" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Причини самогубства. Смертний гріх

spovidПравославна церква завжди з великим сумом відносилась до тих, хто позбавляє себе життя, як до дуже великих грішників і навіть, якщо самогубство було наслідком страждань.

А саме печальне тут те, що цей великий гріх не має можливості відпустити священнику. Бо для покаяння потрібна сповідь, на якій людина кається в своїх гріхах і щиро просить відпущення гріхів.

В той же час, ніколи не варто забувати, що з Ісусом Хрестом, після його смерті, до Раю перший прийшов саме розбійний, як його ще називають благорозумний.  І причина для цього дуже проста – він перед тим, яке вмерти на своєму хресті, поруч з Ісусом, приніс своє покаяння перед Богом.

Як з цього приводу написано: “І сказав йому Ісус: Поправді кажу тобі, нині ж будеш зі Мною в раю” (Лк.23: 43).

Святе Слово Боже говорить: “Коли ж кажемо, що не маємо гріха, – обманюємо самих себе, і немає в нас правди, коли ми свої гріхи визнаємо, то Він (Господь Ісус Христос – прим.), будучи вірним і праведним, простить нам гріхи наші і очистить нас від усякої неправди “(1Ін.1: 8-9).

Як бачимо для покаяння потрібна вільна воля людини, яка кається, а це значить, що самогубця за свій гріх ніяк не зможе покаятися і замість нього принести покаяння не можливо.

Самогубство – це по суті є вбивством самого себе, а це в Божих очах дуже тяжкий гріх. Додайте сюди гріхи безвір’я або маловір’я, оскільки хто попадає в категорію самогубців – це безбожники, ті, хто не визнає Бога.  Це люди з хворою психікою, люди, які натворивши в житті гріхів  і поступово відчувають розпач, втрачають віру в Божу допомогу і  сумніваються в тому, що Божий промисел має турботу за спасіння кожної людини, яка є по суті частинкою самого Бога. Вони не хочуть нести свій хрест життя.

 Як правило у самогубців до цього гріха додається і ціла низка інших тяжких гріхів – це гординя, блуд, нехтування батьками, розваги за допомогою окультизму. Сюди відносяться гадання на картах, будь – яка астрологія, читання  книг з магії и проведення ритуалів. Не менш тяжкі гріхи, коли люди краде те, що їй не належить, коли говорить неправду і таке інше.

Якщо згадати слова із Євангелії щодо несіння свого хреста по життю, то вони звучать так:

“Тоді Ісус сказав до своїх учнів: якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною» (Мф.16: 24).

В житті, хочемо ми цього чи ні, нам дається свій хрест, який ми повинні пронести через все своє життя з вірою і надією на те, що Господь дасть нам підтримку і ми спасемо свої душі.

Наш хрест це зовсім не примха Бога, якому байдуже до нас, який не звертаю на нас ніякої уваги, як часто вважають люди, ні і ще раз ні. Наш хрест, це наші випробування, це горнило, де вогонь випалює терни, роблячи нас більш досконалими, більш достойними в очах Спасителя, який один без гріха.

Уважно проаналізуйте тезу зі Святого Письма:”… знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний постановою ЙОГО, усе допомагає на добре” (Рим.8: 28).

Акцентую увагу на цій фразі щодо  “усе допомагає на добре”, а фраза “усе” – значить перемоги і радість і скорботи.

І саме важливе, що варто пам’ятати, це те, що Господь ніколи не дає нам випробувань – життєвий хрест важче ніж ми можемо витримати. Цей висновок побудований на багатовіковому досвіді Православної церкви.

Варто розуміти, що будь-які страждання, гріховні спокуси які на тебе накладає нечистий, ти можеш подолати, але якщо ти будеш просити допомоги у Бога. Як казав Господь, що без нього ми не можемо нічого творити.

Самогубство приходить тоді, коли ми по своєму безвір’ю отримавши якісь проблеми, які особливо в молоді роки, є по суті накрученими самою людиною в своїй голові, як і всілякими страхами і насправді не мають під собою серйозних підстав, через нехтування Богом, не звертаємося до нього з покаянням і молитвами про допомогу, не приходим до Причастя, до Соборування і не змиваємо наші гріхи і тоді біси, мета який у будь-який спосіб нашкодити людині, щоб звести її до пекла, доводить її до самогубства.

Саме наші дії, наше життя без віри, без покаяння, без Бога і є тим каталізатором, коли ми залишаємося без Божого захисту і допомоги і тим самим стаємо легкою здобиччю для диявола, який і приводить людину до самогубства. Це найвища насолода для нього, коли він знає, що нерозкаяна душа ніколи вже не вибереться з аду.

“Жало смерті – гріх” (1Кор.15: 56) – пише св. апостол Павло.

Саме тому Господь перед своїми стражданнями дав нам Таїнство Покаяння, яке згладжує, нівелює гріхи наші, в яким ми каємося.

“… смуток заради Бога чинить каяття на спасіння, а смуток світський чинить смерть” (2Кор.7: 10).

Суспільство все далі відходить від Бога і як наслідок зростає кількість самогубств.

Церковними правилами всі самогубці, а сюди Церква відносить і тих, кого вбили на дуелі, тих, хто вчиняючи злочин розбійного нападу, при цьому був вбитий та ті, хто дуже вимагав застосувати до нього евтаназію. Сюди також додають і тих, хто помер, але є підозра, що помер не природною смертю. Цих людей заборонено відспівувати в храмі, їх не можна поминати в неділю на Літургії і під час панахид.

Самовбивць не можна хоронити поряд с церквами на цвинтарях. Є думки, що до самогубців можна віднести загиблих “любителів” екстремальних видів “спорту”, адже вони реально розуміючи смертельну небезпеку таких занять, заради порожньої втіхи все одно ризикували життям. Фактично самогубцями є наркомани, токсикомани і алкоголіки.

Втім, у відомому дореволюційній настанові для священнослужителів С.В. Булгакова, з посиланням  на постанову від Священного Синоду 10 липня 1881 року вказується, що померлі від запою (якщо не доведено, що ті пили з метою отруїти себе алкоголем), не зараховуються до самогубців, на підставі того, що “… бо смерті від запою передує затьмарення розуму, чого не буває при вживанні інших засобів для свідомого самогубства … ” Хоча, практично всі п’яниці усвідомлюють, що надмірне вживання алкоголю смертельно для здоров’я. Не все так просто і в випадках смерті наркоманів від передозування, оскільки безпосередньо перед прийняттям наркотику наркоман перебуває у свідомості, на відміну від алкоголіка, який перебуває в запійному стані, коли приймає останні вже, смертельні порції спирту, перебуває явно в неосудному стані.

Виняток робиться лише для самогубців, які страждають явною психічною патологією, і які перебувають на офіційному психіатричному обліку. У таких випадках, необхідно надати архієрею, який керує вашою єпархією довідку з психіатричного закладу, який наглядав цього нещасного, і написати відповідне звернення з проханням благословити церковне поминання для такої людини. Практично завжди таке благословення дається …

Господь говорив :. “Я є лоза, а ви гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду, бо без Мене не можете робити нічого, хто не перебуватиме  в Мені, той буде відкинутий геть, як гілка, і всохне; а такі гілки збирають і кидають у вогонь, і вони згоряють “(Ін.15: 5-6) В цих словах і велика втіха для вірних християн, і страшне попередження для маловірів і відступників.

З Одкровення можна дізнатися ще ось це дуже страшне і невтішне для більшості: “. Блаженні ті, що творять заповіді Його, щоб мати право на дерево життя, і ввійти в місто воротами. А поза … … вбивці і кожен, хто любить та чинить неправду” (Об.22: 14-15).

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?