" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Що таке молитва. Як вчитися домашній молитві ч. 1

molitva1   

Що таке молитва

У християнському катехізисі, тобто в повчанні про християнську віру, молитву сказано так: «Молитва є піднесення розуму і серця до Бога і є побожним словом людину до Бога». Молитва – живі нитки тканини тіла церковного, що йдуть у всіх напрямках; молитовний зв’язок пронизує все тіло Церкви.

Молитва з’єднує кожного члена Церкви з Небесним Отцем, членів земної Церкви між собою і членів земних з небесними.

Змістом молитви служать: хвала, або слава; подяка; покаяння; прохання про милість Божу, про прощення гріхів, про дарування благ душевних і тілесних, небесних і земних. Молитва буває про себе і про інших. Молитва один за одного висловлює взаємну любов членів Церкви.

Навчитися молитися

Духовне поклоніння необхідно супроводжувати тілесним, внаслідок тісного зв’язку душі і тіла. Молитва виражається в різноманітних зовнішніх формах. Сюди відносяться колінопреклоніння, хресне знамення, піднесення рук, вживання різних богослужбових предметів і всі зовнішні дії громадського християнського богослужіння.

Молитва має надзвичайну силу. «Молитва не тільки перемагає закони природи, не тільки є непереборним щитом проти видимих і невидимих ворогів, але утримує навіть і руку Самого Всесильного Бога, піднесену, щоб уразити грішників», – пише святитель Димитрій Ростовський.

Але читати слова молитви на пам’ять або по молитвослову, стояти перед іконою вдома чи в храмі, класти поклони – це ще не молитва. «Читання молитов, стояння на молитві і поклони складають лише молитовне стояння,- пише святитель Феофан Затворник, – а молитва, власне, йде з серця. Коли цього немає – і ніякої молитви немає. Молитва без почуттів є те, що викидень мертвий». Сама ж молитва, як пише святитель Феофан Затворник, «є виникнення в нашому серці одного за одним благоговійних почуттів до Бога – почуття самоприниження, відданості, подяки, благодаріння, славослов’я, прощення, старанного припадання, сокрушіння, покірності волі Божій та інше».

Найбільше під час молитви ми повинні дбати про те, щоб ці і подібні їм почуття наповнювали нашу душу, щоб, коли ми вголос або внутрішньо читали молитви, під час поклонів наше серце не було порожньо, щоб воно спрямовувалося до Бога. Коли ці почуття у нас є, то наше молитвослів’я, наші поклони – є молитва…

Чому треба молитися за молитвословом

Отці Церкви дуже обережно ставилися до тих молитов, які складені самими віруючими.

«Не дерзни приносити Богові багатослівних і красномовних молитов, тобою складених… вони – витвір занепалого розуму і… не можуть бути прийняті на духовний жертовник Божий», – писав святитель Ігнатій (Брянчанінов). В тому, щоб молитися чужими словами, приклад нам Сам Господь Ісус Христос. Його молитовні вигуки під час хресних страждань – рядки з псалмів (Пс. 21, 2; 30, 6).

Книги для домашніх молитов містять безліч молитов, написаних святими Отцями Церкви.

Ці молитви написані багато століть назад преподобними Єфремом Сирином і Макарієм Єгипетським, Романом Солодкоспівцем, Іоанном Дамаскиным, святителями Василем Великим, Іоанном Златоустом і іншими великими молитовниками. Сповнені молитовним духом, вони виклали навіяне цим духом у словах і передали ці слова нам. В їх молитвах рухається велика молитовна сила, і хто з увагою і ретельністю припадає до них, той обов’язково зазнає молитовне почуття. Читання молитов зв’язує людину з їх творцями – псалмоспівцями і подвижниками. Це допомагає знайти духовний настрій, споріднений їх серцевому горінню.

Які молитви входять в молитвослов

Книги для домашніх молитов, найчастіше називаються молитвословами, мають між собою багато спільного, бо містять одні і ті ж молитви. У молитвословах вміщено молитви на сон грядущий і молитви ранкові, акафіст Ісусу Сладчайшому, акафіст до Пресвятої Богородиці, акафіст святителю Миколаю Чудотворцю, канон покаянний до Господа нашого Ісуса Христа, канон молебний до Пресвятої Богородиці, який співають у всякій скорботі душевній і обстоянні, канон Ангелу- охоронцю, послідування до Святого Причастя і молитви після Святого Причастя.

Слово акафіст походить від грецького “акафистос гимнос” – «неседальный гімн», гімн, який співають стоячи. Акафіст – це споглядання дива, це як би словесна ікона святого особи або благодатної події, чим і пояснюється його статичність. Акафіст складається з 12 подвійних пісень, які послідовно змінюються ікосів і кондаків. Кондак – це короткий православний пісноспів, в якому викладено догматичне або історичне значення події, яку святкують або особи, у кондаку розкривається якийсь момент вчення Церкви про одну з таємниць Божих. Кожний кондак завершується вигуком «Алилуя». За кондаком слідує ікос, який розкриває зміст кондака, утворює більш розлогий розвиток теми, яка міститься в кондаку.

Канон – одна з форм православного гімну. Канон складається з дев’яти пісень, створених в подяку і хвалу Богові. Пісня канону ділиться на ірмос (від грецького дієслова «пов’язую», «з’єдную») і кілька тропарів (пісня, що зображує образ життя святого або торжество свята). Канон Ангелу-охоронцю містить молебень Ангелу-охоронцю, канон молебний до Пресвятої Богородиці – моління для захисту від внутрішніх душевних і тілесних хвороб і особливо – для зцілення гріховних виразок, що вражають душу, про що свідчить сам зміст пісень і віршів канону.

risunok

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?