" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

СТРАСНА П”ЯТНИЦЯ

Страсна п'ятниця 26 квітня, коли Великдень, прикмети на Страсну п ...

Слава Ісусу Христу, дорогі наші читачі.Наближається найбільше свято у православних християн- Воскресіння Христове. А сьогодні у нас Страсна п’ятниця – найстрашніший день в історії людства. У цей день відбулося, як здавалося, граничне торжество зла, людської заздрості і невдячності: Христос, що втілився Творець світу, стільки століть очікуваний Месія був знехтуваний Своїм народом, підданий страшним знущанням, несправедливо засуджений і відданий самій болісній і ганебній, яка тільки коли-небудь існувала, страті.

Кожна людина,яка дійсно живе життям Церкви, знає жах і безпритульність цього дня. Звичайно, ми знаємо, що Христос воскресне, що хресна смерть і Воскресіння невіддільні в справі порятунку людини, що без тимчасового тріумфу темряви не було б і перемоги над смертю, що в Своєму хресному шляху втілився Бог, за словами пророка Ісаї, поніс наші хвороби. .. мучений був за гріхи наші і мучений за беззаконня наші … Його ж ранами ми вилікувані (Іс. 53, 4-5), – і це був самий ясний прояв нескінченної божественної любові. Але якою ціною обходиться ця любов! І чи можна без здригання серця прийняти цю жертву ?!

Цей день страшний ще й тому, що перед кожним він з усією нещадністю ставить питання: А де я був би тоді, в ту страшну ніч? І відповідь на нього невтішне: навіть апостоли, що говорили, що готові померти за Христа, і дійсно думали, що помруть за Нього, всі розбіглися, навіть Петро, ​​самий твердий і ревний серед них, тричі  відрікся від свого Учителя.
Шлях до смерті жахливий для кожної людини, а Ісус істинно був людиною, але, і більш того, для Христа він був особливо важкий. Для просто людини смерть неминуча, це – єдиний безперечний і загальний для всіх факт біографії, від якої нікуди подітися і з яким потрібно і можна змиритися; Христос же пішов на смерть добровільно: Ніхто не забирає його [життя] у Мене, але Я Сам від Себе кладу його. Маю владу віддати його, і маю знову прийняти її (Ін. 10, 18). Смерть була не владна над Ним, тому що, прийнявши всю повноту людської природи, Син Божий був поза гріха, який породив тління і загибель людини. І Христос у своєму людському єстві боровся зі смертю як цілком далекого Йому стихією, боровся до кривавого поту, але прийняв, пройшовши ці боріння, волю Небесного Отця і переміг смерть Своїм Хрестом і Воскресінням.
Ми повинні в це вдуматися: нам завжди – або часто – здається, що легко було Йому віддати Своє життя, будучи Богом, Який став людиною. Але вмирає щось Спаситель наш Христос як людина: не Божеством Своїм безсмертним, а людським Своїм, живим, справді людським тілом! ».
Але Христос добровільно прийняв смерть, і всі ці трагічні парадокси ще одне, саме граничне прояв божественного самоумаленіе, кеносис.

Заради людей безмежний, неприступний, непізнаваний, що не піддається ніякому людському визначенню Бог став Людиною, лежав Немовлям в убогих яслах для худоби, переховувався зі Святим сімейством в Єгипті від гніву Ірода, як всі люди, жадав і відчував голод, і ось, зараз, він, котрий зазнав неймовірні муки і знущання, вмирає на хресті.
Тіло Ісуса було покладено до гробу багатого і праведного людини Йосипа Аримафейского. Настала Велика субота, час спокою, очікування самого радісного в історії події – Воскресіння Христового.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?