" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В ХРАМІ

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри. Більшість з нас ходить в храм регулярно, але не кожен знає про те, що існують певні правила поведінки в храмі. Вони не складні, і знати їх – справа необхідна.

Храм – подобу Неба на землі, де таємниче і незбагненно перебуває Сам Владика Неба і землі, Господь Ісус Христос. У храмі віруючий бере участь в соборній молитві. Старанна молитва віруючих, що зібралися разом, швидше  доходить до Бога, може творити чудеса.

• По дорозі в храм повторюй молитву смиренного митаря: Боже, будь милостивий до мене грішного (Лк. 18, 13), Ісусову молитву: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного, або п’ятдесятий псалом: Помилуй мя, Боже, по великій милості Твоєї …

• Заходь в храм зі смиренням і лагідністю, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі твоєї, бо Господь говорить: «Прийдіть до Мене всі втомлені й обтяжені, і Я заспокою ви» (Мф. 11, 28).

• Входячи в храм, сотвори три поясних поклони з хресним знаменням, вимовляючи подумки:

Боже, будь милостивий до мене грішного.

Створивши мене, Господи, помилуй мене.

Без числа згрішив я , Господи, прости мене.

• У храмі за звичаєм чоловіки повинні стояти в правій стороні, а жінки – в лівій.

• Християнин завжди повинен носити на собі натільний хрест. Без хреста православний християнин не може здійснювати церковні обряди, приступати до Таїнств.

• У храм треба приходити в скромному, не соблазнюючому одязі. Жінки й дівчата повинні бути з покритою головою (1 Кор. 11, 5). Неприпустимо причащатися Святих Тайн і прикладатися до святинь з нафарбованими губами. Не личить християнці носити чоловічий одяг (штани).

• У храм приходь до початку богослужіння: подай поминання за здоров’я живих і упокій спочилих, постав свічки, прикладися до ікон. Перш ніж прикластися до ікони, прийнято покласти перед нею два поясних поклони з хресним знаменням, а після цілування – третій уклін.

• Встань на вільне місце і слухай псалми і молитви, що читаються і співаються в церкві, по можливості уважно, розумом і серцем беручи участь в богослужінні.

• Твори хресне знамення з благоговінням і не поспішаючи. «Хрест не просто пальцями повинно зображувати, але повинні йому передувати сердечне розташування і повна віра» (свт. Іоанн Златоуст).

• Проходити між амвоном і центральним свічником не припустимо. Проходити із південної частини храму в північну або назад потрібно перед іконою, що лежить на центральному аналої.

• Не можна під час служби ходити по храму, ставити свічки, прикладатися до ікон, бо це заважає спільній молитві. Під час читання Євангелія, шестипсалм’я, співу Херувимської пісні, Євхаристійного канону слід зберігати благоговійне мовчання і докладати особливу старанність до молитви. В цей час не слід входити в храм, а чекати. закінчення  молитов в притворі.

• За дітьми в храмі треба стежити, щоб вони вели себе скромно і не шуміли.

• У православному храмі під час богослужіння прийнято стояти. У випадках нездоров’я дозволяється сісти і відпочити. «Краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи – про ноги» (свт. Філарет Московський). Але під час читання Євангелія і в особливо важливих місцях Літургії потрібно, по можливості, стояти. Не можна сидіти, закинувши ногу на ногу.

• У храмі нікого не осуджуйте. Зауваження можна зробити тільки тому, хто явно порушує благочестя, заважаючи спільній молитві. Але зауваження робити  зі смиренням і любов’ю.

• По можливості не залишай храм до закінчення богослужіння.

• Православним християнам не властиво стояти на колінах, піднявши голову (звичай ставати на коліна за власним бажанням, складати руки і бити себе в груди прийшло від єретиків і православним не властиво). Православні віруючі, згідно Церковному Статуту, в належний час творять земні поклони, припадаючи ниць і знову стаючи на ноги. При вигуку “Знову і знову, преклонивши коліна …» та інших, які закликають до колінопреклонної молитви, православні схиляють коліна і схиляють голову до землі до закінчення молитви.

• Коли в церкві осіняють народ хрестом або Євангелієм, образом, або Чашею, то всі хрестяться, схиляючи голову, а коли архієрей осіняє молящихся свічками (дикирій і трикирій), або коли священик благословляє рукою, а також коли кадять мирян, то хреститись не слід, а тільки схилити голову. У першому випадку ми поклоняємося Святині (хреста, Євангелію, іконі, Чаші зі Святими Тайнами) або при проголошенні пасхального привітання, а в другому – благоговійно відповідаємо на дію священнослужителя, освячує нас силою благодаті Божої. Лише в Святу седмицю Пасхи, коли кадить священик з хрестом в руці, виголошуючи: «Христос Воскрес!» – всі хрестяться і вигукують: «Воістину Воскрес!».

• Беручи благословення священика чи єпископа, християни цілують його правицю, через яку передається благословення, але не хрестяться перед цим.

• Після закінчення Літургії підійди і прикладись до хреста, який дає віруючим священик біля вівтаря.

• Виходячи з храму, сотвори три поясних поклони з хресним знаменням.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?