" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

Панахиди, які встановлені церквою. Збірка “Що робити коли вмирають люди близькі?” Частина 3.

panaxidaПанахида – один з видів церковного поминання покійних. За своїм складом панахида є скороченням чину поховання. Слово панахида означає всеношну службу, або бдіння (греч. pas — весь, nis — нічь, ado — співаю; інше греч. слово – pannihis — всенощне бдіння). Ця церковна служба в своїй назві панахидою пояснюється з історичного зв’язку з всеношною, на що вказує близька її схожість, як і всього чину поховання, з частиною всеношної – утреньої.

У древньохристианской Церкви, через гоніння, молитовні зібрання віруючих і поховання померлих відбувалися в нічний час. Богослужіння, яким супроводжувалося поховання, було у власному розумінні було всю ніч. Християни збиралися на гробах мучеників і проводили ніч в обрядах, прославляючи святих і підносячи молитви за померлих, які померли у вірі та благочесті. З виділенням похоронного богослужіння з всенощного, що сталося після припинення гонінь на Церкву, за тим і за іншим збереглися в Православній Церкві равнозначні назви.

Церква православна не лише поминає кожного, хто відійшов в інший світ, а в установлені дні на протязі року відбуваються поминання усіх раніше померлих християн.

Панахиди підрозділяються на ті, які визначені Вселенською церквою – їх проводять в суботи і вони називаються вселенськими.

Сюди треба віднести:

 Мясопустна батьківська субота. Присвячуючи м’ясопустний тиждень пам’яті Страшного Суду Христа, православна церква звертається до Бога з проханням і за живих християн і саме головне за тих, що померли за весь час існування життя на землі. Особа увага до тих, хто помер раптово. За всіх просить церква у Бога милості.

Слубжа на поминання про померлих у цей день, як до речі і в Троїцьку суботу має велику силу і користь для душ наших близьких та рідних.

Саме ці служби поминання вкрай необхідні душам наших померлих, бо лише через молитву та поминання є тим рятівним містком, що спасає душі тих, що вже не можуть за себе помолитися і саме тому цей обов’язок лежить на нас, на тих, хто живий.

 Саме через поминання церква проводить невидимий зв’язок між тими, хто зараз живе і тими, хто пішов з цього життя у вірі на воскресіння.

На Троїцьку суботу проводиться поминання благочестивих християн, які померли. Воно проводиться напередодні П’ятидесятниці.

Це пов’язано з тим, що сходження Святого Духа було основою для будівництва церкви та спасіння душ людських. Усіх душ і людей які зараз живуть і давно померлих.

 Саме тому Церква молиться на це свято щоб Святий Дух оживотворив тих, хто живий і для тих хто помер, щоб Святий Дух  приніс спасіння та став джерелом блаженства, оскільки саме Святим Духом «всяка душа живиться ».

Саме з цієї причини Церква молиться за поминання тих, хто пішов з цього життя. Святий Василій Великий, в свій час написав чудові молитви до вечірні на  П’ятидесятницю. В них він зазначив, що Господь найбільше саме в такий день приймає молитви за покійних з благоволінням і навіть за тих, хто перебуває у пеклі.

Батьківські поминальні суботи другого, третього та четвертого тижнів святої Чотиридесятниці.

В дні Великого посту, коли кожний віруючий християнин прагне до смиренності, покаяння та доброчинності, Церква прикликає нас до спільної поминальної молитви, щоб утворити єдине тіло між живими та померлими.

Іншою причиною для поминання в ці дні є те, що в седмічні дні Великого посту поминальних служб не проводиться. Це такі, як заупокійні єктенії, літії, панахиди, поминання 3-го, 9-го і 40-го дня по смерті, сорокоусти.

Щоб допомогти покійним рятіними молитвами, Церква визначила саме ці суботи в дні святий Четиредесятниці.

 Наступна поминальна субота має назву Радониця.

В цей день поминають всіх померлих. Служба відбувається у вівторок після Фоміного тижня (неділі). Вона має значення і як спогад про те, що Господь Ісус Христос сходив до пекла, де переміг смерть, а з іншої сторони поминання, згідно статуту Церкви, дозволено, починаючи з Фоміна понеділка.

На Радоницю ми йдемо на могили рідних, щоб поділитися радісною звісткою про те, що Господь наш Ісус Христос воскрес.

Як це не прикро, але в радянські часи були порушені всі канони і люди йшли на кладовище саме на Пасху, але це не правильно.

 Якщо ми вважаємо себе віруючими, то нам спочатку треба прийти до храму на службу і лише після старанної молитви за душі спочилих йти до померлих родичів.

 Коли йде Пасхальний тиждень, то в Церквах не служать панахид, але на проскомидії поминання відбувається.

Наступні дні поминання – це на свято Усікновення глави Іоанна Предтечі і на Димитріївську суботу. В ці дні поминають воїнів, що віддали життя за Батьківщину.

Поминання загиблих воїнів проводиться, оскільки Іван Предтеча постраждав за правду, як добрий воїн Небесного Царства. Під його  заступництво Церква передає своїх дітей – воїнів, які захищали правду і добро та віддали за це життя своє. Вчиняється звичайно після літургії.

26 жовтня це Дмитріївська неділя – ми поминаємо воїнів, що загинули на полі брані та інших померлих.

Ця субота має назву від дня пам’яті великомученика Димитрія Солунського (26 жовтня).

Служба в Димитріївського суботу відбувається по чину мясопустной суботи. Але, на відміну від мясопустной суботи, в Димитріївського суботу Церковний Статут не скасовує служби рядовому святому.

konets-kupol

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?