" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ПРО ТЕ, ЯК ЧИТАТИ ЄВАНГЕЛІЄ

Как читать ЕвангелиеХристос Воскрес, дорогі брати і сестри. Кожен раз, коли проходить низка звичайної седмиці і настає недільний день, Церква закликає нас до Божого храму. І тут ми радіємо і радіємо, згадуючи Воскресіння Спасителя нашого і чекаючи вічного спілкування з Ним.

Необхідною частиною православного богослужіння є читання Святого Письма, і особливо головною її частини – Євангелія. «Слово Христове нехай пребуває в вас рясно, у всякій премудрості», – говорить св. апостол Павло (Кол. 3,16).

Але крім храмового читання Євангелія кожен православний християнин повинен просвічуватися світлом доброї новини, пізнавати слова і діяння Господа Христа, включаючи євангельське читання в своє домашнє молитовне правило. У домашній обстановці є можливість більш детально вивчити текст, зазирнути в тлумачення. Завдяки постійному самостійному читанню Євангелія нам легше на Богослужінні розчути і зрозуміти читаємий священнослужителем уривок з священного тексту.

Як читати Євангеліє

Мене часто запитують: як нам читати Євангеліє, щоб воно досягало не тільки до розуму, а й до серця, і так, щоб воно не стояло завжди перед нашим розумовим поглядом як осуд, коли кожна дія Христова, кожне слово Христове, кожна Його заповідь засуджують нас в тому, що ми не такі люди, які діють, як Він, думають і відчувають, як Він, чи виконують те, що Він заповів нам?

Зі страху, з збентеження ми нічого не досягнемо; ми повинні читати Євангеліє так, як якщо б Господь Ісус Христос прийшов до нас як найближчий друг, тобто як хтось, хто піклується про нас більше всіх інших, хто не тільки взагалі бажає нам добра, але готовий зробити все, саме все для нас, що можливо не тільки по-людськи, але і по-Божому.

По людськи ми знаємо, що Христос віддав за нас Своє життя і Свою смерть; як Бог – Він відкриває нам врата вічності: Я двері; хто увійде Мною, увійде в життя вічне.

Перше, що ми повинні зробити, коли наближаємося до Євангелія, це взяти його з благоговінням, з почуттям, що ми тримаємо не тільки книгу і що ми будемо читати не просто слова, але що ця книга і ці слова, які ми читаємо – це СЛОВО, Бог говорить; говорить через дію, що говорить людськими словами. І дуже важливо, що людські слова є для цього засобом, тому що ми не можемо проникнути в таємничий розум Божий. Чи не сказав Бог через Ісаю пророка: думки Мої за ваші думки, і дороги Мої за ваші? Але у Христі Він звертається до нас на людській мові.

І потім ми повинні прислухатися до того, що Він говорить, і вдивлятися в те, що Він творить, вдивляючись в усі ситуації, які описані в тому чи іншому євангельському уривку, з благоговінням, з інтересом, з трепетом, бо це Він говорить нам , Його ми бачимо, що рухається, діє, що рятує. І ми повинні постаратися і знайти своє місце в натовпі, Його навколишнього, слухати, як якщо б ми були присутні дійсно, коли Він промовляв ці слова, слухати, як якщо б ми стояли в натовпі, коли Він цілив, рятував, кликав до покаяння людей, прийшли до Нього. І слухати, ніби слова, які Він промовляв, як каже в Євангелії апостол Петро, ​​- слова життя, не слова смерті; слова, здатні пробудити в нас все, що є живого і по-людськи, і по вічності, по-Божому; слова життя, а не слова смерті в тому сенсі, що вони повинні привести нас до життя, а не засудити нас навіть перш нашої смерті.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?