" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Що робити,якщо немає можливості відвідувати недільні богослужіння

Що робити, якщо немає можливості відвідувати недільні богослужіння?

Добрий день, дорогі наші відвідувачі!

Що робити в таких випадках, якщо людина, за сукупністю своїх сімейних або професійних обов’язків, не може щоразу приймати участь в недільній літургії? Як діяти в таких ситуаціях, якщо наші рідні і близькі хочуть, щоб недільний день ми проводили разом з ними?

На ці питання відповідає протоієрей :

«До кожного священика підходять люди в храмі і кажуть: не можу в неділю піти на службу, тому що потрібно поїхати з сім’єю на дачу або за графіком необхідно в суботу і неділю бути на роботі.

Думається все ж, що якщо є хоч якась можливість,піти на недільне або святкове богослужіння – це потрібно зробити.

Немає можливості піти на пізню службу – підіть на ранню, відірвіть кілька годин від сну, і Господь допоможе тому, хто заради Нього себе притіснив, благословить всі наступні його труди і дасть для цього душевні і тілесні сили.

Ну, а якщо вже зовсім нікуди діватися, то тоді, напевно, треба покласти твердий намір прийти в Храм в найближчий день.

Не змогли побувати у храмі в неділю або в свято – значить, прийдіть як тільки у вас утворюється така можливість. Не йдіть відпочивати, ні займатися якимись справами, по-мирському приємними, але (з примусом) приїжджайте в Храм, благо, що у нас нині багато Храмів, де кожен день звершується богослужіння.

Як дивно бути на буденному парафіяльному або повному статутному монастирському богослужінні! Адже ми не так добре знаємо ці служби, на яких менше людей, не так багато пісень, більше тиші і спокою. Інший раз вибратися на них теж буде великим і важливим духовним досвідом для кожного з нас.

Часто бувають ситуації, коли сім’я живе влітку на дачі, звідки складно дістатися до Храму, а наші близькі не розуміють, чому православний чоловік повинен залишати їх в недільний день і їхати в церкву на богослужіння. З-за цього виникають образи, чвари та безлад.

Протоієрей говорить, що в цих ситуаціях потрібно намагатися знайти не те щоб компроміс, але розумний вихід, пам’ятаючи про дотримання двох заповідей любові до Бога і любові до ближнього.

Якщо в родині нормальні відносини і люди прагнуть до взаєморозуміння, завжди можна домовитися зі своїми близькими, які поки не розуміють необхідності освячення недільного дня.

Припустимо, у неділю вони, люблячи вас і знаючи, як це важливо, дадуть можливість піти в Храм, на Божественну Літургію, пожертвувавши своїм бажанням взаємного спілкування заради того, щоб у вас на душі був мир.

Зате в наступну неділю пожертвуйте і ви, звичайно, не відмовившись від Христа, але заради у Христі любові до ближніх, обмеживши своє бажання церковної молитви прочитанням особисто  для такого дня домашнього молитовного  правила.

Поїдьте разом з ними на дачу або інше яке місце, де вони хочуть вас разом з собою бачити. Однак постарайтеся на тижні вибратися в Храм на ранкове чи вечірнє богослужіння, щоб не позбавити себе розради і підтримки в соборній церковній молитві».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?