" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ПОВЕРНЕННЯ БЛУДНОГО СИНА

Слава Ісусу Христу, дорогі наші читачі.Сьогодні в нашій церкві Святого Миколая в Бортничах під час служби ми слухали притчу про блудного сина. Ця друга неділя готує нас, своїх вірних чад, до   благодатного часу Великого посту, часу особливих духовних подвигів і покаяння .У євангельському читанні ми чуємо цей один з найвідоміших сюжетів, який знайшов своє відображення, мабуть, у всіх проявах людської творчості. Притчу про блудного сина Господь запропонував присутнім навколо Нього людям і учням. Це історія про те, як у одного багатого чоловіка було двоє синів. І один з них сказав батькові, щоб той виділив йому належну частину спадщини. Батько не став перечити синові і по любові своїй зробив так, як той вимагав, і виділили все, що йому належало.  Після чого цей син узяв все і пішов з дому свого батька і дуже швидко все це багатство спустив і витратив, живучи блудно. Розтратив з блудними людьми, розтринькав, і до того ж в області, де він перебував, настав страшний голод. Так що цій людині, котра виросла в гарному будинку, довелося пристати до одного з мешканців і пасти його свиней, до такої міри приниження він дійшов. Він терпів таку потребу, голод, що радий би був поїсти те, що давали в якості корму свиням, але і цього йому не діставалося.

Але цей блудний син одумався, прийшов в себе і подумав так: «У будинку мого батька найманці живуть краще, ніж я зараз». Вирішив повернутися, покаятися перед батьком і попросити прийняти його вже не як сина, а як найманця, як працівника і слугу.

Люблячий батько, тільки дізнавшись, що його син наближається, розчулився, вибіг йому назустріч, обійняв, наказав видати йому найкращий одяг, перстень на руку, чоботи і наказав влаштувати бенкет і радів цьому несподіваному поверненню втраченої дитини.

Дарунки, які син вимагав та отримав від батька, це ті дари, які ми всі від народження отримуємо від Бога: краса, розум, здібності і таланти. Хто винуватець нашої краси і здібностей, хто джерело сил? Звичайно, кажуть, що людина схожа на батька і матір. Але в першу чергу – це Творець неба і землі, Він, Художник, створює такі прекрасні твори і наділяє їх колосальними здібностями і розумовими, і духовними; а паче того християни ще й наділені дарами Святого Духа, які вони отримують в хрещенні в Церкві.

Але часто людина приписує собі всі ці дари і таланти, віддаляється від Бога, не бажає більше жити під дахом Його вдома, слухати Його заповіді, виконувати Його прохання, хоче сам безмежно насолодитися своїм життям. І часто така людина стрімко марнує всі свої таланти і приходить в страшний стан. І розуміючи чи ні, він теж починає пасти свиней – стає свинопасом.

Святі отці розуміють під євангельськими свинями людські пристрасті, тобто людина не хоче більше працювати Богу і перебувати в Божественній благодаті і неминуче виявляється в компанії цих свиней: помисли, пристрасті, яким служить, і їжу, яку він готовий приймати – все це свинське.

Для того, щоб зрозуміти, який яскравий образ запропонував Господь слухаючим, треба пам’ятати про те, що Його слова були звернені до юдеїв, для яких свиня була нечистою твариною. Він говорив це, показуючи глибину падіння нещасного сина. З члена сім’ї і спадкоємця багатої людини він перетворився в пастуха і співтрапезника свиней.

Ми бачимо гріх навколо себе, але частіше за все не розрізняємо його справжнього обличчя, не відчуваємо його сморід.

Зараз багато називають красою, блиском, успіхом: конкурс такий-то, агентство таке-то, фестиваль такий-то, нагорода така-то, магазин таких-то і таких-то речей – все це прибране в красу, пахощі, і тільки діти Божі можуть відчути справжній сморід і мерзоту того свинства, яку цей світ називає красою, успіхом і чимось благим. І люди, які присвячують своє життя служінню цьому, страждають, душа їх голодна, як був голодний євангельський блудний син. Але Господь готовий прийняти і їх, ми бачимо, що тільки одне покаяння цього сина викликало таку любов і ще дари з боку батька, тобто Бога.

У притчі є й інший син. Коли він побачив, що його брат повернувся, побачив радість своїх рідних, слуг і батька, як він відреагував на це? Із заздрістю і з образою став висловлювати претензії батькові. І брата свого він не називає братом, а говорить: «Цей, син твій, розтратив з блудницями свій маєток, а ти так радієш його поверненню. А я, який був завжди з тобою, не удостоювався такої любові ». На жаль, так часто буває і з нами.

Цей гріх, цей навик заздрити і засуджувати ближнього дуже часто перемагає в нас християнську любов. Як тільки хтось в Церкві щось зробить гарне, або просто якийсь чоловік поруч з нами, тут же в нашому серці народжується заздрість, критика, осуд. Нам здається, що краще б вже і не робили нічого хорошого, тому що це не ми зробили. Це дуже страшна енергія, страшна сила, яка роз’єднує нас. Те саме можна сказати і до того, коли ми не віримо, що людина виправилася, змінила своє життя, стала іншим. Ми любимо згадувати і говорити тільки щось погане, пов’язане з ним.

Що таке покаяння? Покаяння – це джерело радості не тільки для покаявшоїся людини, але і для ангелів. У цьому ж розділі від Луки, перед тим як розповісти цю притчу, Господь якраз говорить: «У Ангелів буває радість за одного грішника, який повернувся і покаявся» (див .: Лк. 15, 10). Ми не хочемо бути Ангелами, ми хочемо бути прокурорами, суддями і розділити з Ангелами цю радість ми дуже часто не можемо.

Покаяння – це шлях до порятунку, обоження, повернення в дім Отця нашого Небесного, і цей блудний син – це не тільки наш ближній або родич, який взагалі далекий від Церкви, це все ми. Багато з нас пройшли цей шлях, багато опинившись в Церкві, починають розслаблятися, відпадати, повертатися до цього свинячого корита і забувати Божественну благодать.

Апостол говорить, що наші тіла – це судини Божі, в них ми повинні прославляти Бога, він буквально говорить так, що не для розпусти тіла створені, ні для духовного, ні для фізичного, а для прославлення Божого (див .: 1 Кор. 6 , 13).

Настає час покаяння, особливої ​​радості духовної, в скорботі про гріх і радості з’єднання з Богом. І кожен з нас повинен розділити цю радість разом з Ангелами і постаратися всіма силами когось теж привести до цієї Трапези, через свій приклад, свою любов. Не як цей старший брат, який засуджував брата-грішника, а як батько, як слуга привести, щоб всі ми разом, як сьогодні сказав апостол, прославляли Бога і в тілах наших і в душах наших, які належать Богові.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?