" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Питання священику про створення світу

v-rayu-adamСьогодні, в рубриці «Питання до священика», ми розберемо біблійну тему створення світу в наступних питаннях-відповідях:

  • Як Бог створив весь світ всього за кілька днів?
  • Як (з чого) Він створив людину?
  • Людина з самого початку виглядала так, як він виглядає зараз?
  • Яким був Адам?

  • Чому за зірване яблуко доводиться розплачуватися всьому людству?
  • І чи було відомо до створення світу то, що людина згрішить і впаде?

На запитання відповідає священник:

“Ми вже почали розмову про властивості Бога, тепер можна його продовжити, згадавши ще одну з них – Його Всемогутність. І весь світ, і людину Господь створив одним рухом думки, без жодних зусиль.

Світ був створений Богом з нічого, а ось про людину в Біблії сказано, що його Господь створив з пороху земного. Цим вказується на те, що за своїм, так би мовити, хімічним складом, людина не відрізняється від навколишнього його середовища: всі складові його елементи присутні і в природі. Однак є в людині щось, що відрізняє його від навколишнього світу. Це душа. І якщо тіло створено із землі, то душа вкладена безпосередньо від Бога. Святе Письмо так говорить про це: “І створив Господь Бог людину з пороху земного, і вдихнув у ніздрі її дихання життя, і стала людина живою душею” (Бут. 2,7).

Це, звичайно, дуже коротка відповідь, докладніше про те, як відбувалося творення світу і людини, можна почитати в перших розділах книги, якої починається Біблія, – в книзі Буття.

– Людина з самого початку виглядала так, як виглядає зараз?

– Створена Богом людина – Адам не тільки виглядав інакше, ніж ми, але і за всіма своїми якостями був іншим. Про це пишуть багато святих отців, тлумачачи біблійну розповідь про перебування людини в Раю.

– Яким же був Адам?

– Перш за все, він не був смертним, тобто міг жити не вмираючи! Бог спеціально для цього насадив в Раю дерево життя, харчуючись плодами якого людина і могла б отримувати невичерпну життєву силу.

Все здатності розуму і душі Адама набагато перевершували будь-кого з сучасних геніїв. Душа його була настільки чиста, що він міг безпосередньо спілкуватися з Богом.

Біблія говорить про присутність Бога в Едемському саду (це назва місцевості, в якій розташовувався Рай), як про звичайну річь: Бог ходить по Раю в прохолоді дня і розмовляє з Адамом. У Святому Письмі є думка, що Бог настільки великий, що неможливо людині (в занепалому, тобто сучасному, стані) побачити Його у всій величі і не померти. Яка ж була внутрішня душевна сила Адама, якщо для нього спілкування з Богом не несло загрозу смерті, а було частиною повсякденності!

Адам був мудрий, набагато мудріший за всіх нинішніх вчених, разом узятих. Йому вистачало одного погляду, щоб пізнати суть оточуючих його речей. Цією здатністю Адам тільки почав користуватися: Біблія описує, як він давав імена тваринам. Дати точну назву чомусь можна, лише знаючи предмет у всіх подробицях. Інакше потрібно буде, згодом, змінювати, доповнювати, виправляти визначення. Яка була сила розуму Адама, якщо він зміг без всяких приладів і досліджень, одним поглядом побачити всю суть і властивості кожної тварини! Більш того, дати кожному визначення всього одним словом! Зараз опису кожного виду тварин вчені присвячують величезні праці: дисертації і монографії, а Адам вміщував все це в одне-єдине слово.

Обдарований таким розумом, Адам був поставлений Богом панувати над світом. Зараз, в епоху технічного прогресу, люди звикли гордовито дивитися на себе, як на підкорювачів Землі, космосу, всього світу. Але насправді ми не пануємо, а пристосовуємось до світу. Адам же дійсно міг наказувати і стихіями, і тваринами. Відблиски цієї влади мають деякі зі святих людей. Найнебезпечніші з звірів – леви, крокодили, ведмеді, змії – не тільки не завдавали шкоди святим, але і служили їм. Розповіді про такі випадки не рідкість в Житіях святих. Адам же володів цією владою у всій повноті.

Природно, що, так сильно відрізняючись від нас своїми внутрішніми якостями, перша людина відрізнявся від нас і зовні. Перш за все, святі Отці помічають, що він був гарний, тіло його не знало вад, Адам не відав ні хвороби, ні втоми. Навіть праця (Господь звелів був обробляти райський сад) для нього не була чимось важким і гнітючим. Тіло його було іншим – менше грубим, менш речовим, якщо можна так сказати.

Точно описати властивості такого тіла зараз неможливо, але якісь його риси можна уявити, придивившись до Христа. Його називають другим Адамом, бо Йому вдалося відновити в Собі все, чим володів Адам, і навіть більше.

Про особливі властивості тіла Христа говорять євангельські сторінки: Христос, наприклад, ходив по воді, від дотику до Нього люди зцілювалися, після Свого воскресіння Він приходив до учнів крізь замкнені двері.

Я усвідомлюю, що створений мною опис того, яким була створена людина, дуже приблизний, але і він дає нам зрозуміти, що ми з вами втратили після того, як Адам здійснив перший в історії людства гріх.

– Чому за зірване яблуко довелося розплачуватися всьому людству?

– Розплачуємося ми не за яблуко, а за здійснений нашими прабатьками гріх. Яблуко тут ні при чому, адже Біблія говорить просто про якийсь заборонений плід. А взагалі це питання серйозне.

Справа в тому, що вина за вчинок Адама і Єви на нас не лягає. “Заповів Господь, кажучи: Не помруть, батьки за синів, а сини не помруть за батьків, але кожен за гріх свій помре” (2 Цар. 25, 4). І все ж за гріх прабатьків ми страждаємо. Чому?

Господь створив світ і визначив закони, за якими цей світ живе. Закони ці стосуються всіх сторін світу: і фізичної (космос і земля), і моральної (людство). Уявімо собі дуже складний механізм: одна його деталь зламалася – і внаслідок цього нічого не працює, або працює зі збоями. Дуже схожа ситуація трапилася і при гріхопадінні Адама і Єви; в результаті порушення морального закону (заповіді) розладнався весь світопорядок, в тому числі внутрішній і зовнішній лад людини, тобто всього людства взагалі і зокрема – кожного з нас: ми стали хворіти і вмирати.

Часто святі отці порівнюють гріх зі спадковою хворобою: діти не винні, але хворіють так само, як їхні батьки. Ось так і Адам захворів, і всі ми – людство, його діти – сприйняли від нього хворобу.

– До створення нашого світу було відомо, що людина згрішить і впаде?

– Звісно так. Адже Бог всезнаючий і Вічний – для Нього немає часу (минуле – теперішнє – майбутнє), Йому зрозуміла вся сукупність буття всього створеного світу у всій повноті. Для нашого розуму це дивно і незбагненно, але ще дивніше те, що Бог все ж створив людину, знаючи, якою ціною доведеться спокутувати її майбутнє гріхопадіння.

Є в богослов’ї таке поняття – «Предвічна Рада». Це розширене і поглиблене сприйняття одного біблійного рядка. Згідно з книгою Буття, Бог перед створенням людини виголосив: “Створимо людину за образом Нашим, за подобою Нашою” (Бут. 1, 26). Тлумачі бачать тут першу вказівку на те, що Бог не є одна Особистість (не Сам же Він з Собою спілкується), і розцінюють це місце, як вказівку на діалог між Богом Отцем і Його Сином. Зміст цього діалогу можна уявити собі так:

– Син Мій, створімо людину.

– Так, Отець.

– Але вона впаде і піддасться смерті.

– Так, Отець.

– І для його порятунку Ти втілишся і понесеш страшні страждання.

– Так, Отець. Хай буде воля Твоя.

Створенню людини передує готовність Бога на жертву заради спасіння саме цієї нікчемної та грішної людини “.

 Задумайтесь про це, як Бог любить нас з вами і як Батько щосекунди турбується про нас, а ми, в якому боргу перед ним ????????????

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?