" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

РАДОНИЦЯ – ВЕЛИКДЕНЬ ДЛЯ ПОМЕРЛИХ

Звичаї у поминальні дні Христос Воскрес, дорогі наші брати і сестри, читачі православного сайту церкви Святого Миколая в Бортничах.От і закінчується перший тиждень після Воскресіння Христового – Світла Седмиця. І з сьогоднішнього дня (Фоминої неділі) 26 квітня по 28 квітня будуть відзначатись поминальні дні на всіх кладовищах України.Та, на жаль із за карантину через коронавірус, людям заборонили ходити для прибирання могилок та поминання на кладовища.Мінздрав вже після Великодня попросив місцеву владу закрити кладовища на період поминальних днів. Заяву міністерства було оформлено документально, але оскільки, прямої заборони на відвідування кладовищ немає, всі постанови і заяви носять рекомендаційний характер.

Що ж таке Радониця -це по церковному поминальний день, в народі це Гробки або Проводи. День Радониця  – Великдень для померлих! За Великоднім чином –  служба Панахиди! Відвідування могилки родичів і друзів, яких ми вітаємо радісним вигуком:─ Христос Воскрес!

«Кладовище є місце майбутнього підняття покійних. ─ Саме слово «кладовище» походить від слова «класти». Там покладено людей для того, щоб Бог підняв їх в останній День. Саме очікування воскресіння робить кладовища в наших очах місцем тимчасового упокоєння покійних і вимагає до себе побожного ставлення.

Там не тільки не повинно бути бруду і безладу, божевільного шуму і гучних мирських голосів. Там повинна бути молитва.

Христос – Первісток з мертвих, Який Своїм воскресінням проклав дорогу до воскресіння кожного тіла, Він приймає наші молитви на місці спочинку наших родичів.

Радониця – Великдень покійних! Христос – переможець смерті. І Він єдина розрада, єдина надія і єдиний Шлях із землі мертвих в землю живих.

Що є Великдень, як не «радість від перемоги Христа над смертю ?! «Смерті святкуємо умертвіння, пекла руйнування, іншого життя вічного початок», – так співається в пасхальному каноні.

Саме з цієї пасхальною радістю потрібно і йти до могил милих серцю людей в дні святкування Воскресіння Христового. “Христос Воскрес!” – кажуть в ці дні один одному віруючі люди. Ті ж слова можна сказати і покійним, оскільки в них очікування майбутнього підняття і оновлення.

Серед інвентарю, який беруть люди на могили для прибирання, добре б взяти з собою коли-небудь і Євангеліє. І після того, як прибирання закінчиться, можна буде. відкрити Слово Боже і прочитати з нього главу або дві. Це буде найкращий вінок з усіх, які до сих пір приносилися на могили родичів.

У дні Пасхи кладовище повинно стати місцем радісного нагадування собі і покійним про те, що сила смерті підірвана Воскресінням Христовим і час нашої загальної зустрічі наближається ».

До сказаного можна лише додати: не потрібно боятися смерті, яка є народженням в життя вічне! Треба боятися померти у гріхах …

А про наших покійних родичів і друзів потрібно підносити особливі молитви і подавати в Храми записки Про упокій.

Бажаємо всім Великодньої радості і щирої молитви за покійних!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?