" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ПЕРШИЙ ДЕНЬ ВЕЛИКОГО ПОСТУ. ПОКАЯННИЙ КАНОН АНДРІЯ КРИТСЬКОГО.

Мир вам, дорогі читачі нашого православного сайту церкви Святого Миколая в Бортничах.

Ось і настало весняне свято душі -Великий піст, який готує нас до Свята свят – Світлого Христового Воскресіння! Вкрай важливо провести кожен день Святої Чотиридесятниці в молитві, говінні, утримуватись від мирських спокус і розваг, вправляючись при цьому в духовному читанні.

В перший тиждень Великого посту, у нашому храмі , як і в усіх православних церквах, щодня проходитиме служба Божа і ввечері читається Великий покаянний канон святого  Андрія Критського.Сьогодні в  храмі, коли відбувалося повечір”я,  атмосфера панувала дивовижна і благодатна ! Всі прихожани стояли з запаленими свічками і взивали до Господа слідом за святим Андрієм…
«В Великому  покаянному каноні, що читається чотири перших вечора Великого Посту, преподобний Андрій ототожнює себе, по суті, з усіма особами Старого і Нового Завітів. Бачить гріх Давида – «ти ж, душе моя, і гірше створила єси», бачить ревнощі Іллі – «ти ж, душе моя, ревнощів його НЕ поревнувати єси» … І людина, що слухає цей Канон в храмі, на тлі безперестанного тихого співу « помилуй мене, Боже, помилуй мене », до себе докладає всі події Священної Історії, знаходячи в них докір, розраду або приклад для себе, для того життя, яке він веде тут, в своєму столітті, в своєму будинку.
У Каноні Андрія Критського не просто згадується, що ось така-то людина зробила тоді-то те-то, а після кожного такого епізоду йде зрозуміла будь-якій людині молитва: «Помилуй мене, Боже, помилуй мене» У цих словах – «Помилуй мене, Боже »- сама суть Православ’я.

Справа в тому, що в православному розумінні ми від Бога чекаємо зцілення. Чи не амністії, чи не повідомлення про те, що небесні інстанції більше не гніваються на наші гріхи і порвали наш  вирок, а зцілення. Так, ми порушуємо Заповіді Божі, але ж через це ми спотворюємо самих себе. Якщо Бог говорить: «Гаразд, я вас прощаю», звичайно, це радісно чути, але ж душа так і залишається хвора. І тому в православному розумінні ми просимо у Бога і приймаємо від Нього прощення не в сенсі юридичному, а дотик до глибин нашої душі, яку можна зцілити.

І тому, коли ми молимося «Господи помилуй», то тим самим висловлюємо, чого бажає наше серце: «єлею благодаті Господньої». Того, щоб Господь увійшов в наше серце і зцілив нашу душу, знівечену пристрастями »

 

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?