" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Повітряні митарства душі – поневіряння перше – пустослів’я

Про перше з поневірянь, яке проходить душа по смерті людини, про те, якими повинні бути слова і розмови православного християнина, яких гріхів, пов’язаних зі словом, він повинен уникати, розповідає священик.

«Коли ми сходили від землі на висоту небесну, спочатку нас зустріли повітряні духи першого поневіряння, на якому випробовуються гріхи пустослів’я. Тут ми зупинилися. Нам винесли безліч сувоїв, де були записані всі слова, які я тільки говорила від юності моєї, все, що було сказано мною необдуманого і тим більше сороміцького», – так описує блаженна Феодора перше поневіряння.

Звичайній людині інколи здається, що його життя, вчинки, тим більше слова можуть стосуватися лише його самого і не більше. Але реальність дещо інша – нас оточують духи: Ангели і демони. За кожного з нас, пильнуємо ми чи ні, ведеться духовна брань, недоступна нашому оку.

Існує і рукописання (Кол. 2, 14), і книга (Об’явл. 5, 1; 20, 12), у яку записуються всі наші справи і діяння.

З опису поневірянь ми бачимо сувої, складені, найімовірніше, в різний час і різними бісами, – якась диявольська канцелярія. Не треба приписувати бісам і їх князю дияволу божественні властивості, їм не притаманне усезнання і всевідання, і тим більше вони не всюди існуючі. Швидше за все, у них дійсно ведеться якась «бухгалтерія» на наші справи і діяння.

Я глибоко сумніваюся, що багато хто з нас хоча б один раз зустрічалися з самим дияволом. Частіше ми можемо залучати до себе увагу яких-небудь дрібних бісиків, в залежності від наших похибок. Для самого диявола наші гріхи – це як якась їжа, яка підживлює його і виправдовує існування пересічних бісів в очах князя бісівського. Який, у свою чергу, постає зі звітом перед Самим Богом. Сказано: «І був день, коли прийшли сини Божі постати перед Господом; між ними прийшов і сатана. І сказав Господь до сатани: звідки ти прийшов? І відповів сатана Господеві й сказав: я ходив по землі і обійшов її» (Йов 1, 6-7). Тобто, будучи творінням, сатана має своє місце в часі і в просторі, і, щоб йому що-небудь побачити або пізнати, йому треба там опинитися. Між собою біси постійно б’ються і шкодять один одному, бо дуже злі. В «Житії святого Нифонта Кіпрського» (пам’ять 23 грудня) говориться наступне:

«Блаженний сказав лукавому духу:

– Перестань, диявол, бентежити рабів Божих! Яка тобі користь від того, що ця душа піде в погибель?

Біс відповідав:

– Нам від того ні користі, але у нас є наказ від царя нашого й князів, які володарюють над нами, – боротися з людьми. Якщо ж князі дізнаються, що ми не боремося з людьми, то жорстоко б’ють нас».

Але повернемося до першого поневіряння. Тут виставляються перед нами такі наші гріхи, як:

  • Пустослів’я;
  • Блюзнірські слова;
  • Пустий сміх;
  • Безсоромні пісні;
  • Пусті розмови.

Звертає на себе увагу те, що Феодора зізнається: вона «анітрохи не вважала того за гріх, а тому і не сповідалася в цьому перед духовним отцем». Тут ми знаходимо відповідь, чому християнин може застрягти на якому-нибудь з поневірянь: так як він не вдавався до рятівних Таїнств Церкви і сам в момент смерті поставив себе в деяке скрутне становище. Далі ми побачимо, що Таїнства Церкви стирають весь бесівський компромат, накопичений на нас бісами.

Феодора висловлює здивування: «Я дивувалася, – розповідає вона, – як це у них нічого не забуто, адже пройшло стільки років, і я сама давно забула про це».

Сказано: «Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь в день суду: бо від слів своїх виправдаєшся, і від слів своїх засуджений будеш» (Мф. 12, 36-37). Митарства – це попереднє розслідування перед приватним судом по закінченні якого, на 40-й день після смерті, і виноситься попередній вирок. Остаточний вирок буде винесено тільки тоді, коли душа повернеться в тіло – на Страшному суді.

Коли людина потрапляє на перше поневіряння, у нього, напевно, буває відчуття того, що він потрапив на якусь дику дискотеку, тому що там все звучить, кричить і волає: лізуть в голову дурні думки, слова, мат, безсоромні пісні нав’язливо лунають у голові. Все це відразу оживає, якось матеріалізується. В 33-му псалмі сказано: «здержить свого язика від лихого та уста свої від говоріння підступу» (Пс. 33, 14). Особливо страшно і важко буде тим, хто блюзнить, для них покарання починаються ще в цьому житті.

Вважаючи, що хвороба трапилася через насмішника, він вигукував: «За що я так страждаю? Не із-за слів мого друга?»

«Один благочестивий чоловік, відчував особливу любов до святого великомученика Артемія, взяв свічок, масла і пішов до його мощів. На шляху з ним зустрівся один з його знайомих і запитав: “Куди, друг, свічки і масло несеш?” “Йду помолитися святому Артемію”, – була відповідь. Зустрічний, глузуючи, сказав: “Не забудь, друже, від нього хворобу захопити і сюди принести, коли підеш назад”. Той, що йшов до великомученика не відповів на глум і, зробивши при мощах святого молитву, пішов додому. Що ж? На зворотному шляху його дійсно захопила жорстока хвороба: він відчув нестерпний біль у тілі, воно місцями стало набрякати, і він був не в змозі дійти до будинку. Так як на шляху стояв будинок того самого насмішника, то йому нічого не залишалося, як поплентатися туди. І, прийшовши, він відчув, що хвороба його ще більше посилилася. На нього напало щось на зразок біснування, мова його оніміла, і хвороба здавалася смертельною. Однак через деякий час він прийшов в себе і, вважаючи, що хвороба трапилася через насмішника, сказав: “За що я так страждаю? Не з-за слів мого друга?”  Той же, зі свого боку, почав докоряти хворому і знову глузувати. Між ними справа дійшла вже до явної сварки, так що багато хто зупинялися і питали про причини сварки. Хворий розповів їм про свою зустріч з другом на шляху до святого Артемія і про його блюзнірства і, сказавши це, негайно відчув себе зовсім здоровим. Але о, жах! Його хвороба миттєво перейшла на іншого чоловіка, який почав кричати: “На жаль мені! Горе мені!” Присутні жахнулися, побачивши це, і прославили Бога і святого угодника: “Праведний суд Божий! Ти бо, шукав  цього і знайшов, і інші тобою так навчені будуть не хулити і не посміхатися над чудесами, які бувають від Бога святими Його угодниками”.

Святитель Василій Великий: «Говорити або робити навіть добре не до творення віри – значить ображати Святого Божого Духа»

Святитель Василій Великий вчив: «Не повинно вимовляти пустого слова, від якого немає ніякої користі. Бо говорити або робити навіть добре не до творення віри – значить ображати Святого Божого Духа».

Тобто християнин сприймає саму можливість говорити як «всіяний Логос» (святий Іустин Філософ) і намагається не говорити порожні, пусті і «гнилі» слова тією ж мовою, якою він молиться, свідчить про Бога і оспівує Його.

Слова: «говорити або робити навіть добре не до творення віри – значить ображати Святого Божого Духа» – означають, що від слів виникають наміри, точніше – словами і висловлюються наміри. А від намірів виникають справи, отже, як ми говоримо, так і чинимо.

Сказано: «Бо багато ми всі помиляємось. Хто не помиляється в слові, то це муж досконалий, спроможний приборкувати й усе тіло» (Як. 3, 2). Інший смисл слів: «робити навіть добре не до творення віри – значить ображати Святого Божого Духа» – означає, що все, що не в ім’я Боже, то або заради марнославства, або лукавий задум.

Таке «добре», яке «не до творення віри», – пастка для малодосвідчених християн. Тому й сказано: «Так і язик – невеликий член, але багато робить. Подивись, ось маленький огонь, як багато речовини запалює! І язик – вогонь, прикраса неправди; язик в такому положенні знаходиться між нашими членами, що сквернить усе тіло, запалює круг життя, будучи сам запалюваним від геєни» (Як. 3, 5-6).

Преподобний Ісая Відлюдник навчав: «Не соромся обличчя пустослова і, боячись засмутити його, не терпи, щоб тобі говорилося непотрібне». Від того, хто багато говорить віддаляйся, бо він плете мережу, а навіщо – ми не знаємо.

Преподобний Марк Подвижник: «Не бажай чути про чужих лукавствах, тому що при цьому риси тих лукавств надписываются і на нас»

Преподобний Марк Подвижник казав: «Не бажай чути про чужі лукавства, тому що при цьому риси тих лукавств надписуються і на нас». І дійсно! Коли ми говоримо про чужі гріхи, базікаємо і радіємо у злобі, то Бог обов’язково попустить нам впасти в щось подібне.

Один добре мені знайомий священик розповідав:

– Одного разу по радіо я почув пісню Бориса Моїсеєва «Блакитний місяць». Я нормальна людина, у мене дружина, троє дітей. Нічого такого ніколи за собою не помічав… Але весь день в голові крутилася ця пісня з особливою інтонацією виконавця: «Голубая луна! Го-лу-ба-я»! – Це тривало і в храмі, і вдома, і я прийшов у відчай.

Я порадив тоді побратиму наспівувати про себе: «Господи помилуй». Ця мелодія допомогла йому, і ніщо вже не звучало в голові. «Блакитна місяць» розчинилася.

Біси на поневіряння не вимагають від людей того, що не належить їм, бісам. Мова йде про гріхи, вади і злочини, і якщо людина у своєму земному житті ототожнилася з усім цим, то вони розглядають таку людину як свою здобич.

Але якщо розірвання між гріхом і людиною здійснилося до моменту його смерті, то йому нічого боятися на поневіряннях. Сходи від землі до неба не є бесівським «ліфтом»: типу де хочуть, там і зупинять.

Навпаки, згадаймо: «І побачив у сні: ось драбина стоїть на землі, а верх її торкається неба; і ось, Ангели Божі сходять і піднімаються по ній. І ось, Господь стоїть на ній і каже: Я Господь, Бог Авраама, батька твого, і Бог Ісаака; [не бійся]…» (Бут. 28, 12-13). Вона так і зображується на православних іконах, ця драбина: нагорі сидить або стоїть Господь, Ангели допомагають душам підніматися по ній. І хоча цей божественний заклик «не бійся» свідчить про певну небезпеку, але душа, яка встигла до моменту фізичної смерті примиритися з Богом, нічим не ризикує і вільно сходить на Небо. Біси-«митники» – скоріше випадковий елемент поблизу такого важливого і відповідального місця для сходження в Царство Небесне, як драбина Якова. Але так як людина наділена вільною волею, він має право не тільки на сходження, але і на випадання з духовного світу, і це виправдовує присутність бісів тут. Як і присутність сатани «день, коли прийшли сини Божі постати перед Господом» (Йов 1, 6).

Апостол Павло в Посланні до Ефесян пише: «Ніяке гниле слово нехай не виходить з уст ваших, а тільки добре на виховання в вірі, щоб воно давало благодать слухаючим» (Еф. 4, 29).

Одного разу в храм прийшов молодий чоловік, який нещодавно одружився. Він сказав:

– Не знаю, що сталося з дружиною: вона замкнулася, зовсім зі мною не розмовляє.

Я попросив привести дружину до церкви. І коли ми зустрілися втрьох, на моє запитання: «Що трапилося?» – вона не відразу зважилася відповісти. Але потім розповіла:

– Все було як завжди. Чоловік прийшов з роботи, я приготувала вечерю, накрила на стіл. Він сидів на дивані, дивився на мене, як я бігала туди-сюди, і раптом сказав: «Яка ти в мене нечупара».

Чоловік сказав – і тут же забув ці слова. А у дружини вони залишилися.

– Ми їмо разом, а в голові крутиться: «Яка ти в мене нечупара», – зізналася молода жінка. – Ми стаємо на молитву, а в голові знову ці слова.

Гнилі слова можуть посіяти бурю негативних емоцій в душі людини і порушити духовний порядок у життя сім’ї.

Чуєте заклик апостола Павла? «Ніяке гниле слово нехай не виходить з уст ваших». Дійсно, буває так, що християни дозволяють собі говорити гнилі слова. Один знайомий мені філолог, який вивчає в тому числі і російський мат, сказав мені, що так звані матюки в основному тюркського походження. Ці слова вигукували монголи, коли брали штурмом наші фортеці. Незабаром ці слова перетворилися в устах російських людей в лайку. Але в дійсності монголи вигукували імена своїх богів, імена своїх божків, і бовванів, кумирів, сподіваючись з їх допомогою здобути перемогу. Як, наприклад, мусульмани під час битви вигукують: «Аллах акбар!» У Законі Божому, в П’ятикнижжі Мойсея сказано: «Ім’я інших богів не згадуйте» (Вих. 23, 13).

Звичайно, зараз багато які лайки придбали в нашому житті цілком конкретний зміст, і ми не надаємо їм первісного язичницького значення. Але насправді це слова-мантри, в яких призиваються язичницькі боги.

Апостол Павло пише, що язичницькі боги – це біси. Сказано: «…язичники, приносячи жертви, приносять, бісам, а не Богу. Але я не хочу, щоб ви були спільниками бісів» (1 Кор. 10, 20). За кожним культом шанування того чи іншого бовдура ховалися біси і демони. Апостол Петро в 1-му посланні надихає нас: « Коли говорить хто [говори] як слова Божі» (1 Пет. 4, 11). Тобто, стежачи за своєю мовою, ми забезпечуємо собі безпечне проходження першого поневіряння. Оскільки, дійсно, за кожне слово пусте ми дамо звіт, «бо від слів своїх виправдаєшся, і від слів своїх засуджений будеш» (Мф. 12, 37).

В дні земного життя Христа древні вчили: «Якщо за трапезою не пригадуються слова з Писання, то це трапеза мерців».

Насмішники, пустослови і базіки легко можуть застрягти на першому поневірянні.

Закінчуючи розповідь про перше поневіряння, блаженна Феодора свідчить: «Але святі Ангели, які водили мене, поклали кінець моєму випробуванню на першому поневірянні: вони покрили гріхи мої, вказавши лукавим на деякі з колишніх моїх добрих справ, а чого не діставало з них на покриття моїх гріхів, додали з чеснот отця мого преподобного Василія і спокутували мене з першого поневіряння, і ми пішли далі».

Слова: «вони покрили гріхи мої, вказавши лукавим на деякі з колишніх моїх добрих справ» – не означають, що добрих справ достатньо, щоб позбутися від злих. Так вчили єретики пелагіане. Швидше за все, мова йде про те, що, сповідуючись в гріхах пустослів’я, Феодора ще й створила плід покаяння (тобто зазнала призначену духівником єпитимію).

Слова: «додали з чеснот отця мого преподобного Василія» – аж ніяк не проповідують латинську оману «про сверхдолжні заслуги святих», а вказують на добродійні молитви преподобного Василія за блаженну Феодору.

Слова: «і спокутували мене з першого митарства» – не можуть бути віднесені до Ангелів, швидше за все, вони нагадали бісам, що ці гріхи вже викуплені Кров’ю Сина Божого.

<<< Головна                                                                    Митарства >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?