" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Різниця характерів і світоглядів – долається молитвою

Христос Воскрес, дорогі відвідувачі православного сайту «Церква Святого Миколая в Бортничах»

У минулій статті: Різниця характерів подружжя – запорука міцності сім’ї, ми помістили прекрасне наставляння мудрого сучасника, старця Паїсія Святогорця, який дав необхідні поради, що  часто виникають у складних сімейних ситуаціях.

Продовжуючи дану тему, ми хочемо висвітлити її складні моменти, а саме – релігійність.

Якщо взяти загальний відсоток подружніх союзів, на свій превеликий жаль, ми побачимо невтішну картину. Лише малий відсоток сімей живе церковним життям… Переважна більшість шлюбів засноване лише на хитких почуттях і швидкоплинних пристрастях.

Фініш маячить один: – розлучення!..

І ось, коли подружжя підійшло до цієї межі, то один з них (як правило – жінка), намагається зберегти сім’ю. Вона йде в храм, тягнеться до Бога і пропонує той же самий шлях своєму чоловікові. Але чоловік не тільки не приймає до свого серця благі насіння християнської віри, але більш того – дратується на дружину, зайняту православ’ям, не розуміючи що самее воно об’єлнає родину разом, Треба лише бажання.

Як бути? Що робити?

Відповідь одна: – молитися, і ні в якому разі не нав’язувати православні догми другому з подружжя.

Нижче ми наводимо поради і пояснення святих отців про те, як потрібно молитися, і як зуміти звернути свою половинку до Бога, тим самим зберігши сім’ю від розлучення.

Святитель Тихон Задонський (1724-1783).

Якщо чоловік добронравний, а дружина злонравна, або дружина доброзичлива, а чоловік злонравний; то згоди і миру між ними бути не може, як між прямим і кривим деревом подібності. Тому добронравній особі слід постійне страждання і хрест. Бо в такому разі йому треба вчитися терпінню і з терпінням отримане зло зносити і перемагати.

Чернець Георгій (Стратонік), затворник Задонський (1789-1836).

Ви можете жити з ним, приємно говорити, терпіти, терпіти і переносити неприємності і при всьому цьому серце в жертву приносити Господу. Господь, бачачи таку незмінну працю заради придбання душі, помилує вас і зверне його до сонця що не заходить, до якого він, може бути, і тепер спиною стоїть.

Преподобний Амвросій Оптинський (1812-1891).

…Пам’ятай завжди і ніколи не забувай, що “хотящі благочесно жити гонимі будуть”.

Від кого ж? Зрозуміло, насамперед від своїх, яких ворог озброює, щоб відвернути від шляху благочестя благовиявивших по ньому йти. Але хоч і важкі скорботи, образи, зате солодкий рай і приємна в ньому насолода вічна.

Чоловік твій надмірно відданий винопиттю, а ти з ним жорстоко звертаєшся, б’єш його, коли він буває в нетверезому вигляді. Боєм нічого не виб’єш, а гірше в досаду його приведеш. А ти краще з вірою і старанністю молися за нього святому Іоанну Хрестителю Господньому і мученику Воніфатію, щоб Всеблагий Господь, за молитви своїх угодників, відвернув його від шляху погибельного… і повернув його на шлях тверезого помірного життя.

Не сумуй, а втішай себе думкою, що ти не краще святого царя Давида, який за все своє життя зазнавав сімейні розлади і скорботи, більше твого не в сто раз. Всього описувати не буду, а скажу тільки, що син Авесалом наважився скинути батька з царського престолу і вчинив замах на його життя. Але святий Давид щиро змирився перед Господом і перед людьми, не відкинувши досадних укор , а усвідомлюючи свої провини перед Богом, смиренно говорив іншим, що Господь наказав Сімєю клясти Давида. Через таке смирення Господь не тільки явив йому помилування, але й повернув царство.

 

Преподобний Антоній Оптинський (1795-1865).

І якщо б ваш чоловік дійсно був поганий, то запитайте себе по совісті перед Богом: «так стою я, грішна, гарного і доброго чоловіка?» І совість ваша неодмінно скаже, що ти зовсім хорошого не стоїш, і тоді у покорі серця, з покірністю волі Божої будете від душі любити його і знаходити багато хорошого, чого досі не бачили.

 

Архімандрит Іоанн (Крестьянкін) (1910-2006).

Почніть працювати над собою: він зривається, не зривайтеся ви. Зрозумійте, адже йому важче, ніж вам, він не знає Бога, а ворог веде його куди не хоче.

Починайте молитися про нього постійно і з почуттям жалю, згадайте, що і йому з дитинства було важко, як і вам. А решта – діло Боже. Почитайте 1-е послання до Коринтян, гл. 7 і пам’ятайте, що Ви вболіваєте разом з чоловіком, адже Ви двоє – плоть єдина.

Св. праведний Іоанн Кронштадтський (1829-1908).

Ім’ям Господнім я благаю вас, браття, будьте терплячі, пожалійте про бідного чоловіка, що під насильством від ворога, особливо про жінку: вона слабка істота, за своїм чутливим серцем особливо дратівлива і схильна до злості ворожої, бо ворог нападає на наші слабкі сторони; майте терпіння, зносите тисячу разів, без числа зносите: бо ворог не дрімає і невтомний і не вважає своїх нападів; не гарячкуйте, не поспішайте; пам’ятайте, що всі ми маємо свої ковзани, свої пристрасті, теж ненависні для інших. Але що якщо б і нас не стали терпіти, якби не стали зносити припадків наших страстей? Ах! Улюблені браття, всі ми серед мереж ворога ходимо, який всіма заходами хоче сміятися над нами, над нашим, по Христі, житієм; щоб зовсім не посміявся він над нами і не погубив нас, залишається один засіб: терпіти великодушно його підступи і не гарячкувати.

Амвросій (Ключар), архієпископ Харківський (1821-1901).

Увага до слабкості і нестачі такої близької людини, як чоловік чи дружина, збуджує жалість до нього і затверджує в терпінні, яке саме по собі є доброчесність; в цієї чесноти людина, що має християнські переконання, і для власного удосконалення зобов’язана вправлятися з ревнощами і постійністю. Він не може кинути того, з ким зжився спочатку першою, живою і ясною любов’ю, потім любов’ю, по слову апостола, милосердствуючою, потім любов’ю долготерплячою, нарешті, любов’ю віруючою в плоди терпіння і можливість виправлення людини, яка іноді буває і понад очікування, при особливій допомозі благодаті Божої ” (1 Кор. 13, 4-8).

За цим поглядам насправді, чесно люблячі один одного чоловік і жінка не можуть кинути один одного за недоліки (якщо вони не звертаються до злочину), інакше для них загубиться головна мета подружнього життя – любити один одного не з захопленням для одних насолод, а з самозреченням для загального блага, тимчасового і вічного.

Наостанок хочемо всім побажати мудрості, терпіння і працьовитості, бо тільки з їх допомогою можна подолати всі перешкоди і життєві випробування, зберегши сімейний шлюб і наповнити його Божественною присутністю!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?