" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Піст в лікарні. Як дотримуватися?

Вітаю вас, дорогі відвідувачі нашого православного сайту парафії Святого Миколая в Бортничах!

 

Різдвяний піст – це не тільки духовна радість, але і деякі складності. Справа в тому, що піст випадає на холодні зимові місяці, на які приходиться пік різних вірусних хвороб. Багато хто з хворих потрапляють в лікарню, де немає пісного меню.

 

Що робити?

 

Дотримуватися посту (харчуючись тільки макаронами і чаєм), чи все ж можна пісні дні порушувати?

 

“Ці питання служать каменем спотикання для православних християн, ─ пише протоієрей Сергій Філімонов, православний лікар. ─ Вони служать джерелом спокуси для медперсоналу та предметом непослуху духівнику. Відбувається це найчастіше від нерозуміння сенсу християнського життя, який полягає, як вчив преподобний Серафим Саровський, у примноженні Духа Святого, у діях, які направлені на наближення до Бога, в уподібненні Христу. Хрест хвороби призначений, в першу чергу, для очищення душі, щоб збагатилася вона духом лагідності, незлобливості, терпіння, милосердя, любові і інших християнських чеснот. Авва Даниїл говорив, що за тією мірою, як розквітає тіло, виснажується душа, і по мірі виснаження тіла процвітає душа.

 

Сенс будь-якого посту, мета його — співстаждання з Христом (рятівна для нас участь у житті, смерті і славі Христа), і страждання за Христа, і звільнення від гріха, боротьба з ним через стриманість. Через піст людина може змінити і духовно вдосконалити себе. Хвороба ж замінює людині піст, і якщо вона переноситься з подякою Богу, то приймається Їм рівнозначно посту, а часто і вище.

 

«Що постити не можеш в хворобі, не жалкуй, — говорив преподобний Варсануфий. — Бог ні від кого не вимагає трудів понад сили. До того ж, що таке піст, як не покарання тіла для того, щоб приборкати здорове тіло й зробити немічним для пристрастей, за словом Апостола: „коли я в немочі, тоді я є сильний» (2 Кор. 12, 10 ).

 

«Хворі постів не дотримуються. У лікарні їдять, що дають»,— писав своєму духовному чаду митрополит Іван (Снічов).

 

Таким чином, хворим слід не свою волю творити, а їсти все, що дають у лікарняній їдальні і що приносять, узгоджуючи з лікуючим лікарем, родичі”.

 

Як бачите, дорогі наші читачі, відповідь ясна.

 

Хвороба дається нам для очищення душі від різних гріхів, пристрастей і схильностей. Але, якщо ми добровільно підемо на Сповідь, покаємося у своїх гріхах, причастимося святих Христових Тайн, відкинемо від себе погані нахили і згубні пристрасті, тоді Господь не пошле нам хвороби для виправлення нашої душі, так як побачить, що ми вже виправляємося!

<<< Головна сторінка                                              Їжа – ліки >>>

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?