" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Супутник життя. Хто вибирає – ми чи Бог?

molodozheny-1Коли ми вибираємо супутника життя, хто цим вибором керує, Господь або ми самі? І що є визначальним – Божественне або людське?

На це питання неможливо відповісти поза контекстом загального християнського світосприйняття, поза зв’язком із загальним розумінням співвідношення Промислу Божого, волі Божої і волі кожної конкретної людини.

В кінцевому підсумку ми віримо, що ніщо в цьому світі не відбувається без Промислу Божого, як в Євангелії сказано: «… У вас же і волосся на голові пораховано» (Мф 10, 30.). Ніщо не детермінує поведінку людини настільки, щоб вважати її вільною від відповідальності за те, що вона робить у своєму житті.

В області сотериологии, вчення про спасіння, цей загальний принцип формулюється словами апостола і євангеліста Івана: «… Бог віддав Сина Свого Единородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін.3, 16).

На більш сухій мові богослов’я це іменується «умовним приреченням всіх нас до спасіння», тобто бажанням Бога врятувати кожну людину і наданням йому можливості в будь-яких життєвих обставин, навіть самих, здавалося б, обмежених і таких, які важно перебороти, зробити той внутрішній вибір, який не позбавить порятунку, як не позбавив розбійника на хресті в останню мить його буття. А преподобний Петро Афонський говорив, що Бог рятує людину не без самої людини, тобто не без його внутрішнього відповіді і самовизначення.

Цей загальний принцип докладемо і до християнського шлюбу. Супутника життя людина вибирає сама або близькі разом з нею (що більше було в колишні часи і що все рідше трапляється тепер). І в цьому сенсі кожна людина вільна, так як вибір, який він здійснює, завжди відповідає мірі її внутрішніх устремлінь, мірі його духовної готовності.

Благочестивий і твердий у вірі юнак, тим більше семінарист, чи буде підшукувати собі наречену в нічному клубі. Він просто там не опиниться. А якщо о третій годині ночі, випадково проходячи повз, побачить дівчину, що вийшла в перерві між танцями перекурити, то, хоч би вона й здалася йому вкрай привабливою, він піде далі.

І навпаки, більшість сучасних студентів світських вузів, які проводять церковно неглибоке або зовсім нецерковний спосіб життя, не захочуть бачити своєю дружиною вихованку регентської або іконописної школи духовної академії – і з фінансових, і з світоглядних, і з плотських міркувань.

Тому, випадковості вибору, як правило, не буває, і навіть якщо такого роду випадковість відбувається, то значить, що вона була зумовлена чимось, що є в глибині душі людини, всупереч зовнішньому образу його життя. Насправді, виявляється, душа його тягнеться не до того, чим він живе. Якщо цього немає, то іскра Божа не займеться.

Но свобода вибору людини не означає відсутність Промислу Божого, волі Божої. Іноді, людям зовні схожим за усіма показниками, виявляється бути разом шкідливо. Буває, що Господь через перешкоди, які раптом виникають, люблячи своїх чад і бажаючи їм порятунку, не дає відбутися шлюбу, який, здавалося б, за людськими мірками мав відбутися.

У цьому сенсі я хочу згадати одну історію, яка ілюструє такого роду ситуацію. Відбулася вона в середині 90-х років минулого століття. Одна молода, весела, красива, благочестива дівчина, дочка дуже глибокого і серйозного вченого, який згодом став священиком, готувала себе до чесного у Господі шлюбу і з благословення духівника, за згодою батьків знайшла нареченого, який теж був воцерковлений з дитинства і вихований в родині емігрантів поза межами країни і який був згоден переїхати в Радянський Союз щоб залишитися з нею.

Шлюб цей на ті часи мав стати особливо урочистим. З Парижа була привезена фата, п’ять або шість метрів завдовжки, передбачалося, щоб її несли парафіяльні діти. І був уже призначений день, і гості скликані, та пироги спечені. І ніхто не знає, чому за тиждень до вінчання наречений зник, залишивши коротку записку, в якій написав, що відмовляється від шлюбу. Для дівчини це тоді закінчилося важкою хворобою, чимось на зразок туберкульозу, довгим лікуванням, так, що вона лише півтора року тому цілком видужала.

Що це? Несправедливість, незаслужене жорстоке покарання, що виходить від глибокої, щирої, благочестивої людини? Зовні, начебто, так. Але тільки пройшло ще років п’ять-шість, і колишня наречена прийняла чернечий постриг. І нині вона – настоятелька одного з монастирів, які готують дівчат до іншого служінню і для іншого Жениха, які ведуть безліч людей, які збираються навколо цього монастиря, до спасіння.

І тепер зрозуміло, що та історія з невдалим весіллям сталася за Промислом Божим. І коли подібне відбувається, то ні поради духівника, ні благословення батьків, ні відсутність зовнішніх перешкод, для укладення цього шлюбу, самі по собі ще не можуть бути гарантією.

І ми завжди повинні залишати таке місце для волі Божої в своєму житті не тільки формально, але й внутрішньо. Так, на початку літургії вимовляються слова: «Час діяти Господу. У нашому житті завжди повинні бути час і місце Богу діяти, адже Він знає, коли, до чого, до якої міри глибини служіння кожного з нас можна привести.

Та дівчина була б дуже гарною дружиною, але вона стала чудовою ігуменею і, дасть Бог, ще багато років послужить Церкви Божої. Ось так, буває, поєднується свобода людська і Божа воля ».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?