" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Про необхідність сімейного життя

Добрий день, дорогі наші відвідувачі!

Чому люди прагнуть до сімейного життя? Що вона дає людині? На жаль, не всім вдається створити сім’ю. Деякі свідомо вибирають життя іночеське. Чому так відбувається? Що означає слово «стать»? Як знайти повноцінне буття? Яке є наше призначення?

На ці питання відповідає священик:

“Коли Бог створив людину, створив з його ребра дружину йому, то наказав: “Плодіться і розмножуйтеся” (Бут.1:28). І ця заповідь повинна природним чином виконуватися в сімейному житті.

Людство розділене навпіл: є чоловіки і є жінки, і саме слово “стать” означає “половина”.

Буття повноцінне, якого кожна людина прагне, шукає – знаходиться: чи в союзі з Богом, при відновленні своєї повноти чернецтвом, тобто прийняттям ангельського образу; або ж через благодатний союз чоловіка і жінки, коли “будуть двоє одна плоть” (Бут.2:24).

Цей союз – заради порятунку своєї душі, заради виконання заповідей Божих, і, найголовніше, заради множення життя, тобто заради дітонародження.

Людина призначена для створення свого жити сімейним життям для того, щоб ростити дітей.

Сім’я – це засіб порятунку, без якого більшість людей, що живуть на землі, цнотливо провести своє життя не можуть.

Щаслива семья.

Семья для православної людини – це особливий, рятівний ковчег.

Ми говоримо, що Церква – це новий Ноїв ковчег, адже сім’я – це мала Церква, і тому теж рятівний ковчег для людини, що охороняє від гріха.

В цьому благодатному союзі з’являється нове життя – дитина, яка, з точки зору православ’я, є дар Божий і Його благословення.

З Божественного Одкровення, з творінь святих отців відомо, що у людини два основних призначення: людина може вибрати шлях чернечого служіння Богу або ж створює сім’ю, щоб через виконання заповідей Божих, теж йти до Бога.

Іноді починають порівнювати, який шлях легше,а який – складніше. Треба розуміти, що і той, і інший – шлях хрестоношення.

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) в одному листі називав себе людиною слабкою, пояснюючи це тим, що він не міг би понести подвиг сімейного життя.

А сімейна людина, навпаки, думає, що шлях чернечого життя – великий, важкий і що він сам вибрав простіший.

Обидва шляхи – Богом благословенні. Тому, в залежності від призначення осіб, випробувавши себе, повинен вибрати свій шлях.

Если шлях чернецтва обрав – треба спокусу в монастирі пройти; він може бути багаторічним, і рада старців вже вирішує, чи брати тобі чернецтво, тому що ченцем треба народитися. Це – особливе покликання, особливий життєвий шлях. І якщо людина бачить повноту свого буття в спілкуванні лише з Богом, то це є покликання до чернечого шляху.

Інший шлях – через створення сім’ї, коли людина, вступаючи у відносини, благословенні Богом, і батьками, і духівником, зберігає цнотливість, чистоту своєї душі, уберегается від гріхопадіння до плотського життя і отримує особливу повноту буття, тому що сім’я, згідно Святого Письма, – це коли “будуть двоє одна плоть” (Еф.5:31).

Тобто людина розширює своє буття і дивиться на світ вже не тільки своїми очима, а й очима своєї дружини, свого чоловіка, своєї сім’ї. До його інтересів додаються ще інтереси дружини, а до радощів – її радості.

В народі нашому добре говорили, що розділена радість – це подвійна радість, а розділене горе – це півгоря.

Так що родина -це той корабель, який допомагає людині врятуватися у бурхливому житейському морі».

 

<<<Головна                                                        Питання священику >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?