" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Ризики в сім’ї – чи завжди так?

familyНа сторінках нашого з Вами сайту багаторазово піднімалася тема труднощів  та ризиків в родині, в сімейному житті. І все тому, що сімейне життя – вкрай складний земний шлях, на якому зустрічаються різні, часом перешкоди, які важко часом важко подолати.

Багато хто з сімейних пар, на жаль, їх не долає, посилаючись на різницю характерів обох партнерів, на рок, на долю, і ще на багато чого іншого.

У сучасному суспільстві стало укорінюватися таке судження, що мовляв створення сім’ї – це важка та ризикована справа. Може вигоріти, а може і ні …

Одна з наших читачів – православна жінка поставила таке питання:

«Кілька років в одному з монастирів проводив цикл лекцій про християнську родину. Один день був повністю присвячений питанням і відповідям, і я задала своє наболіле питання. Чому так буває: світла, чиста дівчинка; розумний, вихований хлопчик; священик обох знає, благословляє, вінчає, а сімейне життя не складається?

І навпаки: бурхлива молодість, у обох кілька шлюбів за спиною, діти свої і чужі; священик не благословляє, бо не бере на себе відповідальність, тому що не бачить підстави для майбутнього щастя родини, а вони все одно одружуються, і все у них добре – чому це так?

“За столом на сцені сиділи кілька священиків, відповів протоієрей. Запам’ятала на все життя, тому, напевно, що дуже чесно відповів. Дослівно не відтворю, але сенс такий: сім’я – це завжди ризик. Так, іноді всі підстави для щастя є, люди роблять все правильно, щоб бути гідними Божої милості і сімейного щастя. А щастя немає. І навпаки: наколобродити по молодості, немає підстав для щастя, але Бог по Своєму милосердю саме для цих людей знаходить підставу для щастя. Це таємниця від Бога. Це ризик для людини. Завжди. І це чесно”.

Ми надамо такий коментар.

Хоча це швидше за все репліка, а не пряме запитання, але спробую викласти свою точку зору на дану проблему, тим більше що подібні питання хвилюють багатьох людей, і мені вже доводилося відповідати на них раніше.

Погоджуся з вельмишановним священником: створення сім’ї – це завжди ризик. Як і будь-яка непроста і важлива справа. Як, наприклад, відкриття нового підприємства, будівництво великого об’єкта або народження дитини. Хіба не ризикує жінка, особливо віруюча, для якої аборт є тяжким гріхом, коли зачинає і потім народжує немовля? Адже можливі позаматкова вагітність, різні ускладнення, загроза викидня  і, нарешті, ризик померти під час пологів або народити дитину-інваліда. Від цих та інших небезпек ніхто не застрахований. Але, тим не менше, майже кожна сім’я, знаючи про ці небезпеки, йде на ризик. Або інший приклад: їзда на машині. Щороку на дорогах гине дуже багато людей.

А скільки ще людей щорічно залишаються каліками і втрачають здоров’я в ДТП! Але, знаючи все це, все продовжують користуватися автотранспортом, а деякі працюють водіями. Але кожна розсудлива людина, починаючи небезпечну справу, намагається максимально знизити ступінь ризику. Про це сказано і в Євангелії: «Бо хто з вас, намагаючись побудувати башту, не сяде і не порахує витрат, чи має він, що потрібне на виконання, щоб, коли покладе він основу і не зможе зробити, усі, хто бачити, не стали сміятися над ним, кажучи: ця людина почала будувати і не змогла закінчити? Або який цар, ідучи на війну супроти царя іншого, перше не сяде порадитися, чи спроможний він із десятьма тисячами протистояти двадцятьма тисячам, які йдуть на нього? Інакше, поки той ще далеко, пошле посольство до нього й просити про мир »(Лк. 14: 28-32). Приклад з тим же водінням машини: хто буде потрапляти частіше в аварії – водій, який пройшов курс навчання, їздить обережно і дотримується правил, або людина, яка купила права, до путя не навчившись водити, часто-густо порушує правила і до того ж схильний до ігнорування правил дорожнього руху?

Думаю, відповідь очевидна.

Якщо жінка хоче знизити ризик при вагітності, вона повинна також дотримуватися правил: берегти себе, добре харчуватися, не піднімати важких предметів, спостерігатися у лікаря. Якщо ж вона буде тягати важкі сумки, курити, вживати алкоголь і плювати на рекомендації лікарів, то досить імовірно, що її вагітність завершиться плачевно. Звичайно, є вельми невеликі шанси, що, попри все це, Господь все одно врятує її і майбутню дитину і вона благополучно родить здорове малятко. Але ясно будь-кому, що ризик для такої породіллі підвищується багаторазово.

Тепер про шлюб. Якщо християнин хоче жити по волі Божій і врятувати свою душу, він повинен керуватися не своєю власною «правдою», а Правдою Божою, яка викладена в Святому Письмі і в творах святих отців, тобто в Священному Переданні, а також вказівками своєї совісті і порадами духовного отця. Якщо він живе за принципом: «нехай буде воля моя», буду жити, як хочеться, а там Господь якось вирівняє (адже все одно життя – це ризик), він робить великий гріх, свідомо йде проти Бога і піддає себе великій небезпеці.

Святе Письмо дає нам вчення про шлюб. Не буду зараз докладно викладати його з численними цитатами – кожен при бажанні може знайти їх сам. Скажу коротко. Господь дає нам правила сімейного життя.

Це:

1) взаємна подружня любов і ієрархія, у образ любові і ієрархії Христа і Церкви,

2) зберігання чистоти до шлюбу і вірності в шлюбі,

3) нерозривність подружнього союзу (крім провини розпусти): «що Бог поєднав, людина нехай не розлучає »(Мф 19 : 6).

Якщо ми будуємо сімейне життя за цими духовними законами, ми зможемо вберегти свою сім’ю від багатьох бід і знайти подружнє щастя.

Звичайно, бувають випадки, які описані в вищевикладеному коментарі, коли церковні нерозбещені молоді люди не знаходять подружнього щастя і їхній шлюб розпадається. Але, якщо подивитися на ситуацію в цілому, розлучення, зради і сімейні скандали трапляються в церковних сім’ях набагато рідше. Там ці явища – виключення, а в інших, невіруючих, сім’ях – справа звичайна і навіть закономірна.

Розпадаються християнські родини не тому, що правила християнської сімейного життя погані, і не тому, що Святе Письмо застаріло, а тому, що такі ми християни – православні XXI століття, які забули, що таке справжні любов, сім’я, терпіння. Адже щоб створити міцну і щасливу християнську сім’ю, недостатньо тільки зовнішніх правильних умов. Необхідна наша особиста праця, подвиг сімейного життя. Преподобний Серафим Саровський говорив, що для порятунку недостатньо тільки молитися, постити і ходити в храм, потрібно «наповненість Святим Духом». Так і в житті сімейної. Звичайно, правильні умови нам допомагають і знижують ризики, але головне – це набуток і збереження духу любові. Справжня, жертовна подружня любов – зміст шлюбу, а правильні умови – форма.

Як знову ж правильно зауважив святий отець, існує особливе бачення Боже, Його Промисел про кожну конкретну людину і про кожну подружню пару. Тому, що у кожної людини свій шлях до Бога. Хтось в дитинстві не отримав православного виховання, ріс в неповній сім’ї і «по молодості наколобродив» – з нього один зиск, про нього одне бачення Боже. І дуже може бути, що цій людині, після його щирого покаяння і усвідомлення своїх помилок, Господь дасть ще один шанс для щастя. Або навпаки: людина виросла в священицькій дружній сім’ї, але свідомо пішла по шляху гріха, впала у блуд до шлюбу, зрадив дружині в шлюбі, розлучився і вступив у другий шлюб, – ясно, що з нього зиск буде вже зовсім інший: «кому дано багато, багато він нього і жадатимуть; а кому багато ввірено, від того ще більше жадатимуть »(Лк. 12: 48). Так, Господь має особливе бачення про кожного, але на то воно і особливе, що не для всіх. А для всіх нас існує загальний план Божий: рятуватися і будувати життя (в тому числі і сімейне) за заповідями, за Євангелієм.

Ви привели цілком конкретний приклад: чоловік і жінка пройшли через бурхливу молодість, кожен мав кілька шлюбів і кілька дітей від цих шлюбів, пішли проти благословення священика, одружилися, і у них все добре. Вибачте, але,  не можу з цим погодитися.

Досвід спілкування з людьми, що знаходяться вже в не першому шлюбі, показує що вони, їх дружини і діти, в тому числі, страждають від всіх цих помилок, а головне – що вони самі ж страждають докорами совісті. Жодна нормальна людина не буде заперечувати того, що шлюб треба створювати один раз на все життя і що це набагато краще, ніж йти шляхом проб, помилок і гріхів.

Жодна людина не може просто викреслити негативний досвід з життя, забути все, як страшний сон. Навіть після покаяння і сповіді наслідки його гріхів будуть з ним. Залишаться його колишнє подружжя, діти від минулих шлюбів, з якими необхідно спілкуватися, а також спогади про минулі зв’язки і звички до гріха. А значить, вже не може бути «все добре». Але це тема для окремої розмови.

okonchanie-4

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?