" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ПРО ЦЕРКОВНУ ПРОПОВІДЬ

Проповедь Христа

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри. Сьогодні поговоримо про церковну проповідь. Храм – це те місце, де окрилюється  душа. Шматочок Неба на землі. І все, що відбувається в храмі: перш за все, богослужіння, проповідь, інша церковна діяльність, – все це залучає нас до Божественного, Небесного.
Найчастіше після літургії ми чуємо напутні слова з вуст священика у вигляді проповіді. Проповідь може бути пов’язана з євангельським читанням. І тоді батюшка, грунтуючись на тлумаченні святих отців, пояснює слова Спасителя, події, описувані в Святому Письмі, тим самим намагаючись донести до нас повчальний зміст прочитаного. Також проповідь може розповідати про свято, яке вшановується Церквою в цей день. Будь-яке церковне свято несе в собі вічний сенс, який закликає кожного віруючого до порятунку, очищенню.
Святий євангеліст Лука пише: «Хто слухає вас Мене слухає» (Лк. 10:16). Кого Він мав на увазі під словом «вас»? Маються на увазі учні Господа. Коли ми слухаємо церковну проповідь, то слухаємо Самого Божественного Учителя, Господа Ісуса Христа. Проповідь сповіщає нам слово Боже.

Тому ми повинні слухати її з повною любов’ю, увагою і ретельністю: не повинні розмовляти, сміятися, переходити з місця на місце. Повинні виконувати те, чого навчають у проповіді. Чи не для своєї слави, не для земних похвал говорить проповідник, – єдино для прославлення імені Божого і для порятунку слухачів, щоб наставити і напоумити їх.
Проповідник говорить не від себе, а від імені Божого, тому і починає проповідь так: «Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Пастир Церкви уповноважений говорити перед членами церкви. Виходячи на середину церкви для проповіді, він виходить як би на всесвітню апостольську проповідь. Він є посланник Божий. Пастир Церкви, що проповідує Слово Боже, є уста Божі. Якщо здобудеш дорогоцінне з нікчемного, то будеш як уста Мої, – говорить Господь (Єр. 15: 19). Господь посилає проповідникам на допомогу Свого Ангела, вірного наставника.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?