" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ЩО В СІМ”Ї НАЙВАЖЛИВІШЕ ?

Христос Воскрес , дорогі наші брати і сестри, читачі нашого православного сайту Церкви Святого Миколая в Бортничах.

Сьогодні поговоримо на дуже важливу тему. Що в сім’ї найважливіше?
— Найважливіше — навчитися зберігати сім’ю, тому що сатанинські сили, демонічні обрушуються саме на благодатний союз, союз кохання, Божественний союз. Насамперед вони намагаються розлучити людину з Богом, порушити першу Божественну заповідь: «Люби Бога свого». А потім і другу: «Возлюби ближнього свого». Самий великий подвиг подружнього життя — це всупереч всьому сім’ю зберегти. Це найголовніше. Навіть народна мудрість говорить: «Стерпиться — злюбиться». Тобто перш ніж навчитися любити, потрібно навчитися немочі один одного переносити і так виконувати закон Христовий. Потрібно навчитися терпіти, миритися, потрібно навчитися зберігати мир. От що складає основу сімейного буття. Якщо цього немає, то, звичайно, зберегти сім’ю буває важко.

Відомий старець Псково-Печерського монастиря архімандрит Іоанн (Крестьянкін) за все багаторічне життя духовного навчання чад своїх жодного разу нікому не дав благословення на розлучення. Він говорив своїм чадам, що сім’я не повинна розпадатися з їх вини ні в якому разі. Тобто потрібно зберігати сім’ю до останнього. Потрібно миритися, терпіти, прощати. Найголовніше у сімейному житті — потрібно навчитися сприймати сім’ю як один з найбільш великих дарувань, як коштовність, яку Бог кожному з нас вручив. Тому не повинно бути коливань, не повинно бути сумнівів: «Що Бог з’єднав, того людина та не розлучає», — говориться у Священному Писанні. І коли у важкі моменти думки про розлучення виникають, то ми повинні розуміти, що удвох буває важко, але одне без одного буде ще гірше. Тому що це єдиний організм, який розірвати не можна — все одно кровоточити, хворіти буде. Цей шлях вирішення сімейних проблем потрібно просто виключити. Бувають всякі падіння, бувають спокуси і слабкості, але все ж потрібно намагатися зберігати сім’ю. Ось це, я думаю, найголовніше.

Але без благодаті Божої це зробити майже неможливо. Тому треба намагатися жити всією сім’єю церковним життям, не відриватися від Церкви Христової, яка рятівним покровом завжди буде зберігати нас і наших діток. Треба сповідатися, причащатися ходити в храм Божий, побут влаштувати рятівний, щоб наші діти, та й ми самі не забували про Бога і про любов Божу. Священні предмети, які є у нас в будинку: ікони, лампади, священні книги, священні зображення, фотографії рідних наших, святих місць, — служать нагадуванням про нашу відповідальність перед родом, це подяка предкам, які дозволили нам в продовження нашого роду благочестиво жити, зберігати традиції. Все в будинку повинно нагадувати і давати їжу для серця саме святу, чисту, духовну. Ми повинні весь наш побут влаштувати, щоб він нагадував нам про головне призначення — про предстояння людини перед Богом, про богоугоду і вічність нашого буття. Тому що все інше — те, що відбувається в світі, — тимчасово, це є наша юність людська, і ми перейдемо у вічний світ. А як святі отці кажуть: якщо ти в житті тимчасовому був з Богом, то і вічному житті будеш з Ним, а якщо в житті тимчасовому був без Нього, то і в вічному житті будеш без Бога. Будеш мучитися ,що не відбулося в твоєму житті, будеш бачити можливість, яку Бог тобі надав і яку ти не використав. Жити церковним життям -це значить не тільки зберегти родину, але скріпити й зростити в сім’ї найголовніше: Божественну любов дружини до чоловіка, чи чоловіка до дружини і обох — до діток своїх.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?