" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Сила, яку нам дає Христос.

xristosЧасто ми відчуваємо себе втомленими і тоді розуміємо, що означають слова Христа: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф. 11: 28). Хто молодий, той не може відчути цього повною мірою: на ньому немає тягаря, але зрілий чоловік і сам пройшов через безліч небезпек, скорбот, труднощів, невдач, безсилля, а роки додають йому ще втоми, тягот, і йому хочеться відпочити, перекласти куди-небудь цей тягар, звільнитися від нього.

Але, єдиний, хто по-справжньому може дати полегшення — це Христос. Більше ніхто. Все інше, що ми робимо, — це людське, воно може допомогти нам лише до певної міри, наприклад: ми можемо відправитися в подорож, поїхати в село до хорошого друга, ще в яке-небудь приємне місце. Це теж допомагає і заспокоює нас, але тільки не глибоко. Тільки Христос може по-справжньому заспокоїти душу людини, тому що Він Сам — Спокій наших душ.

Як ми говоримо на Святій Літургії, «самі себе, і один одного, і весь життя наше Христу Богові віддамо». Передамо Христу всю важкість нашого «я» і «я» людей, які оточують нас, свої турботи, тривоги, сумніви, страхи, скорботи, біль, скарги — вивантажимо все це в руки Божі і передамо себе Христу Богу.

В цьому велика таємниця. Якщо людина цього не зрозуміє, тоді вона з плином часу прогнеться під вантажем втоми, яку носить у собі. І, наскільки я знаю, психологія сьогодні цьому навчає, саме тому психологи намагаються розкрити тяготи, рани душевного світу людини. І варто людині просто поділитися цим, то це вже дещо. Виплеснути це назовні, не тримати в собі, а ще краще — навчитися залишати все це в руках Бога за допомогою молитви, за допомогою сповіді, видавити це з себе і висловити Богові. Висловити все Богу, а не тримати в собі.

Як не раз говорив старець Паїсій, ми схожі на людину, що тримає на спині мішок, набитий мотлохом. І Бог приходить і забирає його з рук, щоб ми не тягали цей мішок, повний всякого непотребу, сміття і нечистот, але ми його не випускаємо. Ми хочемо тримати його при собі і всюди, куди йдемо, тягати з собою. Але ось Бог приходить і вириває його:

— Та облиш ти його, випусти, викинь ти цей мішок, повний всякої всячини! Кинь ти його, не тягни на себі. Ну що ти в нього вчепився? Навіщо він тобі? Для того, щоб ти так і мучився даремно?

Але ми — ні, ні за що не світі не випускаємо його! Як вперті діти, міцно стискають що-небудь і не бажають цього віддати.

На Святу Гору Афон прийшов молодий чоловік, щоб стати ченцем, однак його мучили якісь труднощі.  І одного разу, коли він був у храмі, старець подивився на його обличчя і сказав:

— Подивися на цього молодого чоловіка: він не дає жодному помислу втекти від себе!

Тобто, він навіть не допускає, щоб який-небудь помисел відбіг від нього і він залишився б на 5 хвилин без помислів.

— Його розум як млин, постійно перемелює щось. Він кладе в нього матеріал, кладе каміння, а видає пил і пісок.

Він покликав його і сказав:

— Іди сюди! Ну що ти сидиш, як телевізійна антена, яка приймає всі хвилі, що посилаються з передавача! Залиш хоч якусь, нехай біжить! Твій розум, як млин, який постійно обертається. Стеж за тим, що ти вкладаєш в свій розум! Природно, якщо будеш вкладати каміння, то вийдуть пил і пісок і підніметься той пил стовпом. Тому вклади хороший матеріал в свій розум. Вклади добрі, благі думки, благі поняття, вклади молитву, бо так ти тільки знущаєшся з себе. Адже все, що ти без кінця перемелюєш, лягає на тебе, а не кого-небудь, і ти знущаєшся з себе марно.

Людина повинна навчитися стежити за собою, щоб в його розумі не було безладу, якому немає кінця і який нас руйнує: адже наш розум може зруйнувати нас і створити нам безліч проблем. Тому треба повернутися до Бога за допомогою молитви, сповіді, смирення, і залишити все, що займає нас в руках Божих, і отримати мир. І ви знайдете спокій душам вашим.

Христос прийшов у світ, щоб утішити нас, а не для того, щоб заплутати, щоб привести в замішання. Дати нам спокій, відпочинок, тому що Він знає, що ми стомлені, і чим більше часу проходить, тим більше втомлюємося. Це велике мистецтво, і Церква їм володіє.

Як-то я говорив з одним психологом, і він мене запитав:

— А скільки людей ти приймаєш в день?

Я відповів йому:

— Зараз, коли став старше, я багато не витримую: 50-60, до 70-ти в день. А коли жив у монастирі Махера і був молодшим, то іноді бувало по 150: починав в 4 ранку і закінчував в 7-8 вечора або пізніше.

Він мені сказав:

— Те, що ти робиш з собою, — це недобре, це дуже жорстоко. Нам не можна приймати більше десяти чоловік в день. Як психологи що працюють і приймають людей, ми приймаємо найбільше десятьох, більше ми не витримуємо.

Тоді я відповів: «Так, але тільки у нас є одна перевага — як тільки ми виходимо зі сповіді, все зникає. Це дивовижне явище. Адже ми чуємо стільки всього! Ви тільки подумайте, що чує духівник. Нічого приємного, і перш за все, нам ніхто не говорить приємних речей. Це як у лікаря. Чи є хто-небудь із тих, хто йде до лікаря, хто сказав би йому:

— Доктор, я прийшов, щоб ти подивився на мене, а то я щось занадто вже здоровий!

Немає. Одні тільки хвороби, рани, кров, біль. І до духівника ми не підемо, щоб викласти йому свої чесноти, досягнення, радісні події в житті, а одне тільки погане, скорботне, непотрібне, одні невдачі. А ти ж все таки ж людина, скільки можна без кінця слухати лише одне погане і гріхи?»

Якось одна дитина запитала в мене:

— Скажіть, хто-небудь приходив до вас, щоб сказати, що скоїв вбивство?

Я сказав йому:

— Так!

— І ви не остовпіли?

— Не остовпів.

Він здивовано подивився на мене:

— А якщо серйозно?

— Та я серйозно.

І якщо б він був один… Багато людей сьогодні обтяжені, і на світі так багато проблем. Але ми все це не затримуємо в собі, і тому наш шлунок і серце не страждають, ми не падаємо під вагою людського болю, а все це передаємо Христу, бо Христос — це Агнець Божий, що бере і несе гріх світу, і наш гріх теж. Христос — це Той, Хто реально присутній там і приймає весь цей вантаж. А ми нічого не робимо, ми просто служителі, ми здійснюємо своє служіння, ну а там — Христос, приймає кожну людину.

Це, я вам кажу не тільки по своєму досвіду людини сповідальника, тобто віруючого, який сповідається раз в 2-3 місяці, але і як людина, яка сповідує людей вже більше 35 років, посповідавшого тисячі осіб. І кажу вам, що це таїнство, яке ми здійснюємо по 50 разів на день, а часто і щодня, до стану повного виснаження, проте я абсолютно переконаний, що Христос присутній там. Ми постійно бачимо це: Він приймає людей, Він вислуховує людей, Він відповідає людям, Він зцілює людину, а ми — глядачі всього цього.

Як касир в банку, через руки якого проходять мільйони за день, але вони — не його. Він їх бере, записує, надсилає начальнику — просто виконує цю роботу. Те ж саме і з духівником. Він свідок, він свідчить там про Божу присутність, він знаряддя, яке використовує Бог. Але саме Христос робить велике таїнство зцілення людини, відповідає на те, що людина запитує, здійснює таємницю спасіння людини.

Це найбільший досвід, який тільки може бути у людини. Я часто кажу, коли рукопокладаю священиків, що з цього моменту ти будеш бачити, як Бог діє твоїми руками. Бог для тебе буде щоденною реальністю. Це диво, щоденне диво, що повторюється сотні разів у день, коли відбуваються всі ці втручання Бога (як кажуть батьки) без того, щоб ти що-небудь робив. Ти просто виконуєш зовнішню частину цього зв’язку людини з Богом, а насправді Христос, приймаючий гріхи світу, приймає вантаж — наш і всього світу.

Але, щоб відчути це, треба спочатку зрозуміти, що Христос забирає і наші гріхи — духівників, священиків, єпископів, а якщо Він бере мої гріхи, то бере і гріхи всіх людей. І я не можу обуритися або засумніватися в тому, що Він понесе гріхи брата мого. Тому що наш особистий досвід — це величезний доказ того, що Христос прийшов у світ спасти грішників, як каже святий апостол Павло, з яких перший – то я ” (1 Тим. 1: 15).

Якщо Христос терпить і рятує мене, якщо не відкинув і не прибрав мене з очей геть, тоді я можу потерпіти яку завгодно людину, адже, без усякого сумніву, мій брат краще за мене. Що б він не зробив. Тому що, без усякого сумніву, нижче мене немає нікого. Так повинна відчувати себе кожна людина, що «нижче мене немає нікого».

Хоч нам і здається, що це важко, але насправді це дуже полегшує, тому що чим більше людина упокорюється перед Богом, тим більше визнає, що Бог — його Спаситель, і дякує йому за те, що Він врятував його, що став Людиною заради нас, що терпить нас. І коли я кажу «терпить», то маю на увазі себе, а не інших, себе, кожного з нас, окремо.

Так, коли я це відчуваю, то чим більше це відчуваю, тим легше мені стає, і чим більше плачу і ридаю про свою вбогість і окаянство, тим більшу втіху відчуваю. Це таємниця Церкви. Ти знаходиш радість не в мирській радості, а в болю. Там, де видно біль, де видно скорботу, там, де видно хрест, там,  видно втому, там розрада. Там на Хресті радість. Як ми говоримо, «бо ось, Хрестом прийшла радість всьому світові».

В скорботі, у покаянні, в подвигу покаяння зі смиренням людина отримує перепочинок. Це щось парадоксальне. У Церкві чим більше людина плаче, тим більше радіє. Чим більше навчається мистецтву сліз, плачу на молитві, тим більше він відпочиває і очищається. Сльози в духовному просторі — це ключ, що відкриває нам таємниці Божі, таємниці Божої благодаті. І чим більше вона плаче, тим більше радіє, веселиться, тішиться, очищається і отримує перепочинок.

Наша надія і віра — у Христі, Він наш відпочинок. Без Нього ми не відпочиваємо. Ніхто не може дати нам відпочити. І те, що і як ми думаємо, дає нам відпочити, стомлює нас неймовірно. Людина думає, що якщо вона буде багатою, то буде почувати себе приємно. Однак багатство — це нещадний, безжалісний, жорстокий тиран, у ньому немає ніякої радості. Воно тягар, який, як тінь, постійно тебе переслідує.

Людина може думати, ніби мирська слава дає полегшення, коли у тебе в світі є велика слава, ім’я, сила. Але нічого подібного, абсолютно нічого: все це – втома, вантаж, обман, терзають нас неймовірно. Нічого з цього не може принести полегшення людині, вона отримує полегшення тільки поблизу Бога, тільки в тому, що істинно, що справді, тільки в тому, що перемагає смерть. Все інше приречене на смерть, і це нас втомлює неймовірно, тому що перш за все приносить нам невизначеність.

Що ж може допомогти мені? Чи можу я розраховувати на своє здоров’я? Яке здоров’я? Адже я навіть не знаю, що буде зі мною в наступну хвилину. І, слава Богу, сьогодні у нас стільки хвороб, що підстерігають нас. Стільки небезпек, труднощів, перешкод, страхів. Так хто ж може дати мені визначеність? Визначеність — це помилкове відчуття, яке викликають в тобі ці мирські речі.

Як говориться в Євангелії про останні часи, що на землі пануватиме страх, сьогодні страх, невпевненість — це розповсюджене, величезне явище. Варто заговорити з ким-небудь про хвороби, він тут же скаже тобі: «Постукай по дереву, щоб ми залишалися здорові!» Постукай по дереву. Та стукай ти по чому завгодно: хоч по дереву, хоч по дошці, хоч по залізу, хоч по стіні, по чому хочеш, але коли прийде час постукати в твої двері хворобі, тоді подивимося, по чому ти станеш стукати. По чому б ти не стукав, нічого в тебе не вийде.

Ми приховуємо реальність, вона нас жахає. Все це, по суті, терзає нас, тоді як Христос реально є Тихе Світло. Він Боже Світло, яке світить людини, заспокоюючи його, що дає йому відчуття вічного Царства Божого. Коли у людини є відчуття вічного Царства, то що може неприємно здивувати його, що може порушити його настрій? Ніщо його не лякає, навіть сама смерть — для Божої людини все це набуває інший вимір.

Звичайно, ми люди, і людське функціонує в нас, але, як каже святий апостол Павло, у нас є надія в Христі. Одна справа — мучитися без всякої надії, а інша — мати надію у Христі. Це потужна основа, на якій ти стоїш, і тебе важко похитнути. Ця основа — Христос, наш Спаситель, до Якого ми маємо відвагу, бо відчуваємо Його як свого: «Мій Христос», — говорили святі. І Христос, Спаситель всього світу, приводить нас до Бога. Ставши Людиною, Він привів весь світ до Бога Отця.

Маючи віру в Бога, в Ісуса Христа, ми стаємо непохитними. Ми не вагаємося, не зрушуємо з місця, коли нас переповнюють хвилі спокус, маловір’я, труднощів, коли настають тяжкі часи. Адже навіть великим святим Бог попускає опинитися в дуже важких ситуаціях, бувають неймовірно важкі моменти, коли Бог ніби залишає людей і мовчить, і ти відчуваєш, що ти один. І не тільки це, але все зло разом обрушується на тебе, і одне зло йде за іншим, одна спокуса йде за іншою, одна невдача за іншою, і ти вже не бачиш Бога ніде. Ти Його не відчуваєш, ніби Він тебе кинув. Але у нас залишається переконання, що Бог є і він тут присутній.

Як старець Йосип Исихаст говорив собі, коли його душили ці помисли: «Все те, що ти говориш, добре. Є безліч логічних підтверджень і доказів, що все це так, як ти кажеш. Але ж де тут Бог?» Де Бог? Хіба Він залишить нас у такому становищі? Та чи можливо, щоб Бог залишив нас? Бог не залишає нас ніколи. І якщо ми підсмажуємося в життєвих спокусах, то Бог теж там, разом з нами.

А потім, коли ці скорботи пройдуть, ми побачимо, що найбільш плідним в духовному відношенні періодом нашого життя був той, коли Христос був реально з нами, — це був саме період багатьох скорбот. Там, серед багатьох скорбот, схована Божа благодать, а не серед радощів.

Серед радощів теж добре. І тут ми теж дякуємо Бога. Але тільки хто не скаже серед радощів: «Слава Богу»? Чи не правда, коли ми відчуваємо радість, то говоримо: «Слава Богу! У нас все добре!» Однак чи можемо ми сказати: «Слава Богу, у нас все погано! Слава Богу, ми хворі! Слава Богу, ми при смерті! Слава Богу, навколо мене все валиться. Але все одно – слава Богу»? Як святий Іоан Золотоустий, завжди говорив і своє життя закінчив словами: «Слава Богу за все!»

Велике діло — славословити Бога за все: і за радісне, і за скорботне, і за легке, і за важке, і за успіхи, і за невдачі. Але більше всього за скорботи. Скорботи нас роблять зрілими, а коли у нас все добре, то ми забуваємо — така вже наша природа — ми забуваємо Бога, ближніх, своїх братів і всіх страждаючих навколо нас людей…

Митрополит Лімасольском Афанасій

kartinka4

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?