" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Про жіноче щастя

Радий нашій зустрічі дорогі відвідувачі православного острівця парафії Святого Миколая в Бортничах!

«Людина – сам коваль свого щастя» – говорить народна мудрість. І дійсно, хто може заборонити нам бути щасливими? Хіба що тільки ми самі цього не хочемо. Адже це саме ми постійно вишукуємо в нашому житті чорні плями, намагаємося більше часу звертати на щоденні проблеми, і менш за все намагаємося побачити навколо себе хороше.

Є ще одна народна мудрість, яка нас застерігає: «Маючи – не цінуємо, а втративши – плачемо». Від чого вона застерігає нас? Від того, що ми не бачимо, не хочемо бачити те хороше, що у нас є, і тільки тоді, коли втратимо, починаємо прозрівати і розуміти, що самі втратили свою можливість бути щасливими.

«Жіноче щастя – був би милий поруч, ну а більше нічого не треба». Так, спочатку жінці здається щастям один лише факт того, що кохана нею людина знаходиться поруч з нею. Потім, звичайно, запити починають рости, і те, що улюблений то – поруч, але ось безгрошів’я, невлаштованість, відсутність роботи і так далі, вже закривають очі на те, що щастя полягає не в грошах, не в впорядкованості, не в стабільній роботі – а лише в тому, щоб улюблена нами, людина була готова прожити з нами все життя!

Проієрей пропонує нам своє повчальне слово, щодо людського щастя:

«Для кожної людини природно прагнення до щастя. Але жінці більш властиво підвищена увага і аналіз свого щасливого і нещасливого положення. Саме її роздумами про щастя і визначається коло її інтересів: вибір книг для читання, телевізійних передач, теми розмов.

Для деяких жінок щастя представляється затишним будинком і люблячим чоловіком, для інших – незалежним становищем та високою зарплатою. Сьогодні жінка може мріяти про дитину, а завтра про нове красиве плаття. Щастя жінки має багато обличь і неабиякою мірою залежить від особистості та обставин.

У жінки емоції часто випереджають розум, її психіка більш рухлива, ніж чоловіча. Особливість жінки – жити почуттям, дозволяє їй бути щасливою навіть в малому: від доброго слова, від ласкавого погляду, модної обновки. Така дрібниця, як подарована квітка, пам’ятається з вдячністю довгий час.

Але надчутливість – причина не тільки її щастя, але і нещастя. Прірва між реальністю і мріями може стати для жінки причиною постійного душевного дискомфорту. Іноді через дрібниці, чиюсь забудькуватість або нервово ненавмисно сказане слово, а іноді, і за більш вагомої причини, жінка починає нескінченно сумувати про себе. Буває і безліч серйозних причин: питущий чоловік, неслухняні діти, робота не до душі…

Але щоб бути радісною і щасливою, треба погодитися з тим, що щастя не тільки в цікавій роботі, сімейному добробуті, люблячих дітях, красивому одягу, квітах до свята.

Щастя – це стан душі! Воно не міряється зовнішніми благами. Адже радість від володіння ними – недовговічна. Це лише здається, що варто досягти чогось заповітного, як життя обернеться радісною стороною. Пройде зовсім небагато часу, з’явиться нова мета, і знову буде мучити занепокоєння і бажання. «Суєта суєт і томління духу» (Екл. 1, 14).

Щастя, в істинному його значенні, можливо лише в наближенні до Бога. Щасливий той, хто має спільну частину з Господом, джерелом всіх благ. Вже сама пам’ять про Бога робить нас щасливими. Вона розчиняє гіркоту життєвих невдач надією на краще. А віра в те, що Господь постійно піклується про нас, приносить в серце спокій.

Жалість до себе і печаль про свою долю, походить від неправильної самооцінки, від недовіри до того, що Господь компетентний влаштувати нашу долю.

Властиве жіночому характеру хворобливе відчуття неправильного, несправедливого ставлення до себе, незрозумілості, виникає найчастіше не від якихось реальних обставин чи особливостей близьких людей, а від зарозумілості, яке «є засліпленням душі, яке ніяк не дозволяє пізнавати свою неміч» (преп. Макарій Єгипетський).

Якщо печаль про свої гріхи приводить до незмінного покаяння на спасіння, тобто наближає нас до Бога, то смуток світський приводить до смерті, віддаляючи від Нього. Смуток світський викриває невіру, гомін, невдячність. Адже кожному з нас у будь-яку хвилину є за що дякувати Бога. І як в тій пісні « Слава Богу за все, слава Богу за все – і за смуток і за радість».

Образи і скарги руйнівні для життя, в той час як почуття подяки приваблює до нас милість Божу і ріднить нас з Господом.

«Царство Боже всередині вас є» (Лк. 17, 21), – говорить Спаситель.

Щастя, як і Царство Боже, будується всередині нас. При цьому, можливість бути щасливими дана всім. А досягнута вона може бути лише тоді, коли ми живемо в злагоді з Богом, і в згоді з Його благим про нас Промислом».

<<< Головна сторінка                                                           Про сім’ю >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?