" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Поведінка в церкві

povedinka-v-xramiПоведінка в церкві. Для чого ми приходимо до храму?

Сама головна наша мета тут на землі – спасіння душ наших і тому важливо славословити нашого Отця Небесного за всі його безцінні дари, які ми щомиті отримуємо від нього. И найкраще це робити саме під час Богослужінь в храмах, але не лише там і не лише в цей час.
Але, саме в церкві, як в домі Бога нашого, людина найтісніше може з’єднатися с Отцем під час молитви і отримати від нього підтримку.
Господь сказав : «Якщо двоє з вас на землі погодились про всяку річ, то коли вони попросять, буде їм від Отця Мого Небесного, бо, де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там Я серед них» (Мт 18 : 19,20).  Апостол Павло називає Церкву «Тілом Христовим, повнотою наповняє все і в усьому » (Еф. 1:23), а також «домом Божим», «стовпом і затвердженням істини» (1 Тим. 3:15).

Саме храм є тією опорою для християнської душі де, вона познає істину. Якщо людина не ходить до церкви, не приймає участі в її Таїнствах, то і спастися вона не зможе. А, що найважливіше – це наше тимчасове життя, повне страждань та болю, чи життя вічне з Богом і в Бозі?
І коли людина каже, що вона вірує в Бога, але тільки в душі і тому не ходить до храму, то знайте, що це неправда. Як каже народне прислів’я: « Якщо вам Церква не Мати, то і Бог вам не Отець». Така людина не є воцерковленою, вона поза церквою.

Тепер про те, що потрібно при вході в церкву?
Спочатку варто тричі перехреститися і за кожним хрещенням варто вклонитися поясним поклоном і в умі промовити:
Після першого поклоніння: «Боже, буди милостивий до мене, грішного»,
після другого поклону: «Боже, очисти гріхи мої і помилуй мене» ,
після третього поклону: «Без числа згрішив, Господи, прости мені».

Безумовно, можна і коротко помолитися, сказавши: «Господи, помилуй».

Тут саме важливе – це відключитися від суєти мирської і налаштуватися на спілкування з Отцем Небесним.

Як треба поводитися в церкві?
Перед тим, як піти до храму, варто ознайомитися з Правилами поведінки в Божому домі.

Для жінок ЗАБОРОНЕНО:
вдягати брюки, короткі спідничкі, вдягати блузи з короткими рукавами, або взагалі без них. Не наносити перед церквою косметики на обличчя.
Вкривати голову хусткою або накидкою.
Чоловікам ЗАБОРОНЕНО:
Входити до храму в головному уборі.
Також не можна приходити до храму в нетверезому стані і не можна палити на території церкви.

Варто прийти до церкви трішки раніше – хвилин за 15-20. Це дасть можливість вчасно подати записки для поминання, прикластися до святинь і ікон, поставити свічку.

Давним давно в церквах встановлено правило, чоловіки стоять в храмі праворуч, а жінки – ліворуч.

Якщо не так багато в храмі людей, то не варто ставати посередині церкви на проході проти Царських воріт. Коли священник помазує єлеєм, то варто пропускати вперед чоловіків.

Не варто входити в храм під час Богослужіння, а якщо і спізнилися, то треба тихенько зайти та не розмовляти. Тим більше забороняється під час Богослужіння підходити до святинь і ікон з метою прикластися, проходити вперед щоб ставить свічки, оскільки це заважає іншим парафіянам молитися і відволікає від духовної участі в Богослужінні.
При сидінні заборонено класти ногу на ногу, тримати руки в кишенях чи за спиною. Тобто, як ви зрозуміли, в церкві варто вести себе чемно і благоговійно.

Кому варто ставити свічку і яка молитва повинна бути першою?

Спочатку поставте свічку на підсвічник біля аналою в центрі церкви, там де лежать ікона свята і ікона храму. Потім на спеціальний металевий прямокутник, де розп’яття – там ставим за упокій близьких. Також можна поставити свічку до ікон святих угодників Божих.

Що стосується молитви, то головне – це молитви за прощення наших гріхів, потім вже варто приносити подячні молитви Богу і лише після цього просити помочі Божої.

Чому під час служби варто весь час стояти?

У храмі відбуваються богослужіння і священні дії, під час яких людина стоїть перед Богом своєю душею, розумом і серцем, а оскільки душа і тіло тісно пов’язані один з одним, то і самим тілесним стоянням він висловлює свій внутрішній настрій. Людина створена Богом так, що саме вертикальне положення тіла вказує на його піднесене призначення.

Християнин під час богослужіння – це не зацікавлений глядач, а побожний співучасник священного дійства. І хто щиро, уважно, всією душею молиться, той не відчуває втоми. Звичайно, люди, які страждають тілесними недугами, або потребують додаткового відпочинку (наприклад, вагітні жінки, люди похилого віку) можуть сидіти на лавках , які є у всіх храмах. Коли читають Євангеліє та особливі місця Літургії треба обов’язково стояти.

Зрозуміло, що не всі можуть вистояти всю службу і як казав святитель Філарет (Дроздов), який жив у 19 столітті «Краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи про ноги».

Як часто слід відвідувати храм?

У четвертій заповіді говориться, що шість днів людина повинна працювати, а сьомий день присвячувати Господу Богу. Тому кожен християнин повиненвідвідувати храм в недільні дні, включаючи всенічне бдіння напередодні (в суботу ввечері), і, по можливості, в дні церковних свят. Можна приходити вхрам і в будь-який інший час -помолитися, поставити свічки перед іконами, подати заздалегідь записки на Літургію, поговорити зі священиком.

Чи можна приймати їжу в ранкові години перед відвідуванням храму?

За Статутом Церкви робити це не положено. Той, хто не причащався, куштує після закінчення богослужіння антидор, який можна приймати тільки натщесерце. Послаблення можливі для дітей і людей, які страждають фізичними недугами, яким дозволяється приймати їжу перед відвідуванням храму. Статут Церкви розрахований на фізично здорових людей.

Чи можна під час Причастя ставити свічки і прикладатися до ікон?
– Причастя – це найважливіша частина богослужіння, тому в цей період не слід ставити свічки і прикладатися до ікон. Хто в цей день не причащається, повинен стояти на одному місці і молитися, зберігаючи благоговіння перед найбільшим Таїнством.

Духовне життя, участь в богослужінні не обмежуються свічкою. Свічка має символічне значення, але рятує не символ, а справжня сутність -божественна благодать, яка подається в Таїнствах. Тому під час богослужіння вся увага повинна бути звернена на те, що співається і читається в храмі. Ставити свічки треба до початку богослужіння, а якщо не встигли, після його закінчення.

Якщо необхідно піти до закінчення Літургії, коли можна це зробити?

Йти з храму до закінчення Літургії допускається лише через немочі або в разі крайньої необхідності, але тільки не під час читання Євангелія і здійснення Євхаристії.

Бажано не виходити з церкви аж до вигуку священика «З миром вийдімо».

Чи можна підійти на помазання під час всеношної служби нехрещеним?

Ніякої шкоди нехрещених не буде по того, що його помажут освящепним маслом, але тільки треба задуматися, а чи буде це йому корисно. Якщо це наближення людини лише до огорожі церковній, якщо він, поки ще не наважився хреститися, проявлений інтерес до цих дій в Церкви, то це добре.
А якщо ж людина такі дії сприймає як своєрідну магію, як якісь «церковні ліки», але при цьому людина зовсім не прагне воцерковитися, щоб стати православним християнином, але вважає, що помазання послужить йому якимось оберегом, то в такому випадку краще не підходити.

Чи можна нехрещеним людям прикластися до мощів?

До святих мощей і ікон прикладатися можна і не нехрещених, якщо вони мають віру і благоговіння перед святинею.

Чи прикладаються до хреста в Радоницю?

До хреста прикладаються щодня по закінченні богослужіння, тому що хрест – головна християнська святиня, це символ віри і знаряддя нашого спасіння.

Що робити, якщо дитина в храмі розплакався?

Коли дитина плаче треба її заспокоїти, а якщо це не вдається, то вийти з ним з храму, щоб не заважати моляться іншим.

Чи дозволяється в храмі фото- і відеозйомка?

– Загальноцерковной заборони на фото- і відеозйомку в храмах не існує (приклад: телетрансляції Різдвяних і Великодніх богослужінь). Однак, з метою дотримання церковного благочиння слід просити благословення священика на ці дії.

Як ставитися до того, що під час служби можно побачити красиве світіння ікон, воріт, тощо?

З великою обережністю. Всякі видіння людині некорисні, так як через них найчастіше відбувається омана лукавим духом, що призводить до стану, званому в Православ’ї прелістю. Подібним видінням не треба надавати ніякого значення, варто намагатися взагалі не звертати на них уваги. Також потрібно бути обережним і щодо слухання голосів і будь-яких фізичних відчуттів під час молитви.

Варто почитати творіння свт. Ігнатія Брянчанинова і докладніше дізнатися про те, як протистояти подібного роду спокусам.

Чому жінкам в храмі треба бути вкривати голову якоюсь хусткою?

У Святому Письмі сказано: «І кожна жінка, що молиться чи пророкує з головою, соромить свою голову» (1 Кор 11: 5.). «Отож, чоловік покривати голови не повинен, бо він образ і слава Бога, а жінка чоловікові слава. Бо чоловік не походить від жінки, але жінка від чоловіка; не створений бо чоловік ради жінки, але жінка ради чоловіка. Тому жінка повина мати на голові знака влади над нею, ради Анголів »(1 Кор. 11: 7-10).

З якої причини жінкам забороняється вдягати в церкву штани?

Штани – це з давних давен одяг для чоловіків, а Бог заборонив нам надягати одяг, який не відповідає полу людини. «На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен одягатися в жіноче плаття, бо хто чинить це то є гидота для Господа, Бога твого, ». (Втор 22: 5) ..

Чи обов’язково вставати в храмі на коліна під час богослужіння?

Якщо священик і всі хто моляться встали на коліна, то треба теж встати. У виняткових випадках, коли людина хвора або коли в храмі дуже тісно, можна на коліна не вставати.

Для чого по храму ходять з підносами і збирають гроші?

– «Хіба не знаєте, що священнослужителі від святилища годуються?» (1 Кор 9:13.). Самим Господом встановлено, що Церква існує на пожертви віруючих (Лев 27:32; Втор. 12: 6 .; 14:28; 18: 1-5). З державного бюджету не виділяється коштів на утримання храмів, на зарплату священикам, дияконам, псаломщикам, тим, хто співає, свічницям, сторожам, прибиральницям, вчителям недільних шкіл та іншим працівникам храмів, так як Церква в нашій країні відокремлена від держави, але ця держава зобов’язує Церква платити податки за оренду землі та будівель, за воду, електрику, опалення і т. д. Крім цього необхідні кошти на ремонт і реставрацію, на підтримку красу внутрішнього оздоблення храмів, на придбання шат, богослужбового приладдя і книг. Всі ці витрати храми змушені покривати самостійно, а їх доходи складаються тільки з пожертв віруючих.

Як треба поводитися при кадіння храму?

Під час кадіння священником в храмі, треба відійти, щоб дати йому дорогу, і при цьому варто вклонитися. При цьому не треба повертатися спиною до вівтаря. Треба лише злегка розвернутися. Хреститися в цей час не варто.

Що означають поклони?

– Поклони – символічна дія, що служить виразом почуття благоговіння перед Богом. Колінопреклоніння і вставання символізує падіння людини через гріх і вставання його по людинолюбству ГОСПОДА.

Усвідомлюючи свою гріховність і негідність перед Богом, в знак смирення молитву супроводжують поклонами.

Які бувають поклони?

– Уклони бувають поясні, коли нахиляються до пояса, і земні, коли, кланяючись, стають на коліна і торкаються головою землі (підлоги).

Чи є які-небудь обмеження в церковному житті для жінок, які перебувають у природному нечистоті?

У старозавітній Церкви існували суворі обмеження на участь жінок, які перебувають у природному нечистоті, в церковному житті: «І сказав Господь до Мойсея, говорячи: Скажи синам Ізраїля: Коли жінка зачне, і породить дитя чоловічої статі, то буде нечиста сім день, як за днів нечистоти місячної її очищенням, вона буде нечиста; … І тридцять три дні повинна вона сидіти в очищенні від крові своєї; ні до чого священного не буде вона доторкатися і до святилища не повинна вона приходити, аж до виповнення днів очищення її »(. Лев 12: 1-4). «А якщо вона очиститься від течі своєї, то повинна відрахувати собі сім днів, а потому стане чиста» (Лев. 15:28).

І в Новозавітній Церкви існує правило, за яким під час нечистоти жінки НЕ ПОВИННІ причащатися і не входити в храм до 7 днів (Номоканон, 64). Породіллям же вхід в храм забороняється протягом 40 днів з часу народження ними немовляти.

«Наближення в нечистоті до святині є зухвалість і образа святині. Тому цілком природно з боку Церкви бажання утримати жінку від церковного спілкування на час перебування в природній нечистоті, що є як би печаткою первородного прокляття жінки (Церковний вісник, 1896, 39). Утримуючись протягом 40 днів від входу в храм, жінки, які народили, тим самим доводять свою покору святій Церкві щодо чистоти, наслідуючи Богородиці Діві, Яка хоча і не потребувала ніякого очищення, як непорочна Пріснодіва, але виконала закон очищення »(Лк. 2:22) , (Настільна книга для священно-церковнослужителів).

Однак, в даний час навіть серед досвідчених священнослужителів немає єдиної думки щодо всіх нюансів цього питання.

Від участі в церковних Таїнствах в цей період слід утриматися, якщо немає смертельної небезпеки.

З якого боку треба обходити ікони в храмі – справа наліво або зліва направо?

– З будь-якого. Головне, щоб це робилося благоговійно, з молитвою і не заважало іншим людям.

Скільки квітів можна приносити в храм – парну або непарну кількість?

Має значення не кількість принесених в храм квітів, а сердечне налаштування тих, хто приносить.

Один комментарий
  1. Юрій Володимирович 3 роки тому

    Дякую, все так зрозуміло пояснення написані, скільки ми ще не знаємо про те, що стосується храму

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?