" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Православний лікар – про грип, щеплення і молитви

profilaktikaДорогі відвідувачі нашого сайту!

Зараз за календарем – жовтень. А це значить, що холод буде ще довго нас оточувати, а це значить, що застуда і все що випливає від неї, всі наслідки будуть загрожувати нашому організму! Та додайте сюди і вірус грипу, який виходить зі своєї страшної схованки на полювання.

Як боротися з ними? Чи можна перемогти ангіну і ГРИП молитвою? Чи потрібно робити щеплення? Про це розповідає православний лікар В. М. Вишньов.

– Доктор, зараз в нашому православному народі популярні молитовники «на всяку потребу». В них детально розписується, у випадку якої хвороби – якому святому потрібно молитися: коли болить голова – молися Івану Предтечі, при грудних захворюваннях – святителю Димитрію Ростовському і т.п. Можливо і на грип є свій особливий святий цілитель?

– Не знаю, чи правильно розподіляти святих по типу захворювань … Напевно, так робити не варто, – але я не богослов, і судити про це не мені. А як лікар я скажу: молитва – велика справа при лікуванні будь-якої недуги! Це я кажу з власного лікарського досвіду. Кому ми молимося при онкологічних захворюваннях? Це всі знають  – Божій Матері перед Її іконою  «Всецариця» .

А я знаю людину, яка вже вісім років живе з раком печінки! Розумієте: вісім років! З таким захворюванням стільки не живуть, це абсолютно виключено. А він живий, він приходить до нас, п’є наші трави. Але головне в тому, що він глибоко віруюча людина, живе церковним життям, молиться – в тому числі і перед іконою «Всецариця», – і Господь дає йому сили протистояти страшному недугу. Ось, що може молитва. А що стосується грипу, звичайно, і при грипі молитися необхідно. Просіть у Господа здоров’я, і буде дано вам. У Божої Матері просіть, у святого цілителя Пантелеймона … Та якщо звернетеся до будь-кого зі святих з любов’ю, він допоможе обов’язково.

Але я ось що зауважу. Можна сказати, що Господь заздалегідь, ще раніше перш наших прохань, допомагає нам: Він дає нам такі чудові засоби від самих різних хвороб, що я не втомлююся дивуватися Його милості. Скільки ліків від грипу існує в природі! .. Елеутерокок, лимонник, заманиха, аралія, женьшень, череда, бузина … І це ще не повний список.

Які речовини допомагають нам при грипі? В першу чергу – вітамін С і вітамін Р. Вітамін С – це шипшина, це журавлина, чорна смородина, калина, горобина, червона або чорноплідна; вітамін Р – це грецький горіх і т.д. Навіщо нам потрібні вітаміни С і Р? Вони зміцнюють стінки судин. Вірусу грипу, щоб розмножуватися і викликати хворобу, потрібно через кров пробитися всередину наших клітин. Але якщо ми приймаємо вітаміни С і Р, то стінки судин зміцнюються і вірус гине в міжклітинному просторі.

Моєму батькові зараз за вісімдесят, а дідові вже за сто, але в нашій родині грипувати не прийнято – це вважається поганим тоном. Чому? Та тому, що Господь дав стільки різних засобів для профілактики, що не користуватися цим даром грішно. Коли настають холоди, ми заварюємо шипшину – 2-3 столові ложки сухих плодів на літровий термос окропу. Увечері залили, вранці готове: пийте по 2 склянки – ось і буде відмінна профілактика простудних захворювань. З горобини, калини, брусниці ми робимо біологічно активну суміш з волоським горіхом. Брусницю в воді настоюємо, а журавлину просто заморожуємо в холодильнику. Взимку це все в хід йде: і кисіль, і компот, і варення, і трав’яний чай! Ніщо не пропає. Ще раз скажу: простудні захворювання – це поганий тон.

Тепер скажу про щеплення. Я категорично проти них, особливо щеплень від грипу. Адже ми не можемо передбачити, який штам грипу прийде в цьому році! Нас будуть прищеплювати, наприклад, від грипу А, а прийшов грип С – і щеплення виявилася некорисним. І гірше того: чужорідний білок увійшовши в організм, знижує захисні сили і може викликати патологію, особливо у дітей.

До чого я це веду? Я краще вип’ю настій шипшини, краплі елеутерококу або лимонника …

Що ще? Які ще є ліки? Квіти липи? Чудово! Але ще краще – бузина. Збирайте її, лікуйтеся, не хворійте .. Коли людина п’є липу, вона хворіє п’ять днів, а коли п’є бузину – три дня. Малина в будь-якому вигляді гарна: хочеш варення – їж варення, хочеш лист та живці заварити – заварюй і пий!

Наостанок скажу ось що … Є такий грубувата приказка у лікарів: або ти виспишся при грипі, або грип виспиться на тобі. Що це означає? Це означає, що при грипі необхідний постільний режим. Мінімум два дні. Я розумію, що в сучасних умовах, коли на підприємствах не піклуються про здоров’я своїх працівників, сидіти вдома з хворобою – це майже нереально … І все-таки, якщо є така можливість – відлежатися обов’язково! Але лежачи в ліжку, не втрачайте часу дарма: помоліться в міру своїх сил, читайте православну літературу, дуже раджу читати. Подібне читання заспокоїть вашу душу, налаштує її на піднесений лад, допоможе молитві, а молитва допоможе одужати. Гріх хворіти, коли Господь дає ліки! “

Будемо сподіватися, дорогі читачі, що ці здорові відповіді православного лікаря розкрили для Вас потаємні і потрібні двері в той світ, в якому Ви з Вашими рідними і близькими будете якомога менше хворіти!

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?