, наприклад, Хрещення людини, що знаходиться в несвідомому стані, якщо раніше він, будучи здоровий, до віри тяжів і якщо за нього є поручителі, що беруть на себе обов’язок в разі одужання навчити новохрещених християнського життя.

Я знаходжу можливим, але тільки як виняток, Соборування людини, що знаходиться без свідомості, якщо близькі і рідні беруться брати участь в соборуванні і молитися за хворого. Були випадки, коли зцілення в Таїнстві Єлеопомазання Господь подавав хворому по молитвах його близьких і священика.

Одного разу трапилося так, що проходило Соборування в реанімаційному відділенні лікарні над людиною, яка не подавала жодних ознак свідомості, протягом Таїнства чоловік спочатку став ворушити рукою – намагався перехреститися, потім став слідом за священником повторювати слова молитов, а до завершення Соборування сів на лікарняному ліжку , приклався до хреста і зібрався йти. Та так жваво, що довелося зробити кілька заспокійливих уколів, щоб виявивший  неймовірну активність хворий затих і дав можливість лікарям продовжить його лікування.

 – Чи прощаються  в Таїнстві Соборування забуті гріхи? Може, потрібно їх старанно згадувати або все ж сподіватися на Соборування?

– Одне іншого, на мій погляд, не виключає. У чині Соборування звучать молитви про прощення всіх гріхів.

Однак це не повинно ставати приводом до легковажного ставлення до своїх гріхів: мовляв, підчищу все на соборуванні, і можна не сповідатися. Таке ставлення важко назвати покаянням, а значить, і на прощення розраховувати при такому підході не доводиться, адже воно обіцяно саме тим, що каються. Так що потрібно зробити все можливе для того, щоб наше Покаяння було повним і осягало всі поміщені в пам’яті  гріхи. А надію на прощення забутих або непомічених (таке трапляється нерідко) гріхів покласти на милість Божу, яка супроводжує дії Таїнства Соборування “.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?