" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Про рятівне дітонародження.

ditonarodzhennyaГосподь благословив жінку чадонародженням. Виношувати та народжувати дитину – це велике диво і незрівнянна благодать! Коли жінці приходить час народжувати – вона готується до болісних мук, але коли дитина народжується і її кладуть на грудей матері – це ні з чим не порівнянне відчуття, відчуття неймовірного умиротворення і спокою, бо все позаду: девятимесячное виношування і болісні пологи. Ось воно – наше щастя на наших грудях! Що може бути рідніше для матері в цю хвилину, ніж її новонароджене дитя!

Так, такі моменти бувають у житті будь-якої жінки далеко не часто, так як не багато жінок рішаються  мати двох або трьох дітей. Страх злиднів, малозабезпеченість, не впевненість у завтрашньому дні – все це і багато чого іншого, зупиняє жінку в пориві мати трьох дітей. Не варто забувати і про хвороби, які не дають жінці відчути всю солодкість багатодітності.

Чи мало є причин не мати дітей. І себелюбство часто стоїть в перших рядах. Адже період виношування і годування груддю передбачає наявність зайвих кілограмів і набряків, є навіть такі жінки, які відмовляються годувати грудьми свою дитину, побоюючись втратити форму своїх грудей. Звичайно, як і кар’єра жінки не передбачає постійні декрети, так і просто страх щемить душу – як цих прогодувати та виховати, а тут іще будуть діти? Всі ці побоювання йдуть від недовіри Богові, адже всім відома народна мудрість: «Бог дав дитину – дасть і на дитину».

Народження дитини – це особливе Боже благословення. І якщо жінка має віру в Бога, то вона завжди буде впевнена в тому, що Господь допоможе їй і прогодувати її дитя, і виховати. Згадаймо приклад з житія святої блаженної стариці Матрони Московської. Вона була четвертою дитиною в бідній сім’ї її батьків, і її мати, ще будучи вагітною майбутньою святою, хотіла віддати свою дитину в притулок, оскільки побоювалася, що через бідноту, вони не зможуть прогодувати і виховати четверту дитину. А як Господь повернув все чудесним чином так, що маленька Матронушка стала годувальницею сім’ї, її порятунком і благословенням! Ось і ми з Вами не знаємо, від кого ми відмовляємося, не народжуючи дітей…

Жінка повинна народжувати, бо має на те благословення від Господа. І страх бідності та життєвої невлаштованості – це не виправдання. Звичайно, якщо жінка хвора і не може мати більше однієї дитини – це трагедія, але не глухий кут, бо вона може усиновити дитину з притулку, якщо є така можливість. А якщо немає можливості усиновити дитину, то треба молитися Богу і просити його поліпшити фінансове становище сім’ї для того, щоб мати можливість усиновлення.

Не варто присипляти свою совість і шукати собі усіляких виправдань. Є жінки, і їх не мало, які народжують більше п’яти, шести і семи дітей. Вони не багаті матеріально, але невимовно багаті духовно! Їх подвиг неоціненний, їх віра в Бога безмежна. Це великі жінки, але ж вони такі ж жінки, як і ви, так чому ж не рівнятися на них, а всі шукаємо собі виправдань, відмовляючись при цьому від Божого благословення – народження дітей?

 Тож давайте довіряти Богові і з вдячністю приймати Його Дари – наших дітей! Будемо присвячувати своє життя служінню ближнім і йти по рятівному шляху чадонародження в Життя Вічне!

У висновку хочу привести повчальне слово священника про методи контрацепції, а точніше яким заходам контрацепції Православна Церква віддає перевагу?

Відповідь:

«Ніяким. Немає таких контрацептивів, на яких стояла б печатка – “за дозволом Синодального відділу із соціальної роботи та благодійності” (саме він займається медичною службою). Нема і не може бути такого роду контрацептивів!

Інша справа, що Церква тверезо проводить відмінність між способами контрацепції, абсолютно неприйнятними, і такими, що  попускаються по немочі.

К абсолютно неприйнятним відносяться контрацепты абортивної дії, не тільки сам аборт як такий, але і те, що провокує викидання заплідненої яйцеклітини, як би швидко це не сталося, хоча б і безпосередньо після самого зачаття. Все, що пов’язано з такого роду дією, неприйнятно для життя православної сім’ї. (Я не буду диктувати списки таких засобів: хто не знає, то краще і не знати, а хто знає, той зрозумів і без того.)

Що ж стосується інших, скажімо, механічних способів контрацепції, то, повторюю, не схвалюючи і ніяк не вважаючи запобігання нормою церковного життя, Церква відрізняє їх від абсолютно неприйнятних для тих сімейний пар, які за своєю неміччю не можуть понести всецілого утримання в ті періоди життя родини, коли за медичними, соціальними або якимось іншим показаннями дітонародження не можливе.

Коли, наприклад, жінці, після перенесеної важкої хвороби, або за характером якогось лікування, саме в цей період вагітність вкрай небажана. Або для сім’ї, в якій вже досить багато дітей, на сьогоднішній день, за суто життєвими умовами, не можна мати ще одну дитину.

Інша справа, що перед Богом утримання від дітонародження щоразу повинне бути дуже відповідальним та чесним. Тут дуже легко, замість того, щоб вважати цей інтервал в народженні дітей вимушеним періодом, зійти до догоджання собі самим, коли лукаві думки нашіптують: “Ну і навіщо нам це взагалі? Знову кар’єра перерветься, хоча в ній такі намічаються перспективи, а тут знову повернення до пелюшок, до недосипання, до самітництву у власній квартирі” або: “Тільки ми досягли якогось відносного соціального благополуччя, краще стали жити, а з народженням дитини повинні будемо відмовитися від запланованої поїздки до моря, від нової машини, ще від якихось там речей”.

І от як тільки такі лукаві аргументи починають входити в наше життя, значить, треба їх тут же припиняти і народжувати наступну дитину. І завжди потрібно пам’ятати, що Церква закликає православних християн, які перебувають у шлюбі, не утримуватися свідомо від дітонародження, ні з причини недовіри Промислу Божому, ні з причини егоїзму і бажання легкого життя».

vagitnist

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?