" А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить". (Лк.6.27) ... ... "Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки" (Мф 22, 37-40)

ОСТАННІ ПОЧЕСТІ. В ЧОМУ ПОЛЯГАЄ ОСОБЛИВИЙ СЕНС ПСАЛМА 90-го

Слава Ісусу Христу,дорогі наші читачі. Продовжуємо тему останніх почестей в кінці земного життя людини.  У чому полягає особливий сенс псалма 90-го?
Цей псалом має не тільки «заупокійне» значення, його завжди читають, наприклад, на Часах перед Божественною літургією. Але він входить важливою складовою частиною і до  складу Послідуваня по виході душі від тіла. Ось що пише про цей псалом грецький богослов, професор Микола Василиадис («Таїнство смерті»):
“Цей сповнений псалом покаяння, центральна ідея якого: “Якщо Бог за нас, хто проти нас?” (Рим.8:31), — відрізняється височиною думок і гарячою вірою, повністю відповідаючи цілям Наслідування. Зміст псалма діалектичний. У перших віршах (1-13) відображені слова душі, яка, розлучившись із тілом і прямуючи до Небесної Обителі, піддається суворій перевірці і жорстоким нападам з боку злих духів. Останні з неймовірною зловтіхою пригадують душі її провини, намагаючись силою утримати її. Але душа, зміцнюючись надією на Всевишнього, вдається до Його допомоги. Вона вірить, що Він врятує її від хитрих мереж «мисливців» і їх підступності, що Господь захистить її під покровом Своєї істини від їх наклепів і звинувачень, захистить її від диявола і пошле їй в цей вирішальний час Своїх світлих Ангелів, щоб охоронити її від усіх небезпек.
Іу всьому цьому слід підтвердження від Бога (вірші 14-16) в тому, що Він захистить і врятує вірного раба Свого, прийме його гарячу молитву, що в цей страшний  ча спозбавить і прославить його і “долготою днів” наситить його, щоб жити йому поруч з Богом вічно. Цей боговдохновенний псалом, який шанується “злозахисним”, звучить як привітання християнської душі, яка, проживши благочестиво і тепер розлучаючись з тілом, покладає всі надії свої на чоловіколюбивого і милосердного Небесного Царя”.

Комментариев нет

Залишити повідомлення

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Напишіть нам

Зараз ми не на зв'язку. Але ви можете відправити нам повідомлення, або задати питання по електронній пошті, і ми зв'яжемося з вами.

Відправлення

Церква Святого Миколая в ж / м "Бортничі" Дарницького району у м. Києві.

Copyright © 2016-2018 Всі права захищені.

Сайт створено з благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Матіящука.

При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на джерело: http://cerkvasm.kiev.ua обов'язкове.

Log in with your credentials

Forgot your details?