" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Після поховання. Збірка “Що робити коли вмирають люди близькі?” Частина 2.

ikona-vsecaricaІ знов таки, хочемо ми чи ні, але так влаштовано життя, що померлого треба ховати, а душа його піде чекати загального воскресіння та суду Божого.

Однак, те, що людина померла та її тіло було віддане землі ще не значить, що Церква його забула. В храмах на всіх службах постійно поминаються усіх православних християн, що померли. Це молебні, літургії.

Сам Господь колись сказав, що Бог не є Богом мертвих але Богом живих (Лк. 20, 28). І дійсно у Бога не має мертвих, бо наші душі людські безсмерті, оскільки вони є часткою самого Бога.

Після поховання

Тобто, смерть це не перехід в забуття, в нікуди, навпаки на цьому нічого не припиняється. Душа живе вічно, а тому це лише перехід від земного життя до життя вічного.

З другого боку, саме наші щирі та теплі молитви за наших рідних, які померли, має рятівну силу і саме вона спасає їх душі, коли ми просимо Ісуса Хреста.

Саме в Святому письмі іде мова про те, що наші молитви за родичів, що відійшли в інший світ відбуваються виключно з волі Сина Божого, бо саме він взяв на себе всі гріхи світу, щоб простилися нам наші гріхи. Саме він спустився до пекла, щоб визволити ті душі, які вірили в нього і чекали від нього пришестя та визволення (1 Пет. 3, 19 ).

Коли людина помирає, то для його поминання Церквою встановлено цикл в сорок днів з моменту смерті. Саме цього часу достатньо для того, щоб очистити душу і вимолити у Бога прощення наших гріхів (Бут 7, 12, … Лев 12 гл.; Чис 14, 31- 34 ;. ср Мф 4, 2) .

В цей сорокаденний термін Церквою встановлено особі три дні: третій, дев’ятий і сороковий. Для точності підрахунку варто знати, що відлік йде саме з дня смерті і він є першим днем.

Те, що таке поминання встановлено Церквою дуже давно можна знайти в старовинних, древніх книгах і вона повністю відповідає повчанням Церкви про те, що відбувається з душею померлого.

І так все по порядку.

3-й день – поминання в цей день напряму пов’язане з воскресінням Ісуса Хреста і з образом Пресвятої Трійці.

Найперші два дні душа поки перебуває на землі, її супроводжує його Ангел. Душа вільна перебувати там, де їй хочеться, там де знаходиться те, що вона любила при житті.

На третій день душа йде на поклоніння Богу і саме тому в цей день дуже важлива молитва за душу померлого.

9-й день – день коли відбувається поминання душі новопреставленого на честь 9-ти ангельських чинів, котрі молять Царя Небесного про спасіння новопреставленого.

Окрім того, Янгол веде душу померлого після поклоніння Богу на 3 день, в рай і показує красу раю з третього по дев’ятий день. Перебуваючи в раю душа забуває про жах та скорботу, яку вона відчувала після виходу з тіла.

Але бачачи, як святкують в раю святі, душа згадує свої нерозкаяні гріхи та докоряє сама собі. Вона розуміє, що марно розтратила своє життя в земних турботах і не намагалася спасти свою душу. А тому і не отримала Божої благодаті.

Але приходить дев’ятий день і Ангел знову веде душу на поклоніння до Бога і знову страх та смятіння. Саме тому Свята Церква знову молиться за померлого і просить упокоїня душі новопреставленого зі святими.

І ось приходить день сороковий. Цифра сорок дуже популярна в історії Церкви. Це і сорокаденний піст Моїсея перед отриманням скрижалей і сорок років в пустині. Більше того, Ісус Хрестос сам вознісся на небо на сороковий день після його Воскресіння. Виходячи з того, що ця цифра так часто використовувалася у Бога встановила необхідність ще одного поминання в сороковий день, щоб просити Бога упокоїти душу спочилого так де праведні спочивають.

З дев’ятого дня по сороковий душа померлого опускається до аду, де їй показують страждання душ грішників, що не розкаялися.

Саме на сороковий день душа втрете приходить поклонитися Богу, а він вчинає тимчасовой суд. Визначає де саме буде душа до Страшного суду

Думаю зрозуміло, як необхідна молитва (поминання) в цей день до Бога. Бог чуючи цю молитву може оселити душу померлого в райських обителях.

Наступне поминання – це один рік. Дуже важливо, щоб рідні замовили поминання в храмі. Ця дата, як новий день народження для нового життя вічного родича, який помер.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?