" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Про церкву, храм, монастир

krestЩо таке церква, храм, прихід, монастир? Чому хрест на куполі восьмикутний? Чому люди хрестяться? Як правильно перехреститися і що означає хрест?

На ці питання відповідає священик

«Церква. Це слово вживається в двох значеннях. Перше – це все ми, православні люди, незалежно від місця і часу життя. Якщо подумки зібрати нас разом, то це і буде Церква.

Церква може ділитися за зовнішніми ознаками.

  • За займаною територією – Українська Православна Церква Київського Патріархату, Польска Православна Церква і т.д.
  • За часом – православні, які жили до нас, а тепер (дай-то Бог) знаходяться в Царстві Небесному (Небесна Церква), і ми, наші сучасники (Церква земна).

Є й інші умовні розподіли складових Церкви на групи, проте внутрішньо Церква єдина: всіх нас об’єднує одна віра. У цьому сенсі слово «Церква» вживається в Богослов’ї.

А в побуті слово «церква» частіше використовується в іншому значенні: це будівля, спеціально призначена для здійснення богослужінь. У цьому значенні у «церкви» є синонім – «храм».

Парафія храму – це громада православних християн, що підтримують живий зв’язок з цим храмом. Духовенство храму теж частина приходу, а очолює парафію настоятель храму. Часто в сільських місцевостях прихід має свої територіальні кордони. Позначену ними площу теж прийнято називати приходом. У містах чіткого розмежування парафій зараз не існує.

Монастир – це, так би мовити, особлива церковна установа, в якій проживає громада православних людей, які обрали чернечий спосіб життя. Монастирі за своїм складом можуть бути чоловічими або жіночими.

– Чому хрест на куполі восьмикутний?

– Не завжди це так. Мені доводилося бачити і чотирикутний хрест на куполах. Та й взагалі існує не один десяток видів християнського хреста. Восьмикутний хрест (я висловлю лише власні міркування) чудовий саме тим, що викликає питання, пробуджує інтерес: а дійсно, чому?

Вертикальний стовп і середня поперечина питань не викликають. Верхня мала перекладина зображує табличку, на якій була написана вина, за яку стратили Спасителя. Про це згадує Євангеліє. А ось про нижню перекладину в Євангелії не сказано, вона – частина знаряддя страти. Коли в давнину людину розпинали, то його ступні спирали на спеціально прибитий брусок, до нього їх і прибивали цвяхами. Інакше цвяхи не змогли б утримати вагу тіла – страждалець просто зірвався б з хреста. Нижня поперечина хреста зображує як раз це пристосування. Її символічна особливість в тому, що вона йде на перекіс. Правий (по відношенню до Розп’ятого) кінець показує вгору, нагадуючи про те, що розбійник, розп’ятий праворуч від Спасителя, встиг покаятися і потрапив в рай. Лівий кінець поперечини спрямований вниз і вказує, куди потрапив другий розбійник, який хулив Христа. Таким чином, одного погляду на хрест досить (якщо, звичайно, поглянути не мигцем), щоб задуматися: а я яким шляхом йду? Тому, на мій погляд, чудово, що у нас на найвидніших місцях переважають саме восьмикінечні хрести.

– Чому люди хрестяться?

Думка сама по собі не матеріальна, але її можна виразити звуком – тобто словами, а також літерами або іншими символами. Передавати думки може живопис, музика, а може і жест. Подібним чином і молитва може бути виражена вголос, текстом, співом, іконою, а може – жестом. Хресне знамення, яке православні зображують на собі під час молитви, – це якраз молитовний жест. Він несе в собі певний символічний сенс.

Три пальці, які ми збираємо в «щіпку», вказують на Бога. Він – Трійця, тому саме три пальці, але все ж він – Один Бог, тому пальці зібрані воєдино. Як це Богу вдається, краще не питайте, але те, що це так – безперечно.

Два пальці теж не безцільно разом притискаються до долоні. Вони вказують на те, що Христос був одночасно і Богом, і людиною, – ще одна незбагненна загадка.

Хресне знамення накладається на лоб: ми торкаємося до нього, щоб наочно висловити прохання про те, щоб Свята Трійця просвітила наш розум. Потім рука переміщається до нижньої частини грудей: «Господи, зміцни наші життєві сили», і на плечі: «Освяти все, що ми робимо». Якщо людина свідомо перехрестився, то він вже молиться.

Символи багатозначні. Наприклад, один і той же китайський ієрогліф може означати кілька різних слів. Так і у хреста є ще одне значення. Під час церковної молитви людина, перехрестившись, приєднується тим самим до спільної молитви, нагадує собі (на жаль, думки наші мають властивість розсіюватися), що він не глядач, а учасник спільної справи».

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?