" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Різдво Господа нашого Ісуса Христа

Слава Ісусу Христу, дорогі відвідувачі нашого православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах , вітаємо вас з радісним святом Різдва Христового!

Пропонуємо для повчального і потрібного прочитання історію цього найголовнішого (після Пасхи) свята, яке так радісно святкує християнський світ!

ОЧІКУВАННЯ. Гріхопадіння деформувало і перекрутило душевні сили і природу людини і цей розпад людини визначив історію людства.

П’ять з половиною тисяч років людству знадобилися, щоб розвивати всі закладені в ньому потенційні можливості, створити всі філософські системи і вичерпати філософські ідеї, розвинути мистецтво до вищих ступенів (до яких згодом воно ніколи не могло піднятися), зробити основоположні відкриття в науці і разом з тим переконатися в своєму моральному та інтелектуальному безсиллі. Людство дійшло до якоїсь трагічної межі, вичерпавши свої сили і можливості. Воно побачило, що врятувати само себе не може. Не тільки Палестина, але і язичницький світ очікували Месію, який би відкупив наші гріхи і Спасителя.

СВІТЛО. Історія людства – не тільки земна, але і космічна трагедія, а пришестя Христа на землю – світ, який осяяв увесь Всесвіт. В Різдвяних піснях Церква повторює, як переможний гімн, слова: “З нами Господь!”. Бог з нами на землі, щоб ми були у вічній радості.

ЗІРКА РІЗДВА. За переказами зірка засяяла над Вавилоном в день Благовіщення Божої Матері. За нею послідували волхви, тобто власники таємних знань (астрономія і математика вважалися в стародавньому світі священними науками), знайомі з пророцтвом Даниїла, який жив задовго до цього у Вавилоні. Караван з Сходу з’явився в Єрусалимі через два роки.

Тим, хто свою прихильність астрології намагається обґрунтувати епізодом поклоніння волхвів, скажемо словами святителя Іоанна Златоуста: “Диявол так опанував ними, що вони і тут знаходять привід озброюватися проти слова істини. Що ж вони кажуть? Ось сказано, що і при народженні Христа з’явилася зірка: це, значить, говорять вони, що астрологія є наука безсумнівна. Але якщо Христос народився з астрологічних законів, то, як же Він винищив астрологію, відкинув долю, загородив уста демонам, вигнав оману, і поруйнував був всякого роду магію?”.

ПЕРЕПИС. До часу земного життя Христа Спасителя Іудея входила до складу величезної Римської Імперії і управлялася намісником Сирії і підлеглим йому прокуратором. Імператор Август для впорядкування оподаткування вирішив провести перепис по всій державі. Римська влада рахувалася з місцевими звичаями, і перепис проводився в Юдеї відповідно до законів народу. Марія і Йосип належали до роду Давида, і тому повинні були записатися в тому місті, звідки походив їх предок – у Віфлеємі – Будинку хліба живого.

ВІФЛЕЄМ. Пришестя Христа відбулося в безмовності і таємниці: Віфлеєм – образ світу – не впізнав свого Спасителя. Світ, який чекав Христа, створив собі інші образи Христа. Істинному Христу, який приніс Божественне світло на землю, не виявилося місця в цьому світі. Віфлеєм зачинив для нього міські ворота. Єрусалим приготував хрест. Досі світ ненавидів і ненавидить Христа.

НІЧ. Перше пришестя Христа містить в собі містичні вказівки на Його друге пришестя. Буде зима – втрата людством любові, ніч – померкне світло віри, тільки як мерехтливі вогники зірок залишиться благочестя на землі.

ПЕЧЕРА. Христос прийшов на землю. Віфлеєм спав глибоким сном. Двері будинків були наглухо закриті для Бога-Немовляти. Світ прийняв свого Царя в печері для худоби. Тільки тварини в холодну зимову ніч зігрівали Немовля своїм диханням. Вони не доторкнулися до їжі, щоб в оберемку сіна, як у м’якій постелі, Він міг би сховатися від холоднечі. Немовля в Віфлеємській печері сяяв дивним світлом.

…На Святій Землі досі стоять чотири великих кам’яних скелі, точно такі як стояли і в часи приходу у світ Христа. Одна з них це кам’яна печера у Віфлеємі, де народився Спаситель. Немає дому в Назареті, де Він жив, ні в Капернаумі, де Він постійно бував, не збереглася ні одна будівля, в якій Його тримали під вартою: ні двір Іродів, ні Пилатов, а ці чотири кам’яних скелі, створені Богом, стоять і понині. Щоб ніхто не смів би засумніватися в тому, що Він справді народився, що Він був спокушуваний, як людина і розп’ятий за гріхи людські, воскрес і зі славою вознісся на Небеса, у вічні обителі Свої, де Він очікує Своїх праведників. Господь всезнаючий бачив кам’яне серце людське і розум людський, що сумнівається і тому Він мудро зв’язав чотири великі події з чотирма неприступними скелями.

І ще кілька важливих практичних уроків, які Господь дав світові, народившись в печері, а не в царських палатах. На своєму прикладі Він показав чесноти смирення, які заповідав людям. Господь принизив себе до самого необхідного, щоб і інші робили також. Показав, що не місце робить значущою людину, але людина освячує місце. Людина – найбільша цінність з усього, що є на землі. Розкіш і зовнішній блиск не звеличують людину, але і злидні не зменшують його гідності.

ПАСТУХИ. Стояла тиша. Ізраїль – Народ Божий – спав. Лише кілька пастухів на полі стерегли овець. Раптом яскраве світло розлилося навколо. Вони злякалися і жахнилися. “Не бійтеся,- сказав їм Ангел,- я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям, бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь. І ось знайдете Дитинку сповиту, лежачу в яслах”. І пастухи, почувши ангельське благовістя, прийняли Христа чистою вірою, маючи свідоцтво про Бога в своєму власному серці. Їх чисті душі були схожі на дзеркала, які відображають в собі небесне світло.

А вранці, коли Божий Народ прокинувся, він навіть не помітив, що пропустив найголовніше.

ПОКЛОНІННЯ ВОЛХВІВ. Хто першим вклонився народженому Немовляті? Євангеліє говорить, що це були мудреці-волхви, а не сильні світу цього, які не стають на коліна перед Божеством, яке сховане в маленькій людині. Якщо вони і стануть шукати правду у маленької людини, то не для того, щоб вшанувати, а щоб використовувати в своїх цілях або прибрати з дороги, якщо заважає.

Віра волхвів – це віра вчених і філософів, що пізнають Бога через видимий світ і священні книги, вони йдуть до Бога важким шляхом – з Вавилону до Віфлеєму, шукають істину у важких інтелектуальних переживаннях і стражданнях, через богослов’я, філософію і науку. І цей шлях приводить до Христа, якщо істину ми шукаємо всім серцем, звертаючись до Бога з молитвою.

Мудреці зі Сходу, які взяли на себе працю і ризик великої подорожі, життєвого подвигу пошуку і відкриття оточуючим істини, швидше за все, були знайомі з старозавітними пророцтвами про Месію, оскільки в Вавилоні існувала велика іудейська діаспора. Напевно мало місце і дія щодо закликання всіх до спасіння Божою благодаттю, яку волхви змогли сприйняти завдяки своїй особистій спрямованості до Бога. Як справжні королі Граду Божого вклонилися вони Божественному Немовляті і отримали незримі корони, як нагороду за своє паломництво. Вони ухилилися від доручення Ірода повідомити йому, де народився Спаситель, тому що не служили сильним світу цього. Вони були волхвами-служителями фальшивих богів, але мудрість їх привела до істинного Бога.

За переказами, один з волхвів був перс, інший – араб, третій – ефіоп. Їх звали – Гаспар, Мельхіор і Валтасар. Після поклоніння Ісусові волхви через тридцять з гаком років прийняли Хрещення від апостола Фоми і самі стали проповідниками. Їх мощі були виявлені в III столітті і зараз перебувають у Кельнському соборі Німеччини.

ДАРИ ВОЛХВІВ. Більшість тлумачів сходиться в тому, що одні лише астрологічні розрахунки навряд чи могли змусити волхвів відправитися в далекий і небезпечний шлях і тим більше щоб вклонитися Немовляті Ісусу не просто, як Царю, але і як Богу і Спасителю. Саме в цьому сенсі звичайно розуміють дари, які волхви принесли Немовляті Ісусу: золото – як символ Царської (месіанської) влади, ладан (фіміам) – як знак Його божественної гідності, і смирну, тобто речовину, за допомогою якої тіла небіжчиків готували до поховання, – як знак майбутньої спокутної смерті Ісуса.

За переказами, Божа Матір незадовго до свого Успіння передала благословенні дари волхвів Єрусалимській Церкві. Вони передавалися з покоління в покоління, поки не потрапили у Візантію. У 400 році візантійський імператор Аркадій переніс їх до Константинополя для освячення нової столиці. До її завоювання святині зберігалися в скарбниці візантійських імператорів.

У 1433 році сербський правитель Георгій Бранкович був змушений віддати свою малолітню дочку Маро (Марія) за турецького султана Мурата II, саме його син Мухаммед II пізніше захопить Константинополь. А Маро, якій буде дозволено молитися своєму Богу, врятує багато святинь православної столиці. Через два десятиліття після падіння Візантії вона вирушила на Афон, щоб передати дари волхвів в монастир св. Павла. Вони і сьогодні зберігаються в монастирській скарбниці цієї обителі. Коли Марія зійшла на афонський берег, їй явилася Пречиста Діва, і пролунав голос: “Не наближайся. Звідси починається царство інший Владичиці, Цариці Небесної, Пані Богородиці, Предстоятельниці і Охоронительниці Святої Гори”. Ставши на коліна, Марія передала святині, привезені в десяти ковчегах.

Золото до наших днів дійшло у вигляді 28 квадратних і трикутних пластинок розміром 5 на 7 см, зі схожим, але відрізняючимся орнаментом, а ладан і смирна перемішані в темні кульки, що нагадують маслини. Таких запашних намистинок близько сімдесяти. Золото використовують для освячення води. Іноді, дуже рідко, Дари волхвів вивозять за межі Афону. Вони виганяють бісів.

ПОБИТТЯ НЕМОВЛЯТ. “Тоді Ірод, побачивши себе осміяним волхвами, дуже розгнівався, і послав повбивати усіх немовлят у Віфлеємі і в усіх межах його, від двох років і меньше, згідно з часом, що вивідав від волхвів”. (Мт., гол. 2)

Давайте задамо собі питання: чого домагався Ірод, пославши воїнів на побиття немовлят у Віфлеємі? Тільки вбити крихітку Христа? Слід вважати, що він знав: якщо Бог послав у світ Спасителя, то ніяка зброя не вразить Його. Тоді чого ж він домагався? Страху! Жаху, який опанує народом! Ось що потрібно було Іроду. Щоб не визнав народ Спасителя, пам’ятаючи про звірства, що супроводжували Його пришестя.

СВЯТО МИРУ. За переказами в рік Різдва не було воєн на землі. Господь приніс мир, мир людини з Богом. Він несе мир душі, що не має спокою і хворій совісті. Він єдиний, хто може дарувати серцю людини світ і спокій.

Але, як і двадцять століть потому, Різдво Христове завжди залишається особистим святом причетних до нього людей. Тих, у кого народився Христос, які визнали Його Богом, прийняли в себе і підпорядкували Йому Своє життя. Таких людей на превеликий жаль, як і раніше небагато. Тому що жити для себе, а не для Нього, нашому куцому розуму здається розумніше, життєво мудро. Правда, до пори до часу – поки перед людиною не постане питання: А для чого ми живемо? Для чого вмираємо? Чому хворіємо і страждаємо?” Одного разу почавшись, Різдво Христове триває нескінченно в людських душах і завжди воно відбувається в тиші і самоті.

Нехай і в наших серцях, дорогі наші відвідувачі, Різдвяне світло завжди горить яскравою Віфлеємською зіркою, і веде нас, як і волхвів, по єдиному істинному шляху, шляху порятунку!

З Різдвом Христовим!!!

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?